Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Najava utakmica CZBG

Trabzonspor – “oluja sa Crnog mora” koja se još nije rasplamsala

Fudbaleri Crvene zvezde gostovaće u četvrtak ekipi Trabzonspora u okviru drugog kola grupne faze Lige Evrope.

Klub sa severoistoka Turske je kompletirao grupu iz četvrtog šešira, ali je reč o aktuelnom šampionu svoje zemlje kome kvalitet ne manjka. Može se otvoreno reći da na izvlačenju iz ovog šešira Zvezda nije naročito bila miljenica sreće, kako su “u ponudi” bili još Helsinki, Omonija, AEK Larnaka. Ipak, partije sedmostrukog turskog prvaka ne impresioniraju.
 
Prošle sezone “Oluja sa Crnog mora” došla je do titule posle 38 godina čekanja. Porastao je apetit, glad za novim uspesima još je više spopao euforičnu publiku i rukovodioce kluba. Aktivnosti na transfer-pijaci šire govore o tome. Dres kluba zadužili su Mark Bartra iz Betisa, Trezege iz Aston Vile, Enis Bardi iz Levantea. Posebno je aktivan menadžment bio poslednjih dana prelaznog roka. Na pozajmicu iz Evertona stigao je Žan Filip Gbamen (defanzivni vezni), iz Ajaksa je pozajmljen Unjuvar Nadži (ofanzivni fezni), takođe Jusuf Jazidži iz Lila kao igrač koji može da pokrije više pozicija u napadu. Kao slobodan igrač angažovan je Umut Bozok, a iz Valensije je kupljen Maksi Gomez za tri miliona evra.
 
Dres kluba nose i Marek Hamšik, Višća, Bakasetas, Densvil, Vitor Ugo, Jens Larsen. Dosta poznatih imena u turskom šampionu koji sa klupe predvodi Abdulah Avdži. Reč je o treneru koji je mladu reprezentaciju Turske odveo na krov Evrope 2005. godine. Osvojio je i dva Superkupa, a vicešampion zemlje dva puta bio je sa Bašakšehirom. Formacija koju uglavnom forsira je 4-2-3-1.
 
Kao posledica loših igara i slabijih rezultata, Avdži je izgubio poverenje. Zamera mu se da nije dobar motivator i da ekipa dugo vremena izgeda indisponirano. Sve je počelo sa odlaskom Korkaza Egemena iz stručnog štaba i deluje da je to nenadoknadiv gubitak za Avdžija. Njegov tim je bleda senka prošlogodišnjeg. Ekipa koja je vrlo teško primala golove, ove sezone u porazima tri do pet puta vadi loptu iz mreže, a u odbrani ima vrlo respektabilna imena. Očigleno da ceo tim ne funkcioniše. U prilog tome idu i neke priče o razmiricama između Avdžija i napadača Kornelijusa koji je napustio klub na samom kraju prelaznog roka, vrativši se u svoj Kopenhagen. Avdži je vodio svoje timove na 31 utakmicu u evropskim takmičenjima i ima svega četiri pobede. Zbog sveukupne atmofere oko kluba, meč sa Zvezdom će za njega biti iz rublike “morati”.
 
Na golu su se smenjivali Ugurdžan Čakir i Muhamet Taha. Ugurdžan je kapiten tima. Protiv Kopenhagena je zadobio udarac a pregledom je otkrivena povreda na desnoj strani abdomena (unutrašnji kosi mišić). Propustio je tri utakmice, a vratio se na teren u porazu od Demirspora. Dugo se nagađalo hoće li napustit klub, na kraju je ostao ali se čini da je kod njega nastupilo određeno zasićenje. Njegova igra nogom je vrlo problematična, pa bi Zvezda morala da vrši pritisak na njemu kad ispucava loptu. Još veći problem za njegov tim je što preferira da šalje dugu loptu koja uglavnom završi van igrališta, nego da pošalje loptu po zemlji do poslednje linije tima.
 
Taha je mlad golman, odmenio je kapitena dok je bio povređen, a protiv Ferencvaroša je odigrao loš meč. Bio je nesiguran, loše je procenjivao situacije koje nisu bile velika opasnost po njegov tim. Drugi gol koji je postigao mađarski tim ide na savest Tahe, morao je bolje da isprati tu situaciju i da bude koncentrisaniji kad se bacio u intervanciju.
 
U poslednjoj liniji najveća konkurencija su Jens Larsen, Bartra, Vitor Ugo, Densvil i Eren Elmali.
 
Jens Larsen je standardan na desnom beku od početka sezone. Defanzivne zadatke obavlja sasvim korektno, ali je limitiran u ofanzivi. Na meču u Budimpešti Mađari su neprekidno atakovali po njegovoj strani, pa je rotirao poziciju sa Bartrom i čini se da mu štoperska pozicija više prija zbog skromnih tehničkih mogućnosti koje dolaze do izražaja kada Trabzon mora da napadne. Fizički izgleda spremno, možda je njegova nesreća što Trabzon po krilnim pozicijama izgleda poražavajuće loše.
 
Mark Bartra je jedno od najzvučnijih imena u timu. Bivši fudbaler Barselone, u Trabzon je iz Betisa došao za 1,25 miliona evra. Važan je za Avdžijev tim, može se videti kako komunicira često sa ekipom i usmerava je. Pridodaje se napadu i karakteriše ga brzina. Doneo je agresivnost timu, a neki njegovi startovi su jakog intenziteta čak i kad ima žuti karton. Vidi se da je prošao Barsinu školu, jer je njegova tehnika bolja od tehnike koje imaju kolege iz veznog reda, pa često sam preuzima inicijativu da obavi i neke njihove zadatke.
 
U štoperskom tandemu sa Bartrom smenjuju se Vitor Ugo i Stefano Densvil. Obojica su slabiji deo tog para.  Ugo je u debaklu svog tima protiv Antalije skrivio penal, a dve nedelje kasnije i u Budimpešti pošto je igrao rukom. Avdži ga je odmah zamenio na poluvremenu. Njegove slabe partije počele su sa dolaskom Bartre u ekipu. Izgubio je status prve uzdanice i nije mu prijalo. U šampionskoj ekipi je bio jedan od najboljih, ali je ove godine u lošoj formi. Najjači segment njegove igre je igra glavom. Dobro prati igru, anticipira rivala i seče pasove u vazduhu. Treba ga se paziti kod prekida.
 
Kao i Vitor Ugo, podbacio je i Densvil u tekućoj sezoni. Prošle godine ga je trener koristio i na levom beku i bio je vrlo dobar, od ove je korišćen isključivo kao štoper. Pre početka sezone potpisao je pojačani ugovor, ali ove godine je tempirana bomba po svoj tim. Pružene partije pokazuju da ga je Trabzon platom od 2,2 miliona preplatio. Izražena mana mu je što se služi samo levom nogom, pa kod intervencija gubi dosta vremena kada mora da se pozicionira kako bi što bolje zahvatio loptu, Antalija je to iskoristila za pogodak. Pre toga je neprihvatljivo slab bio i u prvom meču kvalifikacija za Ligu šampiona u gostima Kopenhagenu, danski stručnjak Jes Torup video je da Densvil ima problema kad mu je lopta na kontra nozi pa je njegov tim konstantno pritiskao Holanđanina. Nije se proslavio kod primljenih golova na tom meču, pa je Avdži morao da ga vadi u 58. minutu igre i ubaci novog štopera umesto njega.
 
Pošto Avdži više ne koristi Densvila na levom beku, jedina opcija za tu poziciju je Eren Elmani. Igra na svakoj utakmici i evidentno je iscrpljen zbog toga. Često klone snagom poslednjih dvadesetak minuta. Spada u talentovane igrače Trabzona, 2000. je godište i ima potencijala za napredak u njegovoj igri. Pridodaje se napadu, ali se dosta troši i tom prilikom. Kao i Larsen, nema raspoloženog krilnog napadača za kombinatoriku, inače bi njegov doprinos bio statistički uočljiviji. Ostavlja dosta prostora pozadi, pa bi naši napadi preko Bukarija bili veoma dobra prilika za pogodak.
 
Ispred poslednje linije deluje najčešće Bakasetas, uz Siopisa ili Gbamina. Anastasios Bakasetas je važan šraf u igri Avdžija, ali mana mu je nedostatak brzine. U poslednjem meču učestvovao je kod oba postignuta gola, kao i kod trećeg koji je poništen zbog ofsajda. Voli da kontroliše loptu, njegovi pasovi u dubinu su česti, kao i duge lopte. Zamisli trenera Avdžija od ove sezone je da sa loptom ide na desnom krilu i da upućuje bočna dodavanja, no ipak deluje da su mu dubinske lopte mnogo više u specijalnosti. Zbog toga je njegova statistika znatno bleđa nego prethodne sezone.
 
Novajlija Žan-Filip Gbamin se uklopio u sivilo ekipe. Njegova igra je bez rizika, bez naročitog tempa. Ne nudi se prečesto saigračima, a kada treba da dodeli neki zahtevniji pas, neretko se desi da pogreši. U dve utakmice je rano zaradio žuti karton i onda je posle toga nestajao sa terena u dugim vremenskim intervalima. Jedan je od najslabijih karika u turskom timu. Fizičke prediscpozicije su dobre, ali je brzina pod upitnikom. Iz sporosti proizilaze njegovi ispadi u odbrani i prekršaji za žuti karton. Ono što radi vrlo kvalitetno jesu duge vertikalne lopte, naš tim mora paziti na promenama strane kod njegovih dodavanja.
 
Siopis je igrač koji se smenjuje sa Gbaminom. Utisak je da je korisniji po tim kada uđe sa klupe da donese novu energiju, negoli kada je starter. Malo je koristan u ofanzivi, ali je pouzdan u defanzivnim zadacima. Voli direktnu igru, brzo se oslobađa lopte i ne komplikuje previše. Klasičan igrač zadatka, od koga nećete videti magične poteze. Ne širi opseg svog opisa posla van svojih kompetencija. Nije bio u prvom planu Abdulaha Avdžija na poslednja tri meča, a na njima je Trabzon primio sedam golova. Podatak koji sugeriše na značaj koji ima za timsku odbranu.
 
Po levom krilu dejstvuje Trezege. Igrač koji je ranije nastupao za Aston Vilu, verovatno je najveći Trabzonov promašaj. Nema reči kojima se može opisati njegova beskorisnost po tim. Na utakmici u ponedelja, uhvatio se za kuk pa ga je trener izvadio iz igre. Za Zvezdu bi bolje bilo da se ovakav Trezege nađe na terenu.
 
Iza napadača je makedonski reprezentativac Enis Bardi. Ne beži od odgovornosti da preuzme inicijativu kad je teško za tim, ali se ni on nije snašao u potpunosti. Fizički ne dejuje pripremljeno. Igra promenljivo, a čini se da je promašaj protiv Kopenhagena ostavio psihološki trag. U nekim akcijama se vidi nesporazum sa saigračima, pa se može reći i da se nije navikao na novi tim. Tehnički kvalitet je neupitan. Ima nisko težište, pa je iz prvog kontakta sa loptom veoma opasan. Nije kompatibilan sa Omjurom Abdulkadirom, pošto deluje da guše jedan drugoga, više je tip igrača koji voli loptu u nogama i sam kreira poziciju. Uvek je opasan u blizini 16 metara.
 
Omjur Abdulkadir može da odigra takođe iza napadača i po desnom krilu. Njegov stil igre poredi se sa Lionelom Mesijem i Georgijem Hadžijem. Spada u red mlađih i talentovanih igrača Trabzona. UEFA ga je 2015. proglasila za “mladog talenta nedelje”. Britanski Gardijan ga je svrsto među 60 najtalentovanijih igrača sveta rođenih ’99. godine. Bio je važan u Trabzonovom sistemu još dok nije bio punoletan. Ipak, priča se da ga je zanela slava i da ga život van terena košta svetlije karijere. Sporo je ušao u sezonu i spada u razočaranja, mada niko ne sumnja u njegov kvalitet i klasu. Ove godine je više puta promenio frizuru nego što ima upisanih pogodaka. Imao je dve deške povrede iza sebe i to je verovatno ostavilo traga jer ne pruža znake talenta ni blizu ranijim sezonama.
 
Posle odlaska Kornelijusa, konkurencija u špicu napada su Đanini, Maksi Lopez i Umut Bozok. Lopez je prvi izbor. Bivši igrač Valensije je na debiju upisao pogodak i asistenciju. Nema sumnje da će Urugvajac doneti kvalitet. Kakarteriše ga pokretljivost, dobar prvi dodir sa loptom i kontrola, sjajna završnica. On i Bartra odskaču prikazanim partijama od svog letargičnog tima. Najbolji deo posla uprave kluba urađen je njegovim dovođenjem, utrošena tri miliona deluju kao opravdana investicija. Kratko je u ekipi, ali ono što je prikazao “miriše” na kvalitet i dobar golgeterski skor.
 
Dobro se po dolasku pokazao i Bozok. Na tri utakmice ima dva pogotka, i na prvoj utakmici je lako mogao do gola pošto je bio u tri obećavajuće situacije. Dobro otvara prostor za saigrače posle dobijene duge lopte i distribuira za saigrače. Đanini, strelac 11 pogodaka u svim takmičenjima prošle sezone, loše je startovao u novoj. Još uvek je bez pogotka. Ne pravi prednost na terenu. Ne prati igru, stoji na lošoj poziciji i u nervozi ume da napravi faul u napadu.
 
Sa klupe vredi pomenitu Mareka Hamšike, legendu Napolija i Jusufa Erdogana. Ovaj poslednji je univerzalac, može da igra po oba krila i na levom beku. Zbog povrede van stroja su  Višća, Dorukhan, Jazidži, Asan, Bruno Peres, Trondsten.
 
Iz svega rečenog može se zaključiti da Trabzonspor ima u svojim redovima neka zvučna i poznata imena iz liga petice. Ipak, kao kolektiv deluju veoma sumorno, izuzev par pojedinaca. Abdulah Avdži još nije kompletirao slagalicu. Tim deluje kao da prvi put igra zajedno. Sistem koji se forsira deluje zastarelo, nema tečne igre, ni brzog ritma, oslanjaju se na duge lopte. Krilni igrači su najveći problem za Trabzon jer u dosadašnjem toku sezone igra bez njihovog učinka. Ipak, tu su veoma talentovani i tehnički potkovani igrači koji mogu da sezonu preokrenu na bolje.
 
Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM
 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama