Blog Fudbal Fudbal/Zvezdaštvo CZBG

Ko su “pravi zvezdaši”?

U proteklim sezonama navijači Crvene zvezde imali su mnogo razloga za zadovoljstvo, a segment kojim se budilo nezadovoljstvo nije ponikao iz sportskog sektora.

Teren i ono što pokaže semafor na kraju utakmice jedino je merilo u sportu. Na radost svih zvezdaša, pogled na semafor je donosio zadovoljstvo u najvećem broju utakmica. Ipak, u minulim sezonama počelo je da klija nezadovoljstvo dela navijača, da bi se ove manifestvovalo nešto intenzivnije.

Nije se taj osećaj začeo u sportskom sektoru, ali se na njega prelilo. Navijači Crvene zvezde nezadovoljni su jer klub ne napreduje i raste iako ima sve predispozicije. Ljubomorno su naši navijači gledali na godine dominacije Partizana, mislili da je nama takav monopol nad fudbalom sve bi bilo lepo. Danas je Zvezda na poziciji dominatora, ali “monopola” nema, već samo pokušaj toga koji klub gura ka dnu dovođenjem nepotrebnih igrača iz lige kako ne bi završili u redovima najvećeg rivala ili gomilanje igračkog kadra koje se pokazalo kao neproduktivno.

Istina, nije današnji Partizan ni blizu Crvene zvezde u svojim najtežim danima. Nije još na stadionu u Humskoj ugašena struja, niti su crno-beli izbačeni iz Evrope kada je mač UEFA finansijske kontrole visio nad glavom. Svesrdna pomoć države sprečila je neprijatnosti komšijama čak tri puta, dok za Zvezdu nije bilo para za licencu 2014. godine.

Bez obzira na to, Crvena zvezda ima potencijale da se izdigne nad najvećim rivalom koji vrlo loše posluje na svim poljima. Naš klub ne koristi tu situaciju da se izdigne, a nije da ne pokušava. A pokušaji su skupi i uglavnom neuspešni.

Dve sezone u Ligi šampiona nisu donele ništa klubu. Javnost je bila nezadovoljna jer Vladan Milojević ima tim koji odlikuje dekadencija u igri. Sa dolaskom Dejana Stankovića, oko navijača videlo je primamljiv stil igre, ali on nije uspeo da ponovi uspeh prethodnika i uvede klub u Ligu šampiona. Saplitao se od prolaznih rivala, iako je u svakom od tih pokušaja ulazio kao povlašćen u žrebu.

Prezimila je Crvena zvezda u Evropi tri puta od početka nove ere u našem klubu, ali prvi korak je bio nemoguća misija. Ispadali smo od moskovskog CSKA, Milana i Rendžersa. U svim tim mečevima imali smo svoje prilike. Ipak bez ikakvog iskoraka u odnosu na prethodno prikazano.

Uglavnom su nas koštali igrači koji su okićeni epitetom “boraca” ili “univerzalaca”. I kad je prilika bila da se raskrsti s tim i nadogradi ekipa za veća dela, klub je produžio ugovore sa Pankovim, Gobeljićem i Srnićem.  Već to je bio momenat kada se budila ogorčenost.

Kada su se čuli negativni komentari na račun Marka Gobeljića posle Milana gde je skrivio penal, promašio prazan gol i dobio crveni – svi su se oko kluba digli da kažu da su kritičari oni koji loptu nisu šutnuli u životu. Branio ga je i kapiten, i kapitenova žena.

Prošle godine, Zvezda se mučila u jesenjem delu prvenstva. Prvog dana decembra, Zvezda je dočekala Voždovac i pobedila minimalnim rezultatom golom Ivanića u 11. minutu. Bila je to slaba utakmica, a po završetku čuli su se sporadični zvižduci. Dejan Stanković je osudio publiku kazavši “svako neka stavi prst na čelo ako je zviždao našim igračima”.

Ove sezone se Milan Borjan drznuo da deli zvezdašku javnost na “pravu”, valjda želeći da kaže da ima i lažnih zvezdaša. Posle nesreće Pavkova protiv Haife rekao je da onaj koji bude nešto prigovorio “taj nije pravi zvezdaš”. Posle Monaka je bio upitan da prokomentariše atmosferu na tribinama, rekao je da je bila fantastična i posebno apostrofirao “hvala Severu na podršci”, uvređen što je čuo zvižduke za neke saigrače sa drugih delova stadiona, koji valjda ne popunjavaju pravi zvezdaši.

U nevreme, neko želi da deli Zvezdinu publiku. Podobni su oni koji u maniru sekte mantraju i povinuju se svime što se servira, a svako ko ima drugo viđenje stvari je nedostojan Zvezde. “Pravi zvezdaši” su čuvari vatre, a oni sa konstruktivnim kritikama su valjda frustrirani pojedinci koji nisu za stadion.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama