Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Milojević probao nemoguće, crvene lampice upaljene

Crvena zvezda upisala drugi uzastopni remi u prvenstvu Srbije, TSC odneo bod sa Marakane i “istopio” dva boda prednosti.

U planovima navijača našeg kluba bila je svečarska atmosfera povodom proslave 59. rođendana Marakane i lepa uvertira za ono što nam sledi u četvrtak, ali se posle poslednjeg zvižduka Novaka Simovića sa opravdanjem pojavila zebnja. Crvena zvezda je ostala kratkih rukava u meču sa TSC-om pošto je remizirala rezultatom 1:1. Klub sa severa Srbije prvi je rival iz šampionata koji je odoleo na Marakani još od aprilskog derbija završenog bez pogodaka.

Ono što brine nije samo izostanak pobede, već i partija koju su nam priredili crveno-beli. Trener Milojević je opet akcentovao promenu sistema igre i odabir igrača koji nisu često funkcionisali na terenu. Na trećoj njegovoj utakmici na klupi, gledali smo još jednu vrlo različitu ekipu na terenu. Pitanje koliko je to potrebno u ovom trenutku, jer deluje da ni najjače snage tima nisu najoptimalnije uigrane. Ipak je želeo da, usled gustog rasporeda, odmori neke igrače.

Posle utakmice, može se postaviti pitanje da li je mogao bolje da iskombinuje. Kako je tokom angažmana u Švedskoj često forsirao postavku 3-4-3, ove večeri je to po prvi put implementirao u Zvezdi. Međutim, evidentno je da naš igrački kadar ne pogoduje ovakvom sistemu igre. Na terenu su se našla petorica igrača sa defanzivnim karakteristikama (Dragović, Milunović, Eraković, Gobeljić, Srnić), dodajmo tome i, nominalno levog beka, Azarovija koji je večeras igrao ni u ofanzivni ni u defanzivi, pa je naš tim bio oslonjen samo na jednog kreatora igre, u liku Kataija. Osman Bukari jeste naš najbolji igrač u dosadašnjem delu sezone, ali on nije kreativac. Igrač je koji živi od “hranljivih” lopti u prostor, koje potom može da ubaci u poslednju trećinu terena tražeći nekog od saigrača. Uz lošu formu Kataija, jasno je da Zvezdi nije ostajalo ništa drugo nego da se muči u organizaciji.

Rival je bio kompaktan kroz celo prvo poluvreme. Zvezda je držala loptu i pokušavala da strpljivom igrom pronađe pukotine u odbrani, ali su gosti dobro pokrivali prostor. Najbolja prilika za naš tim bio je pokušaj Kangve ali je zaustavljen na stativi. Gosti su vrebali kontre, u prvom poluvremenu su bili dosta konkretniji i poveli u 42. minutu. Primljeni gol plod je stare boljke našeg tima – Azarovi se niotkuda našao na desnom boku i umesto da ispuca loptu, izgubio je pod pritiskom gostiju. Ratkov je uposlio Jovanovića, a njegov šut iskosa otišao je pod prečku. Brzo je naš tim anulirao rezultat, posle faula nad Srnićem izveden je slobodan udarac. Milunović je uputio šut glavom, a lopta je od stative pogodila golmana gostiju i završila u mreži.

Očekivano je Zvezda u nastavku pritisla poljuljanog rivala. Katai je mogao da donese preokret u 57. minutu, ali je šutirao pored stative posle nespretne intervancije štopera TSC-a.  Najlepša acija izvedena je u 62. minutu igre kada je Kangva obišao nekoliko rivala, poslužio loptom Bukarija, ali je naše krilo pogodilo prečku. Malo primetnog Pešića zamenio je Kulibali, ali nije bio ništa učinkovitiji. Imao je priliku u 80. minutu ali je golman posle njegovog trzaja glavom uhvatio živu loptu. Morao je oštrije u toj situaciji. Do kraja je Zvezda imala udarce iz ugla, pokušavala da stigne do pobede ali bez učinka.

Posle ove utakmice, crvene lampice su se sigurno upalile. Istopila se prednost u odnosu na najvećeg rivala, samopouzdanje se dodatno poljuljalo. Mesta i vremena za žaljenjem nema, u četvrtak naš tim čeka prvi meč grupne faze Lige Evrope protiv ekipe Monaka, a onda za vikend derbi protiv hita sezone u Superligi, ekipe Novog Pazara.

Miloš Milojević iz ovog kiksa može da nauči da nema ekipu za formaciju 3-4-3, jer mu pre svega za nju trebaju bekovi koji znaju da se pridodaju napadu, da se kreću između linija protivničog tima, da centriraju za saigrače u kaznenom prostoru. Apsurdno je u ovom prvenstvu igrati sa trojicom štopera, jer ekipa samo gubi na kreaciji protiv timova kojima je jedino opredeljenje “bunker”.

Autor: Vukan J./CZBG portal 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama