Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Милојевић пробао немогуће, црвене лампице упаљене

Црвена звезда уписала други узастопни реми у првенству Србије, ТСЦ однео бод са Маракане и “истопио” два бода предности.

У плановима навијача нашег клуба била је свечарска атмосфера поводом прославе 59. рођендана Маракане и лепа увертира за оно што нам следи у четвртак, али се после последњег звиждука Новака Симовића са оправдањем појавила зебња. Црвена звезда је остала кратких рукава у мечу са ТСЦ-ом пошто је ремизирала резултатом 1:1. Клуб са севера Србије први је ривал из шампионата који је одолео на Маракани још од априлског дербија завршеног без погодака.

Оно што брине није само изостанак победе, већ и партија коју су нам приредили црвено-бели. Тренер Милојевић је опет акцентовао промену система игре и одабир играча који нису често функционисали на терену. На трећој његовој утакмици на клупи, гледали смо још једну врло различиту екипу на терену. Питање колико је то потребно у овом тренутку, јер делује да ни најјаче снаге тима нису најоптималније уигране. Ипак је желео да, услед густог распореда, одмори неке играче.

После утакмице, може се поставити питање да ли је могао боље да искомбинује. Како је током ангажмана у Шведској често форсирао поставку 3-4-3, ове вечери је то по први пут имплементирао у Звезди. Међутим, евидентно је да наш играчки кадар не погодује оваквом систему игре. На терену су се нашла петорица играча са дефанзивним карактеристикама (Драговић, Милуновић, Ераковић, Гобељић, Срнић), додајмо томе и, номинално левог бека, Азаровија који је вечерас играо ни у офанзивни ни у дефанзиви, па је наш тим био ослоњен само на једног креатора игре, у лику Катаија. Осман Букари јесте наш најбољи играч у досадашњем делу сезоне, али он није креативац. Играч је који живи од “хранљивих” лопти у простор, које потом може да убаци у последњу трећину терена тражећи неког од саиграча. Уз лошу форму Катаија, јасно је да Звезди није остајало ништа друго него да се мучи у организацији.

Ривал је био компактан кроз цело прво полувреме. Звезда је држала лопту и покушавала да стрпљивом игром пронађе пукотине у одбрани, али су гости добро покривали простор. Најбоља прилика за наш тим био је покушај Кангве али је заустављен на стативи. Гости су вребали контре, у првом полувремену су били доста конкретнији и повели у 42. минуту. Примљени гол плод је старе бољке нашег тима – Азарови се ниоткуда нашао на десном боку и уместо да испуца лопту, изгубио је под притиском гостију. Ратков је упослио Јовановића, а његов шут искоса отишао је под пречку. Брзо је наш тим анулирао резултат, после фаула над Срнићем изведен је слободан ударац. Милуновић је упутио шут главом, а лопта је од стативе погодила голмана гостију и завршила у мрежи.

Очекивано је Звезда у наставку притисла пољуљаног ривала. Катаи је могао да донесе преокрет у 57. минуту, али је шутирао поред стативе после неспретне интерванције штопера ТСЦ-а.  Најлепша ација изведена је у 62. минуту игре када је Кангва обишао неколико ривала, послужио лоптом Букарија, али је наше крило погодило пречку. Мало приметног Пешића заменио је Кулибали, али није био ништа учинковитији. Имао је прилику у 80. минуту али је голман после његовог трзаја главом ухватио живу лопту. Морао је оштрије у тој ситуацији. До краја је Звезда имала ударце из угла, покушавала да стигне до победе али без учинка.

После ове утакмице, црвене лампице су се сигурно упалиле. Истопила се предност у односу на највећег ривала, самопоуздање се додатно пољуљало. Места и времена за жаљењем нема, у четвртак наш тим чека први меч групне фазе Лиге Европе против екипе Монака, а онда за викенд дерби против хита сезоне у Суперлиги, екипе Новог Пазара.

Милош Милојевић из овог кикса може да научи да нема екипу за формацију 3-4-3, јер му пре свега за њу требају бекови који знају да се придодају нападу, да се крећу између линија противничог тима, да центрирају за саиграче у казненом простору. Апсурдно је у овом првенству играти са тројицом штопера, јер екипа само губи на креацији против тимова којима је једино опредељење “бункер”.

Аутор: Вукан Ј./ЦЗБГ портал 

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама