Blog Fudbal Fudbal/Najava utakmica CZBG

CZBG portal: Zvezda ne zna za slavlje na JNA šest godina, izgledi za 168. derbi magloviti

U sredu, 31. avgusta, odigraće se 168. po redu prvenstveni večiti derbi na kojem će Crvena zvezda biti gost. Biće ovo tek drugi derbi koji će se igrati u nekom avgustovskom danu, prvi posle davne 1957. kada su timovi podelili bodove (2:2).
 
Sudar najvećih rivala dolazi u nevreme za obe ekipe. Domaćini od starta sezone imaju problema, sezona nije pošteno ni započela a već na klupi imaju drugog trenera. Novopromovisani Ilija Stolica je oformio ekipu sa namerom da se bori za trofeje i plasira u Ligu Evrope, ali se na tom putu isprečio AEK iz Larnake. U prvenstvu su crno-beli već prosuli mnogo bodova, što je bio alarm za promene. Novi trener Gordan Petrić, vezao je dve prvenstvene pobede koje su izvojevane teškom mukom u završnicama tih utakmica. Uveo je ekipu u Ligu konferencija pošto su iz duela sa malteškim Hamrun spartansima izašli kao bolji zbirnim rezultatom 7:4.
 
Termin utakmice zvezda partizan
Izvor: MN pres
 
Crvena zvezda krenula je furiozno u sezonu, na pristojnom broju utakmica prosek postignutih golova bio je četiri. Međutim, posle bolnog dvomeča iz plej-ofa za ulazak u Ligu šampiona narušila se, donekle, atmosfera u svlačionici. Razočarani Dejan Stanković je trenersku palicu prepustio nekadašnjem pomoćniku Milošu Milojeviću. Stručni štab novog trenera nije se valjano ni okupio, još uvek je u krnjem sastavu. Na svom debiju, Milojević je dobrano promešao špil kada je u pitanju sastav, nije nagovestio u kom smeru će se kretati njegova ideja. Iz svih ovih razloga, veoma je nezahvalno prognozirati šta nas čeka u sredu.
 
I da je situacija mnogo iskristalisanija opet bi bilo neumesno tvrditi bilo šta. Naučila je to pre svih Crvena zvezda, koja je gotovo svaki put od 2015. godine ulazila u meč sa statusom favorita. Momentum je u većini derbija bio na strani našeg tima, posebno u sezonama kada se igrala Liga šampiona, pošto je među navijačima jedina misao bila da li ćemo ljutom rivalu servirati tri ili četiri pogotka u mreži. Po pravilu, te je mečeve Zvezda najgore igrala.
 
Poslednja pobeda na gostujućem terenu ostvarena je u februaru 2016. godine posle mini-preokreta u prvom poluvremenu, još kada je ekipu predvodio Grof Božović. Nakon toga odigrana su 6 prvenstvena derbija, a skor našeg tima je 0-4-2. Čak bi neko rekao da to nije mnogo loše, ali kada se setimo partija koje je naš tim prikazao i činjenica da je naš tim uvek jurio bod, dobijamo podatak koji nije ohrabujući. Ako ovome dodamo kup mečeva, statistika je još crnja.
 
Derbi titule vrijedan - Zvezda i Partizan po 167. put
 
U 152. večitom derbiju Zvezda je u svom maniru izgubila pošto je Leonardo u padu šutirao i pogodio. Igrao se 89. minut. Mogao je da poravna Džon Ruiz dva minuta kasnije pošto je obišao golmana Kljajića, ali je bio suviše iskosa da pošalje loptu u mrežu. 
 
156. večiti derbi pamtimo više po tuči navijača Partizana na južnoj tribini, nego po prikazanoj igri. Oko 30. minuta je u stopostotnoj prilici bio naš napadač Pešić, ali je Stojković rukometnom odbranom sačuvao gol. U finišu poluvremena Borjan je zaustavio šut Ožegovića iskosa. Zvezda je drugo poluvreme odigrala smušeno, a Partizan je inicijativu materijalizovao golom Sume sa penala pošto je Vujadin Savić srušio Ožegovića. Poraza nas je spasio Boaći u 84. minutu.
 
Crvena zvezda je 158. večiti derbi odigrala ispod svake kritike. Partizan je vodio na poluvremenu atraktivnim pogotkom Rikarda, Zvezde nije bilo na terenu. Domaćin je mogao lako da vodi 3:0 u tom delu igre, ali prilike nisu koristili Marko Janković, Rikardo i Miletić. Danilo Pantić je u drugom poluvremenu pogodio prečku. Jedinu priliku isoristio je Boaći u 73. minutu za 1:1. Zadovoljnija bodom bila je naša ekipa.
 
Svi zvezdaši su mislili da ne može gore od toga, ali je nastupio 161. večiti derbi u kojem je slavio Partizan (2:0). U meču u kojem je Vladan Milojević eksperimentisao sa formacijom, Zvezda je opet poklekla u finišu. Sjajni individualni potezi Sume u 83. i Tošića u 90. minutu postavili su krajnji rezultat. Valja podsetiti da je na ovom meču neopravdano poništen gol Milunoviću. Tim pogotkom Zvezda bi povela 1:0, igralo se drugo poluvreme.
 
163. večiti derbi krenuo je loše po Zvezdu. Gol ide na dušu Strahinje Erakovića, a egzekutor je bio Filip Stevanović. Ipak je pohvalna igra našeg tima, jer se u ranijim susretima mogla videti samo šansa ili dve u režiji naših igrača. Ekipa Dejana Stankovića je preuzela inicijativu, stvarala prilike i mašila ih. Konačno je naša ekipa proigrala fudbal na JNA. Prilike su imali Nikolić, Degenek, Falćineli, Katai. Naša eipa je stvorila šansi na ovom meču, koliko nije zbirno u prethodnih četiri. Marko Gobeljić je u drugom poluvremenu pogodio stativu. Ako ništa drugo, Zvezda je zasluženo ostala neporažena jer je Katai iskoristio penal u 75. minutu posle faula Jojića nad Sanogom. 
Crvena Zvezda Partizan
Srđan Stevanović/Starsport.rs
 
Poslednji put Partizan i Crvena zvezda sastali su se u Humskoj u 165. večitom derbiju. Naš tim je opet ušao silovito, gazio je rivala igrom. Nesrećno, Natho je sa ruba šesnaesterca savladao loše postavljenog Borjana. Bio je to prvi udarac domaćih. Naš tim je bio šokiran onim što se desilo pa nije bilo tečne igre kao što je bilo pre toga. Ipak, Zvezda je zasluženo poravnala golom Kataija u 83. minutu kada je pogodio glavom.
 
Ovaj kratak osvrt nam pokazuje da su derbiji uvek nepredvidivi. Naši igrači moraju iz ovih iskustava da nauče da budu koncentrisani kroz celu utakmicu, jer smo mnogo poraza ili prosutih pobeda doživeli u poslednjim trenucima meča. I u analizi rivala ove sezone vidimo njihove utakmice u kojima su već tri puta dolazili do bodova oko 90. minuta. Nek to bude signal za oprez.
 
Zvezdi bi svakako značilo da Katai nastavi sa dobrom tradicijom protiv ljutog rivala. Pešić je neko ko je pogađao na derbiju, Mirko Ivanić takođe.
 
Ono što je takođe indikativno jesu individualni potezi Natha i Rikarda koji su rešavali derbije. Dragović mora da bude na višem nivou u odnosu na ovosezonske partije kako bi se Rikardo opet uspešno neutralisao. Partizan u svojim redovima ima Dijabatea koji odskače od ostatka ekipe. Veoma je brz i eksplozivan, možemo ga videti na svakom delu terena. On je potencijalna pretnja. Kapiten tima Urošević je uvek motivisan na ovim utamicama, u finalu kupa minule sezone je došao i do gola.
 
Petrić je od dolaska uigravao formaciju sa trojicom štopera. Sigurno će igrati na kartu čvrste i kontrolisane sredine terena. Naš tim mora da bude strpljiv i promišljen. Imamo sedam bodova viška, pobeda bi mnogo olakšala put do titule, ali ne sme da zavarava forma Partizana, njihova pozicija na tabeli i blede partije. Derbi je posebna priča, koja može da okrene momentum i da zamah za dalji tok sezone. Ono što ne bismo želeli da vidimo je dodatna nervoza posle utakmice.
 
Sastav našeg tima je teško prognozirati, ali verujemo da trener razmišlja u pravcu koji bi najbolje eksploatisao individualni kvalitet u našoj ekipi, uz naravno ekipni pristup onih koji se nađu na terenu.   
 
Autor: Vukan J./CZBG portal
 
Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama