Блог Фудбал Фудбал/Најава утакмица ЦЗБГ

ЦЗБГ портал: Звезда не зна за славље на ЈНА шест година, изгледи за 168. дерби магловити

У среду, 31. августа, одиграће се 168. по реду првенствени вечити дерби на којем ће Црвена звезда бити гост. Биће ово тек други дерби који ће се играти у неком августовском дану, први после давне 1957. када су тимови поделили бодове (2:2).
 
Судар највећих ривала долази у невреме за обе екипе. Домаћини од старта сезоне имају проблема, сезона није поштено ни започела а већ на клупи имају другог тренера. Новопромовисани Илија Столица је оформио екипу са намером да се бори за трофеје и пласира у Лигу Европе, али се на том путу испречио АЕК из Ларнаке. У првенству су црно-бели већ просули много бодова, што је био аларм за промене. Нови тренер Гордан Петрић, везао је две првенствене победе које су извојеване тешком муком у завршницама тих утакмица. Увео је екипу у Лигу конференција пошто су из дуела са малтешким Хамрун спартансима изашли као бољи збирним резултатом 7:4.
 
 Termin utakmice zvezda partizan
Извор: МН прес
 
Црвена звезда кренула је фуриозно у сезону, на пристојном броју утакмица просек постигнутих голова био је четири. Међутим, после болног двомеча из плеј-офа за улазак у Лигу шампиона нарушила се, донекле, атмосфера у свлачионици. Разочарани Дејан Станковић је тренерску палицу препустио некадашњем помоћнику Милошу Милојевићу. Стручни штаб новог тренера није се ваљано ни окупио, још увек је у крњем саставу. На свом дебију, Милојевић је добрано промешао шпил када је у питању састав, није наговестио у ком смеру ће се кретати његова идеја. Из свих ових разлога, веома је незахвално прогнозирати шта нас чека у среду.
 
И да је ситуација много искристалисанија опет би било неумесно тврдити било шта. Научила је то пре свих Црвена звезда, која је готово сваки пут од 2015. године улазила у меч са статусом фаворита. Моментум је у већини дербија био на страни нашег тима, посебно у сезонама када се играла Лига шампиона, пошто је међу навијачима једина мисао била да ли ћемо љутом ривалу сервирати три или четири поготка у мрежи. По правилу, те је мечеве Звезда најгоре играла.
 
Последња победа на гостујућем терену остварена је у фебруару 2016. године после мини-преокрета у првом полувремену, још када је екипу предводио Гроф Божовић. Након тога одиграна су 6 првенствена дербија, а скор нашег тима је 0-4-2. Чак би неко рекао да то није много лоше, али када се сетимо партија које је наш тим приказао и чињеница да је наш тим увек јурио бод, добијамо податак који није охрабујући. Ако овоме додамо куп мечева, статистика је још црња.
 
Derbi titule vrijedan - Zvezda i Partizan po 167. put
 
У 152. вечитом дербију Звезда је у свом маниру изгубила пошто је Леонардо у паду шутирао и погодио. Играо се 89. минут. Могао је да поравна Џон Руиз два минута касније пошто је обишао голмана Кљајића, али је био сувише искоса да пошаље лопту у мрежу. 
 
156. вечити дерби памтимо више по тучи навијача Партизана на јужној трибини, него по приказаној игри. Око 30. минута је у стопостотној прилици био наш нападач Пешић, али је Стојковић рукометном одбраном сачувао гол. У финишу полувремена Борјан је зауставио шут Ожеговића искоса. Звезда је друго полувреме одиграла смушено, а Партизан је иницијативу материјализовао голом Суме са пенала пошто је Вујадин Савић срушио Ожеговића. Пораза нас је спасио Боаћи у 84. минуту.
 
Црвена звезда је 158. вечити дерби одиграла испод сваке критике. Партизан је водио на полувремену атрактивним поготком Рикарда, Звезде није било на терену. Домаћин је могао лако да води 3:0 у том делу игре, али прилике нису користили Марко Јанковић, Рикардо и Милетић. Данило Пантић је у другом полувремену погодио пречку. Једину прилику исористио је Боаћи у 73. минуту за 1:1. Задовољнија бодом била је наша екипа.
 
Сви звездаши су мислили да не може горе од тога, али је наступио 161. вечити дерби у којем је славио Партизан (2:0). У мечу у којем је Владан Милојевић експериментисао са формацијом, Звезда је опет поклекла у финишу. Сјајни индивидуални потези Суме у 83. и Тошића у 90. минуту поставили су крајњи резултат. Ваља подсетити да је на овом мечу неоправдано поништен гол Милуновићу. Тим поготком Звезда би повела 1:0, играло се друго полувреме.
 
163. вечити дерби кренуо је лоше по Звезду. Гол иде на душу Страхиње Ераковића, а егзекутор је био Филип Стевановић. Ипак је похвална игра нашег тима, јер се у ранијим сусретима могла видети само шанса или две у режији наших играча. Екипа Дејана Станковића је преузела иницијативу, стварала прилике и машила их. Коначно је наша екипа проиграла фудбал на ЈНА. Прилике су имали Николић, Дегенек, Фалћинели, Катаи. Наша еипа је створила шанси на овом мечу, колико није збирно у претходних четири. Марко Гобељић је у другом полувремену погодио стативу. Ако ништа друго, Звезда је заслужено остала непоражена јер је Катаи искористио пенал у 75. минуту после фаула Јојића над Саногом. 
Crvena Zvezda Partizan
Срђан Стевановић/Starsport.rs
 
Последњи пут Партизан и Црвена звезда састали су се у Хумској у 165. вечитом дербију. Наш тим је опет ушао силовито, газио је ривала игром. Несрећно, Натхо је са руба шеснаестерца савладао лоше постављеног Борјана. Био је то први ударац домаћих. Наш тим је био шокиран оним што се десило па није било течне игре као што је било пре тога. Ипак, Звезда је заслужено поравнала голом Катаија у 83. минуту када је погодио главом.
 
Овај кратак осврт нам показује да су дербији увек непредвидиви. Наши играчи морају из ових искустава да науче да буду концентрисани кроз целу утакмицу, јер смо много пораза или просутих победа доживели у последњим тренуцима меча. И у анализи ривала ове сезоне видимо њихове утакмице у којима су већ три пута долазили до бодова око 90. минута. Нек то буде сигнал за опрез.
 
Звезди би свакако значило да Катаи настави са добром традицијом против љутог ривала. Пешић је неко ко је погађао на дербију, Мирко Иванић такође.
 
Оно што је такође индикативно јесу индивидуални потези Натха и Рикарда који су решавали дербије. Драговић мора да буде на вишем нивоу у односу на овосезонске партије како би се Рикардо опет успешно неутралисао. Партизан у својим редовима има Дијабатеа који одскаче од остатка екипе. Веома је брз и експлозиван, можемо га видети на сваком делу терена. Он је потенцијална претња. Капитен тима Урошевић је увек мотивисан на овим утамицама, у финалу купа минуле сезоне је дошао и до гола.
 
Петрић је од доласка уигравао формацију са тројицом штопера. Сигурно ће играти на карту чврсте и контролисане средине терена. Наш тим мора да буде стрпљив и промишљен. Имамо седам бодова вишка, победа би много олакшала пут до титуле, али не сме да заварава форма Партизана, њихова позиција на табели и бледе партије. Дерби је посебна прича, која може да окрене моментум и да замах за даљи ток сезоне. Оно што не бисмо желели да видимо је додатна нервоза после утакмице.
 
Састав нашег тима је тешко прогнозирати, али верујемо да тренер размишља у правцу који би најбоље експлоатисао индивидуални квалитет у нашој екипи, уз наравно екипни приступ оних који се нађу на терену.   
 
Аутор: Вукан Ј./ЦЗБГ портал
 
Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ
Скочи на траку са алаткама