Интервјуи Хокеј Хокеј/Вести ЦЗБГ

ЦЗБГ интервју: Ненад Стојков, нови спортски директор хокејашког клуба Црвена звезда

Хокејашки клуб Црвена звезда добио је новог спортског директора. У питању је Ненад Стојков који ће од ове сезоне бити одговоран за све селекције црвено-белих. Наш портал је искористио одличну сарадњу са клубом и замолио господина Стојкова за интервју, а он се радо одазвао нашем позиву.

Ненаде, да ли би за почетак могли да се представите Звездиним навијачима и љубитељима хокеја на леду?

– Поштовање Дарио, ево само за почетак неколико речи о мени. Име ми је Ненад Стојков, рођени сам Вршчанин, ту сам завршио школу, а касније пут ме је одвео у Канаду и тамо сам провео један добар део свога живота и од туда, наравно, узрочно последична веза са хокејом. Син ми је хокејаш који је стигао до самог одласка у најпознатију лигу на свету, а тренутно игра у четвороструком прваку Европе Фруланди (Шведска), која ће му највероватније понудити уговор и где ће почети као професионалац. 
Што се тиче мог спортског рада ја сам ја сам иначе рукометаш, 14 година сам се бавио рукометом, а после тога сам био и једно време директор клуба и председник рукометног клуба из Вршца којег сам од најниже лиге увео у највиши ранг такмичења. У Канади сам наставио са спортским радом, једно време сам радио као спортски директор Белих орлова и у то моје време Бели орлови из Торонта су постигли своје највеће успехе, били прваци Канаде и коначно фудбалску титулу донели у клуб који је углавном направљен исељеника из Србије. 

Можете ли нам рећи како је дошло до сарадње вас и клуба?

– Ја сам велики Звездаш и, хајде да кажем, било је нормално да, у тренутку када су цели свет у Европа стали, пронађем место где ће мој син моћи да тренира у време лок дауна у Канада изазваног пандемијом Ковида и у време када је прекинута лига у Шведској. Људи из Црвене звезде су ме заиста сјајно примили, на челу са Николом Бером који је тада био тенер првог тима, и на неки начин ту је почела наша сарадња више у смислу саветовања за одређене селекције јер ја сам ипак са својим клинцем прележао све те “дечије болести” када је у питању тај нижи ниво хокеја тј. омладински хокеј. Као велики навијач и велики љубитељ спорта наравно да сам увек био велики заљубљеник у фудбал, а када је мој син почео да се бави хокејом, хокеј ми је постао доминанта у свакодневном животу и било ми је драго да могу да помогнем на било који начин да се хокеј тргне из једне летаргије, те да пронађемо моделе да са Црвеном звездом направимо сарадњу која неће трајати само неких пар месеци него која ће трјати нешто дуже. Из једног константног разговора са људима који су били у Црвеној звезди и који су у Црвеној звезди, који финансијски подржавају клуб, родила се идеја да ја преузмем функцију директора клуба и тиме озваничим ту сарадњу која већ доста дуго траје, али је до сада била незванична и овим путем Звзеда покушава, да кроз мој рад, добије нешто што можда раније није било толико изражено, а то је нека константна веза са развијеним хокејашким савезима као што су они у Канади, Шведској, Словачкој, Чешкој итд. и тиме нашој деци помогнемо у даљем развоју. Наравно, за све то ће бити потребно време, али ето ја сам спреман да засучем рукаве и да променим културу хокеја у Србији и Црвеној звезди. 

Ваша одговорност, у сезони која је пред вама, биће за све селекције – од најмлађих, па до сениора. Да ли сте спремни да се носите са свим оним што овај посао изискује од вас?

– Па наравно, не бих се ни прихватио овог посла да у глави нисам имао план, а и не бих се прихватио овог посла да не мислим да мој долазак може нешто да промени. Важно је да сви људи, који на било који начин имају везе са Црвеном звездом, схвате да долазим само из једног разлога, а то је да помогнем на било који начин. Да ли ће та моја помоћ моћи да се мери процентима? Не знам, али ако будемо и један проценат бољи него што смо били прошле године или пет процената у односу на претходних пет година, ја ћу бити срећан, а то значи да идемо у неком добром правцу да се раде ствари које су Црвеној звезди биле потребне. Из моје перспективе и на основу мог искуства, без обзира на то да се ради о различитим спортовима, али са места са којих је требало одлучивати да тај неки спорт крене узлазном линијом, биће промена и промене су већ видљиве. Нажалост ја имам мало проблема са здрављем па нисм могао да овај интервју дам раније, али оно што покушавам јесте да, пре свега, променим ту културу хокеја у Црвеној звезди. 
Сви знају да је хокеј један витешки спорт који, осим једне невероватне кондиције, снаге и умећа, захтева много више од свих осталих спортова. Чак постоји и једна студија која каже да је хокеј, уз бокс, најкомпликованији и најтежи спорт да се савлада. Тако да ми овде имамо одређен број деце која се баве овим спортом, али ми морамо тај број да подигнемо и на основу једне веће базе, него што је до сада, почнемо да стварамо талентоване играче јер таленат, када су у питању наша деца, сигурно нам не мањка.
Бићу одговоран за све селекције, од најмлађих до сениора, свуда ће бити доста промена и оно што ће од почетка бити врло важно јесте да ће за све постојати план. Од наших тренера ћу тражити максимално ангажовање око припреме тренинга, око планирања шта ће та деца да раде у ком узрасту и како ћемо сваког од њих чувати да нам не оде из овог спорта. Из тог разлога планирамо да за ову годину имамо више утакмица и више смислених тренинга у смислу учења хокеја и тиме покушамо да још више ову децу одржимо на окупу. За сада смо доста добри када су у питању те млађе селекције, а ово ће нам помоћи да имамо једну базу и да хокеј коначно не буде спорт на маргинама, него спорт који ће вратити публику у арене и да ће у коначници Звездини играчи бити окосница репрезентације Србије.  

Да ли ћете уз себе имати и неке сараднике и ако хоћете, можете ли нам рећи ко ће то да буде?

– Наравно, имаћу сараднике и због тога правим тим који ће моћи о свему да се договара. Ајде на почетку одмах да кажем, а то је већ објављено на вашем порталу, да је Гиле Косовић тренер сениора Црвене звезде и то је једна почетна карика у ланцу. Наравно да ће бити промена и самом тренерском кадру, још увек радимо на завршавању неких битних људи који би требало да буду део нашег погона тако да још увек не могу да откријем сва имена, али оно што могу да вам кажем јесте да од 1. септембра у Србију долази еминентни канадски стручњак који ће радити са омладинским селекцијама и помагати са првим тимом. Његово име је Ден Реја и то је човек који је прошле године директно са олимпијаде дошао у Београд да види и да, на неки начин, скенира ситуацију у Црвеној звезди и да види да ли може да буде део једног плана којег смо ми покренули на крају прошле сезоне. Сада су се све коцкице склопиле и дефинитивно Ден Реја долази 1. септембра и целе године ће радити на развоју хокеја, а колико је то један озбиљан струшњак говори сам податак да је тренирао многе тимове у Канади, био тренер за развој вештина за кинеску репрезентацију која је била на Олимпијади и то је човек који ће нам помоћи око омладинског погона где ће нам дати могућност да сагледамо сав таленат који имамо и да тај таленат подигнемо на неки виши ниво. 

Наш портал је до сада пратио све Звездине селекције, од школице до ветерана, али дефинитивно оно што навијаче највише интересује јесте сениорска екипа. Прошле сезоне смо изгубили финале од Војводине. Шта ћете учинити да се титула врати у наше витрине и да ли ће, и колико, бити промена у играчком и стручном кадру сениора?

– Већ су се те промене десиле. Први човек је Игор Косовић и, као што сам рекао, то је само почетак једног мозаика који припремамо у Црвеној звезди. Било нам је јако битно да један искусни стручњак, а уједно и Звездина звезда, дође и буде део једне нове Црвене звезде. Гиле Косовиће је, по мом мишљењу, човек који не то само заслужује, него једноставно по свим играчким и људским квалитетима треба да буде на тој позицији и треба да му се да шанса да Црвену звезду доведе на место неприкосновеног владара хокеја у Србији. 
Ми ћемо учинити све да Гиле Косовић има најбоље могуће услове, наравно услове који одговарају стању у Србији, када је у питању стварање сениорског тима и тиме покушавамо да овај сениорски тим направимо уз његову стручност и снаге које имамо. Одмах ћу да се оградим и кажем да то није процес који је могућ преко ноћи и ми желимо да Гиле Косовић добије једну шансу да створи један добар погон младих играча који ће се прикључити играћима које већ поседујемо и да на тај начин вратимо Црвеној звезди титулу тј. да титулу вратимо у Београд где та титула, на крају крајева, и припада. Јер Звезда и по историјату и по снази, а на крају крајева и по играчком кадру, мора стално да показује резултате и враћање титуле ће да буде само први корак.  

Једна од кључних ствари, по нашем мишљењу, је да навијаче некако треба вратити у ледену халу Пионир. Знамо да то није конкретно ваша област, али да ли у нашем клубу размишљају у том правцу?

– Па, наравно. На крају крајева сваки спорт се игра због навијача и оно што је по мени битно јесте да та деца схвате да бављење хокејом није нешто што им је дато него нешто што су заслужили. Сви који су чланови Црвене звезде морају да схвате да играју за клуб најсветлије традиције на овим просторима, да играју за клуб који има невероватну историју и који је изнедрио многе врхунске асове у различитим спортовима. Тако мислим да треба и да се понашају и такав неки кодекс понашања играча Црвене звезде треба да буде нешто чему сви чиниоци спортског друштва треба да раде. Ми тај клуб представљамо и кад смо у опреми, и кад смо без опреме, и кад смо на леду, фудбалском терену, кошаркашком терену, без обзира где ми смо људи који играју за грб Црвене звезде и Црвена звезда је изнад сваког појединца. Оног тренутка када будемо схватили да играње за Звезду је у ствари привилегија и да се тиме показује једна припадност клубу, тог тренутка мислим да ће многе ствари бити кристално јасне јер само такав однос према клубу може донети резултате. Овде влада мишљење да хокејом могу да се баве само они који су, на неки начин, имућни. зато ми покушавамо да направимо програм где ће Црвена звезда бити доступна свакоме, а свако ће моћи да покаже сву раскош свог талента.
Што се тиче повратка навијача, то би била идеална прича. Наравно да ћу радити на томе и потрудићу се да са навијачима остваримо један добар контакт и да ћемо можда уз неке акције које ћемо приређивати – обилазак болница, сиротишта, институција којима је увек потребна помоћ, усадити нашој деци, члановима и играчима да та припадност клубу не знаћи само припадност клубу као нека добра ствар за њих саме, него да тај играч Црвене звезде мора да буде један важан чинилац друштва који ће променити неке ствари у том друштву, изменити неке аномалије итд. Бављење спортом има неки много дубљи спортски карактер него само трчање за лоптом или шутирање пака. Ја сам заиста једног мишљења да наша деца пре свега треба да буду сјајни врхунски људи и стручњаци на пољима коим се баве, чланови и они који поштују своју породицу, а на крају крајева врхунски спортисти. Када обједине сва та три чиниоца – школа, породица, спорт, ми ћемо имати успеха и наша деца ће имати довољно разлога да верују да је бављење спортом било успешно. 

Како по вама приволети млађе играче да своју каријеру граде у Србији када се узме у обзир да, што су старији, мање је и клубова и такмичарских утакмица?

– Чини ми се да је ту много дубљи проблем и требаће много више времена да би се урадила једна комплетна анализа и да би се пронашли разлози зашто је то баш тако. Много година, нажалост, није у опште улагано у инфраструктуру и ако имате само пар хокејашких центара тешко можете да изродите талентоване играће који ће касније своје каријере моћи да наставе у неким престижним лигама. Тај проблем ће потрајати, нажалост, и то је проблем који не можемо да променимо преко ноћи, али временом ће доћи до стварања тих неких веза које су се покидале распадом некадшње Југославије. Стварање неких регионалних лига је једини кључ где можемо да очекујемо да ће хокеј напредовати и на крају крајева та деца имати нку шансу да се и касније баве спортом који воле. Али то је један процес који ће трајати и који траје и који ће изискивати много више радника у хокеју, него што их имамо сада. Требаће много више разумевања, много више добрих и испланираних потеза него што смо имали до сада, али мислим да није немогућа мисија и да је тако нешто сасвим могуће у Србији.

Реците нам да ли већ сада имате списак тренера који ће водити све Звездине селекције у наредној сезони?

– Наравно, тај писак већ постоји, али ми желимо да тај списак још више оплеменимо и да на почетку сезоне имамо јаснију и чистију слику ко и шта може да ради. Још увек смо у фази припрема за зимску сезону, у овом тренутку још немамо тачан датум почетка зимске сезоне, односно сезоне не леду, али претпостављам да ће то да буде у првој половини септембра. самим тим се ужурбано припремамо да све оно што смо замислили за ову годину и остваримо, те да озваничимо сарадњу са свим људима којима Звезда нешто значи и свим људима који треба да изнесу овај програм.

Планирате ли да са људима у клубу учините нешто више од својих претходника око довођења Звездиних хокејашких легенди у клуб?

– То смо већ учинили. Гиле Косовић је један, ако се не варам, по гласовима на вашем порталу један од пет људи за које се сматра да су у идеалној хокејашкој петорци Црвене звезде. Значи, већ смо кренули са тим трендом довођења, а наравно неће се завршити на томе. Покушаћемо да доведемо људе који нису били само Звездине легенде. У принципу неко је остао у хокеју, неког је пут одвео на неку другу страну ирд. Звезда је имала пуно играча који завређују да се врате у Црвену звезду и да помогну Црвеној звезди и да буду део неке нове Црвене звезде.  Наравно, и ту треба направити један одабир и селекцију, и ми се трудимо да тај одабир и селекција буду прави и једни исправан за Црвену звезду.

За крај желимо да вам зажелимо пуно среће у раду и надамо се да ће наша сарадња у наредној сезони бити на још вишем нивоу у односу на претходне сезоне.

– И ја се искрено надам, Дарио, и хвала ти за прилику да говорим за твој портал. Потрудићу се да на све могуће начине оправдам очекивања људи који су ме довели у Црвену звезду и који су ми указали поверење, а наравно да та комуникација са људима који на било који начин подржавају рад Црвене звезде, а на овај начин који ти радиш, а то је тај новинарски део који ја заиста потребан када ј у питању било који спортски колектив, верујем да ће наша сарадња бити добра, свеобухватна и наравно у сваком тренутку желим да ти нагласим да, без обзира каква наша сарадња буде, све оно што Црвена звезда уради добро треба бити приказано, али и све оно што се лоше дешава у Црвеној звезди и ако буде лоших потеза треба бити објављено. Тако да немој штедети своје перо, па ако радимо добро дај нам потврду да смо то урадили добро, а ако нешто не радимо добро, скрени нам пажњу. Теби наравно желим сву срећу у животу и успеха у раду са твојим порталом и наравно, сваки успех у приватном животу.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Скочи на траку са алаткама