Blog Fudbal Fudbal/Vesti CZBG

CZBG portal: Šta čeka Zvezdu u grupnoj fazi

Crvena zvezda je voljom žreba smeštena u grupu H, i nalazi se u društvu Monaka, Ferencvaroša i Trabzonspora. Činjenica da sve ove eipe dolaze iz kvalifikacija za Ligu šampiona, govori da crveno-beli nisu baš najbolje prošli na izvlačenju. Mađarski i turski predstavnici su aktuelni šampioni svojih zemalja, a Monako je minulu sezonu okončao na trećem mestu francuskog šampionata.
 
FK Monako
 
Klub iz Kneževine je od 2014. standardni učesnik evro-takmičenja, a najveći uspeh je polufinale Lige šampiona iz 2017. godine. Zanimljivo da je prošle sezone Monako okončao svoje učešće u Ligi Evrope porazom od Brage (1-3) u šesnaestini finala,  porazom od tima kog je Zvezda ostavila iza sebe u grupnoj fazi. 
 
Početkom kalendarske godine klub je preuzeo Filip Kleman, belgijski strateg koji tri sezone zaredom osvajao prvenstvo svoje zemlje. Letos se klub pojačao Minaminom (Liverpul), Embolo Brilom (Menhengladbah),  Tomom Didijonom (Serkl Briž), Mohamedom Kamarom (Salcburg) i Malangom (Čelsi).
Ekipa nije najbolje otvorila sezonu, posle prva tri kola šampionata ima po jednu pobedu, remi i poraz. U trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisani su od PSV-a na nesrećni način posle produžetaka, iako su imali prolaz u džepu do 90. minuta.
 
Radi se o fizički snažnoj ekipi, koja ima brze igrače, sa tehnikom dostojnom nivou liga petica. Najzapaženiji igrači su mladi reprezentativac Badjašil, Kamara, kapiten tima Ben Jeder, ruski reprezentativac Golovin, Bril i već poznati Minamino iz dvomeča sa Red bul Salcburgom.
Francuzi su verovatno prvi favorit grupe.
 
FK Ferencvaroš
 
Najpopularniji mađarski tim nije u najlepšem sećanju navijačima Zvezde zbog polufinalnog dvomeča Kupa pobednika kupova 1975. godine. Radi se o klubu koji je posle dugo godina slabijih rezultata, opet zaigrao zapaženiju rolu na evropskoj sceni. Neprikosnoveno vladaju Mađarskom, od 2014. godine kreće njihova žetva trofeja pošto pokupili čak 12 odlikovanja. 

Ekipu sa klupe predvodi bivši selektor Rusije, Stanislav Čerčesov. Takođe, i u Fradiju Zvezda ima stare poznanike. Za klub nastupa Adama Traore koji je brzinskim sposobnostima stvarao probleme našem timu u dresu Šerifa. Tu je i levi bek Eldar Ćivić koji je u lepšem sećanju jer smo ga eliminisali dok je nosio dres Sparte iz Praga. Dres zeleno-belih nosi i Željko Gavrić, dete našeg kluba, ali je bez nastupa od maja meseca.

Glavne zvezde tima su ofanzivci Tokmak Enguen, koji je par puta dovođen u vezu sa našim klubom, i Frank Boli. Međutim, ne treba zapostaviti Muhameda Bešića, igrača izvanredne tehnike, koji igra na poziciji defanzivnog veziste. Ima bogatu karijeru u kojoj je nastupao za Hamburg, Everton, Šefild i druge. Njegov parnjak u veznom redu je Laiduni, tržišno najvredniji igrač koji se karakteriše odličnom organizacijom igre. Sjajan je na golu Dibus koji donosi mir svojoj ekipi bitnim intervencijama.
 
Radi se o fiziči jakoj ekipi, sa izraženim motoričkim sposobnostima. Svakako je protivnik protiv koga se može igrati, jer nisu briljirali u susretima sa Slovanom i Karabagom. U plej-ofu za uzlazak u Ligu Evrope su lako dobili Šamrok roverse kod kuće rezultatom 4:0, ali su potom minimalno poraženi u gostima.
 
Budimpešta je vruć domaći teren, a zeleni imaju veliku podršku i u gostima. Očekuje se sjajna atmosfera na oba meča, posebno jer će ovo biti dueli timova iz susednih zemalja.
 
Dobra stvar za naš tim može biti što Marko Marin svoje dojučerašće saigrače iz Budimpešte poznaje do tančina. Njegov doprinos skautingu Fradija može u obilatoj meri doprineti boljim rezultatima u sudaru sa Mađarima.
 
FK Trabzonspor
 
Posebno sreću Zvezda nije imala sa protivnikom iz četvrtog šešira. Dovoljno je setiti se nekih od opcija – Helsinki, AEK Larnaka, Omonija. Žrebanje je odlučilo da to bude turski šampion. 
 
Klub sa severoistoka Turske je posle 38 godina dočekao novu titulu i gladan je uspeha. Aktivnosti na transfer pijaci govore o tome, pošto su angažovani Mark Bartra iz Betisa, Trezege iz Aston Vile, Enis Bardi iz Levantea. Dres kluba nose i Kornelijus, Višća, Bakasetas, Densvil i Marek Hamšik, koji je trenutno povređen. Radi se o jakom sastavu sa izrazito ofanzivnim karakteristikama.
 
Ipak, kao i većina turskih ekipa, nespremno su dočekali početak kvalifikacija zbog kasnijeg starta šampionata, iako su startovali iz plej-of runde. Uspešniji od njih bio je Kopenhagen. Danski stručnjak Jes Torup u potpunosti je nadigrao kolegu sa druge strane jer je favorizovani turski tim bio skroz odsečen u prvom meču. Nije se ekipa Trabzona snalazila sa visokim pritiskom na bekove. Agilni kapiten Kopenhagena, Zeka, držao je sredinu terena svog tima. Posebno su Turci imali problema sa loptama sa boka koje su ulazile u kazneni prostor. Samo su mirnoća i bolja fizička pripremljenost za drugo poluvreme falile danskom šampionu da pobeda od 2:1 bude ubedljivila. Revanš je izgledao drugačije, Trabzon se pitao za sve. Posebno se izdvajaju prilike Bakasetasa, Đaninija i Kornelijusa, ali je danski napadač bio kratkih rukava protiv bivšeg tima.
 
Ne treba posebno naglašavati snagu domaćeg terena Turaka i fanatičnost turskih navijača.
 
Sve u svemu, naš tim očekuju veliki izazovi sa protivnicima koji su u svojim projekcijama imali Ligu šampiona, ali su kao i Zvezda zaustavljeni na tom putu. Zvezdaši će moći da uživaju u sjajnim takmičarskim i navijačkim performansima. Na odgovornim u klubu je da osmisle kako da se tim pojača kako bi uspeo da isparira rivalima koji su možda i na nešto višem nivou od Makabija iz Haife, posebno u trenutku kada smo ostali bez glavnog trenera, što je sigurno još više poljuljalo ekipu pred važan večiti derbi.
 

Autor: Vukan J./CZBG portal

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama