Блог Фудбал Фудбал/Вести ЦЗБГ

ЦЗБГ портал: Шта чека Звезду у групној фази

Црвена звезда је вољом жреба смештена у групу Х, и налази се у друштву Монака, Ференцвароша и Трабзонспора. Чињеница да све ове еипе долазе из квалификација за Лигу шампиона, говори да црвено-бели нису баш најбоље прошли на извлачењу. Мађарски и турски представници су актуелни шампиони својих земаља, а Монако је минулу сезону окончао на трећем месту француског шампионата.
 
ФК Монако
 
Клуб из Кнежевине је од 2014. стандардни учесник евро-такмичења, а највећи успех је полуфинале Лиге шампиона из 2017. године. Занимљиво да је прошле сезоне Монако окончао своје учешће у Лиги Европе поразом од Браге (1-3) у шеснаестини финала,  поразом од тима ког је Звезда оставила иза себе у групној фази. 
 
Почетком календарске године клуб је преузео Филип Клеман, белгијски стратег који три сезоне заредом освајао првенство своје земље. Летос се клуб појачао Минамином (Ливерпул), Емболо Брилом (Менхенгладбах),  Томом Дидијоном (Серкл Бриж), Мохамедом Камаром (Салцбург) и Малангом (Челси).
Екипа није најбоље отворила сезону, после прва три кола шампионата има по једну победу, реми и пораз. У трећем колу квалификација за Лигу шампиона елиминисани су од ПСВ-а на несрећни начин после продужетака, иако су имали пролаз у џепу до 90. минута.
 
Ради се о физички снажној екипи, која има брзе играче, са техником достојном нивоу лига петица. Најзапаженији играчи су млади репрезентативац Бадјашил, Камара, капитен тима Бен Једер, руски репрезентативац Головин, Брил и већ познати Минамино из двомеча са Ред бул Салцбургом.
Французи су вероватно први фаворит групе.
 
ФК Ференцварош
 
Најпопуларнији мађарски тим није у најлепшем сећању навијачима Звезде због полуфиналног двомеча Купа победника купова 1975. године. Ради се о клубу који је после дуго година слабијих резултата, опет заиграо запаженију ролу на европској сцени. Неприкосновено владају Мађарском, од 2014. године креће њихова жетва трофеја пошто покупили чак 12 одликовања. 

Екипу са клупе предводи бивши селектор Русије, Станислав Черчесов. Такође, и у Фрадију Звезда има старе познанике. За клуб наступа Адама Траоре који је брзинским способностима стварао проблеме нашем тиму у дресу Шерифа. Ту је и леви бек Елдар Ћивић који је у лепшем сећању јер смо га елиминисали док је носио дрес Спарте из Прага. Дрес зелено-белих носи и Жељко Гаврић, дете нашег клуба, али је без наступа од маја месеца.

Главне звезде тима су офанзивци Токмак Енгуен, који је пар пута довођен у везу са нашим клубом, и Франк Боли. Међутим, не треба запоставити Мухамеда Бешића, играча изванредне технике, који игра на позицији дефанзивног везисте. Има богату каријеру у којој је наступао за Хамбург, Евертон, Шефилд и друге. Његов парњак у везном реду је Лаидуни, тржишно највреднији играч који се карактерише одличном организацијом игре. Сјајан је на голу Дибус који доноси мир својој екипи битним интервенцијама.
 
Ради се о физичи јакој екипи, са израженим моторичким способностима. Свакако је противник против кога се може играти, јер нису бриљирали у сусретима са Слованом и Карабагом. У плеј-офу за узлазак у Лигу Европе су лако добили Шамрок роверсе код куће резултатом 4:0, али су потом минимално поражени у гостима.
 
Будимпешта је врућ домаћи терен, а зелени имају велику подршку и у гостима. Очекује се сјајна атмосфера на оба меча, посебно јер ће ово бити дуели тимова из суседних земаља.
 
Добра ствар за наш тим може бити што Марко Марин своје дојучерашће саиграче из Будимпеште познаје до танчина. Његов допринос скаутингу Фрадија може у обилатој мери допринети бољим резултатима у судару са Мађарима.
 
ФК Трабзонспор
 
Посебно срећу Звезда није имала са противником из четвртог шешира. Довољно је сетити се неких од опција – Хелсинки, АЕК Ларнака, Омонија. Жребање је одлучило да то буде турски шампион. 
 
Клуб са североистока Турске је после 38 година дочекао нову титулу и гладан је успеха. Активности на трансфер пијаци говоре о томе, пошто су ангажовани Марк Бартра из Бетиса, Трезеге из Астон Виле, Енис Барди из Левантеа. Дрес клуба носе и Корнелијус, Вишћа, Бакасетас, Денсвил и Марек Хамшик, који је тренутно повређен. Ради се о јаком саставу са изразито офанзивним карактеристикама.
 
Ипак, као и већина турских екипа, неспремно су дочекали почетак квалификација због каснијег старта шампионата, иако су стартовали из плеј-оф рунде. Успешнији од њих био је Копенхаген. Дански стручњак Јес Торуп у потпуности је надиграо колегу са друге стране јер је фаворизовани турски тим био скроз одсечен у првом мечу. Није се екипа Трабзона сналазила са високим притиском на бекове. Агилни капитен Копенхагена, Зека, држао је средину терена свог тима. Посебно су Турци имали проблема са лоптама са бока које су улазиле у казнени простор. Само су мирноћа и боља физичка припремљеност за друго полувреме фалиле данском шампиону да победа од 2:1 буде убедљивила. Реванш је изгледао другачије, Трабзон се питао за све. Посебно се издвајају прилике Бакасетаса, Ђанинија и Корнелијуса, али је дански нападач био кратких рукава против бившег тима.
 
Не треба посебно наглашавати снагу домаћег терена Турака и фанатичност турских навијача.
 
Све у свему, наш тим очекују велики изазови са противницима који су у својим пројекцијама имали Лигу шампиона, али су као и Звезда заустављени на том путу. Звездаши ће моћи да уживају у сјајним такмичарским и навијачким перформансима. На одговорним у клубу је да осмисле како да се тим појача како би успео да испарира ривалима који су можда и на нешто вишем нивоу од Макабија из Хаифе, посебно у тренутку када смо остали без главног тренера, што је сигурно још више пољуљало екипу пред важан вечити дерби.
 

Аутор: Вукан Ј./ЦЗБГ портал

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама