Fudbal Fudbal/Vesti

Aleksandar Pešić predstavljen na Marakani

Izvor: SD Crvena zvezda

 

Dobro poznto lice je ponovo na Marakani! Golgeter Aleksandar Pešić je potpisao trogodišnji ugovor, uz mogućnost produžetka saradnje na još godinu dana, sa Crvenom zvezdom i izrazio veliko zadovoljstvo zbog povratka u svoju kuću. Oduševljen zbog povratka ubojitog napadača bio je i naš sportski direktor Mitar Mrkela.

Najlepše je kod kuće…

Nisam mislio da ću opet imati tremu kao prvi put kad sam dolazio, ali eto… Drago mi je što sam se vratio kući. Bilo je dosta problema, ali sve smo uspeli da rešimo i napokon sam se vratio. Mislim da ćemo ne nastaviti tamo gde smo stali, već da ćemo iz godine u godinu biti sve bolji, tako da se radujem i nadam novim uspesima sa Crvenom zvezdom – počeo je Pešić.

U prethodnom mandatu, sezona iz snova i 29 golova uz 21 asistenciju.

To je bila stvarno najbolja sezona u mojoj karijeri, ali nikad se ne vraćam u prošlost. Ako razmišljate o tome, nećete uspeti ništa bolje da uradite, tako da to je za mene prošlost i želim još veće uspehe sa Zvezdom. Moj moto u životu je da svaki dan budem bolji, da li u fudbalu ili u svakodnevnim privatnim stvarima da više volim ženu, dete, ali motiva nikada ne fali.

Veći motiv od Zvezde što se tiče povratka ne treba.

Privilegija je igrati Ligu šampiona i nadam se da ćemo to i ove i sledećih godina ostvariti, ali najveća čast je igrati za Crvenu zvezdu i zbog toga sam se vratio. Bilo je još ponuda, ali Zvezda je Zvezda. I kad sam otišao, nastavio sam da pratim klub, gledao sam maltene svaku utakmicu. Upoznat sam sa ekipom, znam i nova pojačanja, tu su Borjan i Rodić iz moje generacije, a Kataija i Ivanića vidim kao dva najbolja igrača u ligi. Oni će me unaprediti da budem još bolji, jer su to dva majstora i mislim da ćemo naći zajednički jezik na terenu. Kada je reč o mojoj nedavnoj izjavi za medije, da bi se neki posao završio, mora dosta stvari van fudbala da se urade. Da bi se vratio u Zvezdu, gde sam i hteo, možda sam morao nešto da uradim, da skinem pritisak i zbog kluba, i zbog Turaka. Tako da što se izjave tiče, da mislim da je nešto loše, ne bih došao i pregovarao. To je deo posla i moralo je tako da bude, da bih sedeo danas ovde.

Smatra Pešić da je napredovao od prvog boravka u Crvenoj zvezdi.

Promenio sam se i kao ličnost i kao igrač, i naravno da sam napredovao. Sve to ide s godina, a ja ih imam 30, mislim da su to najbolje godine za fudbal. Stekao sam dosta iskustva igrajući za Makabi i Karagumruk, sazreo psihički, fizički, iskustveno i u svakom smislu mislim da sam bolji igrač nego što sam bio. Dosta toga mi je inostranstvo donelo. Međutim, stojim iza onoga što sam rekao da naši, domaći igrači treba više da se cene i da to nije tako kako se često predstavlja. To su dobri fudbaleri, a ovo je ozbiljna liga, jer smo došli do toga da prvak ide direktno u Ligu šampiona, a drugi u kvalifikacije, a to dovoljno govori da naši igrači vrede. Takođe i plasman reprezentacije na Svetsko prvenstvo. Naravno, nije isto igrati za Crvenu zvezdu i Karagurmuk, jer je Zvezda velika, a takva su i očekivanja i pritisak, ali mislim da će sve proći u najboljem redu.

Otkrio je i zbog čega broj 72, iako je u prvom mandatu nosio 45.

– Prvi put u Zvezdi sam uzeo 45, a posle u Makabiju i Karagumruku sam nosio 72. Ne znam, recimo moj sin ima dosta dresova sa brojem 72, čak i Zvezdin koji smo uzeli prošle godine, tako da bolje da sad ne kupujemo novi, nego da ja nosim 72.

Sjajna atmosfera krasila je i ekipu iz Šiljinog prvog mandata, sa mnogima je u kontaktu i dalje.

Stekao sam mnogo prijatelja u prvom mandatu u Zvezdi. Kad se pojavila opcija da se vratim, znao sam da će se to i desiti i svi su od prvog dana pričali da treba da dođem opet. Čuo sam se sa Žuletom, Vujadinom, Bakulom, nerazdvojni smo, svaki dan smo na vezi i to je prijateljstvo. Tako da, kad sam jutros prošao preglede, čuli smo se i već su kaparisali dresove unapred. Naravno, čujem se i sa trenerom Milojevićem, svi smo ostali dobri. Kao najdraži gol, izdvojio bih onaj u derbiju, to je baš posebno i nadam se da će ih biti još. Meni je ta godina, kao i svima bila lepa, mnoga prijateljstva sam stekao i sijaset lepih stvari mi se izdešavalo tada. Recimo sin mi se rodio tad, nadam se da će ćerka sad u ovom drugom mandatu.

Otkrio je Pešić i u kakvom je fizičkom stanju.

Pune dve nedelje sam se spremao u Turskoj, a pre toga sam bio bolestan sedam dana, mada sve je u najboljem redu sad. Treba mi još desetak dana da budem u punoj formi, ali što se mene tiče, voleo bih da već za vikend protiv Mladosti zaigram.

Raduje se saradnji sa Dejanom Stankovićem.

– Čast mi je što ću raditi sa Dejanom Stankovićem, jer to je Dejan Stanković. Videću šta očekuje i traži od mene, ali mislim da će mi pomoći i doprineti da još unapredim svoju igru. Reč je o čoveku sa dosta iskustva, igrao u Italiji, bio kapiten reprezentacije. Na meni je da slušam i radim. Profesionalac sam – zaključio je Pešić.

Osmeh nije mogao da sakrije ni naš sportski direktor Mitar Mrkela.

– Nema razloga da posebno predstavljam Aleksandra Pešića, jer je to učinjeno pre nekoliko godina kada je dolazio i kada je ostavio zaista dobar utisak. Od Šilje koga poznajem dobro još iz mlađih kategorija reprezentacije, pa i iz Crvene zvezde, očekujem da bude ono što je bio i do sada i kao takav će biti veliko pojačanje za nas. Kod mene ime Aleksandar Pešić uvek izaziva lepe emocije, ne samo oko tog prvog dolaska, već i kad se pogleda u prošlost. Oko njega nikad nije bilo lako i teško se postizao sporazum, ali kada se to desi, bude mnogo lepih stvari. Hteo sam da ga dovedem još sa 15 godina kada je igrao za pionire Radničkog iz Niša, ali je ipak otišao u Grčku. Dugo smo u jednom motelu sedeli on, njegov otac i ja, ali se nismo dogovorili. Posle je opet bilo teško kad je dolazio iz Tuluza, ali uspeli smo. Uspeli smo i sad. Tako da, s njim ide teško, ali posle toga slede dobre stvari.

Detaljnije je Mrkela govorio i o narednim koracima našeg kluba u prelaznom roku.

Za nas prelazni rok još uvek nije završen, jer očekujemo još neka pojačanja, ali je pri kraju. Što se tiče Maksimovića, nema ništa novo u odnosu na juče, ali kada je reč o Nemanji Milunoviću – ima. Nadam se da će se to brzo završiti. Ne volim da govorim dok se nešto ne završi, ali želimo Milunovića, ostavio je dobar utisak i nadam se da će male prepreke koje postoje oko njegovog dolaska biti rešene i da će ubrzo biti ovde. Kada je reč o pozajmicama, razmatramo. U ovom trenutku imamo 26 igrača u timu od kojih su šest bonusi i procenićemo u narednom periodu koliko će mladi moći da igraju i kakav će to uticaj imati na njihov razvoj. Kada to učinimo, donećemo odluku oko pozajmica. Na krilnim pozicijama imamo četiri, pet igrača, od kojih su tri bonusi i nije realno da svi ostanu – podvukao je Mrkela.

Aleksandar Pešić je rođen 21. maja 1992. godine u Nišu, a prve fudbalske korake napravio je u ŠF Filip Filipović, da bi dalji fudbalski razvoj nastavio u Radničkom za koji je debitovao sa svega 16 godina. Put ga je potom odveo u inostranstvo, tačnije u grčki OFI gde je već kao tinejdžer mogao da oseti seniorski fudbal, a da potom dalji razvoj nastavi u moldavskom Šerifu. U Srbiju se vratio kada je napunio 21 godinu i tada je skrenuo pažnju čitave javnosti, jer je sezonu u Jagodini završio kao drugi strelac Superlige, posle čega sledi transfer u Tuluz. Do dolaska u Crvenu zvezdu, nosio je osim Tuluzovog i dres Atalante, a reklo bi se da je punu afirmaciju doživeo upravo na Marakani. Pešić je u prvom mandatu u Crvenoj zvezdi imao sezonu iz snova, jer je u svim takmičenjima na 51 meču postigao 29 golova i upisao 21 asistenciju, posle čega je usledio višemilionski transfer u Al Itihad. Igrao je još i za Seul i Makabi Tel Aviv, a u sezoni pre povratka za Crvenu zvezdu, profilisao se kao jedan od najboljih napadača turskog prvenstva kada je u dresu Karagumruka na 31 meču postigao 14 golova i našao se na vrhu liste strelaca tamošnjeg šampionata.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama