Фудбал Фудбал/Вести

Александар Пешић представљен на Маракани

Извор: СД Црвена звезда

 

Добро познто лице је поново на Маракани! Голгетер Александар Пешић је потписао трогодишњи уговор, уз могућност продужетка сарадње на још годину дана, са Црвеном звездом и изразио велико задовољство због повратка у своју кућу. Одушевљен због повратка убојитог нападача био је и наш спортски директор Митар Мркела.

Најлепше је код куће…

Нисам мислио да ћу опет имати трему као први пут кад сам долазио, али ето… Драго ми је што сам се вратио кући. Било је доста проблема, али све смо успели да решимо и напокон сам се вратио. Мислим да ћемо не наставити тамо где смо стали, већ да ћемо из године у годину бити све бољи, тако да се радујем и надам новим успесима са Црвеном звездом – почео је Пешић.

У претходном мандату, сезона из снова и 29 голова уз 21 асистенцију.

То је била стварно најбоља сезона у мојој каријери, али никад се не враћам у прошлост. Ако размишљате о томе, нећете успети ништа боље да урадите, тако да то је за мене прошлост и желим још веће успехе са Звездом. Мој мото у животу је да сваки дан будем бољи, да ли у фудбалу или у свакодневним приватним стварима да више волим жену, дете, али мотива никада не фали.

Већи мотив од Звезде што се тиче повратка не треба.

Привилегија је играти Лигу шампиона и надам се да ћемо то и ове и следећих година остварити, али највећа част је играти за Црвену звезду и због тога сам се вратио. Било је још понуда, али Звезда је Звезда. И кад сам отишао, наставио сам да пратим клуб, гледао сам малтене сваку утакмицу. Упознат сам са екипом, знам и нова појачања, ту су Борјан и Родић из моје генерације, а Катаија и Иванића видим као два најбоља играча у лиги. Они ће ме унапредити да будем још бољи, јер су то два мајстора и мислим да ћемо наћи заједнички језик на терену. Када је реч о мојој недавној изјави за медије, да би се неки посао завршио, мора доста ствари ван фудбала да се ураде. Да би се вратио у Звезду, где сам и хтео, можда сам морао нешто да урадим, да скинем притисак и због клуба, и због Турака. Тако да што се изјаве тиче, да мислим да је нешто лоше, не бих дошао и преговарао. То је део посла и морало је тако да буде, да бих седео данас овде.

Сматра Пешић да је напредовао од првог боравка у Црвеној звезди.

Променио сам се и као личност и као играч, и наравно да сам напредовао. Све то иде с година, а ја их имам 30, мислим да су то најбоље године за фудбал. Стекао сам доста искуства играјући за Макаби и Карагумрук, сазрео психички, физички, искуствено и у сваком смислу мислим да сам бољи играч него што сам био. Доста тога ми је иностранство донело. Међутим, стојим иза онога што сам рекао да наши, домаћи играчи треба више да се цене и да то није тако како се често представља. То су добри фудбалери, а ово је озбиљна лига, јер смо дошли до тога да првак иде директно у Лигу шампиона, а други у квалификације, а то довољно говори да наши играчи вреде. Такође и пласман репрезентације на Светско првенство. Наравно, није исто играти за Црвену звезду и Карагурмук, јер је Звезда велика, а таква су и очекивања и притисак, али мислим да ће све проћи у најбољем реду.

Открио је и због чега број 72, иако је у првом мандату носио 45.

– Први пут у Звезди сам узео 45, а после у Макабију и Карагумруку сам носио 72. Не знам, рецимо мој син има доста дресова са бројем 72, чак и Звездин који смо узели прошле године, тако да боље да сад не купујемо нови, него да ја носим 72.

Сјајна атмосфера красила је и екипу из Шиљиног првог мандата, са многима је у контакту и даље.

Стекао сам много пријатеља у првом мандату у Звезди. Кад се појавила опција да се вратим, знао сам да ће се то и десити и сви су од првог дана причали да треба да дођем опет. Чуо сам се са Жулетом, Вујадином, Бакулом, нераздвојни смо, сваки дан смо на вези и то је пријатељство. Тако да, кад сам јутрос прошао прегледе, чули смо се и већ су капарисали дресове унапред. Наравно, чујем се и са тренером Милојевићем, сви смо остали добри. Као најдражи гол, издвојио бих онај у дербију, то је баш посебно и надам се да ће их бити још. Мени је та година, као и свима била лепа, многа пријатељства сам стекао и сијасет лепих ствари ми се издешавало тада. Рецимо син ми се родио тад, надам се да ће ћерка сад у овом другом мандату.

Открио је Пешић и у каквом је физичком стању.

Пуне две недеље сам се спремао у Турској, а пре тога сам био болестан седам дана, мада све је у најбољем реду сад. Треба ми још десетак дана да будем у пуној форми, али што се мене тиче, волео бих да већ за викенд против Младости заиграм.

Радује се сарадњи са Дејаном Станковићем.

– Част ми је што ћу радити са Дејаном Станковићем, јер то је Дејан Станковић. Видећу шта очекује и тражи од мене, али мислим да ће ми помоћи и допринети да још унапредим своју игру. Реч је о човеку са доста искуства, играо у Италији, био капитен репрезентације. На мени је да слушам и радим. Професионалац сам – закључио је Пешић.

Осмех није могао да сакрије ни наш спортски директор Митар Мркела.

– Нема разлога да посебно представљам Александра Пешића, јер је то учињено пре неколико година када је долазио и када је оставио заиста добар утисак. Од Шиље кога познајем добро још из млађих категорија репрезентације, па и из Црвене звезде, очекујем да буде оно што је био и до сада и као такав ће бити велико појачање за нас. Код мене име Александар Пешић увек изазива лепе емоције, не само око тог првог доласка, већ и кад се погледа у прошлост. Око њега никад није било лако и тешко се постизао споразум, али када се то деси, буде много лепих ствари. Хтео сам да га доведем још са 15 година када је играо за пионире Радничког из Ниша, али је ипак отишао у Грчку. Дуго смо у једном мотелу седели он, његов отац и ја, али се нисмо договорили. После је опет било тешко кад је долазио из Тулуза, али успели смо. Успели смо и сад. Тако да, с њим иде тешко, али после тога следе добре ствари.

Детаљније је Мркела говорио и о наредним корацима нашег клуба у прелазном року.

За нас прелазни рок још увек није завршен, јер очекујемо још нека појачања, али је при крају. Што се тиче Максимовића, нема ништа ново у односу на јуче, али када је реч о Немањи Милуновићу – има. Надам се да ће се то брзо завршити. Не волим да говорим док се нешто не заврши, али желимо Милуновића, оставио је добар утисак и надам се да ће мале препреке које постоје око његовог доласка бити решене и да ће убрзо бити овде. Када је реч о позајмицама, разматрамо. У овом тренутку имамо 26 играча у тиму од којих су шест бонуси и проценићемо у наредном периоду колико ће млади моћи да играју и какав ће то утицај имати на њихов развој. Када то учинимо, донећемо одлуку око позајмица. На крилним позицијама имамо четири, пет играча, од којих су три бонуси и није реално да сви остану – подвукао је Мркела.

Александар Пешић је рођен 21. маја 1992. године у Нишу, а прве фудбалске кораке направио је у ШФ Филип Филиповић, да би даљи фудбалски развој наставио у Радничком за који је дебитовао са свега 16 година. Пут га је потом одвео у иностранство, тачније у грчки ОФИ где је већ као тинејџер могао да осети сениорски фудбал, а да потом даљи развој настави у молдавском Шерифу. У Србију се вратио када је напунио 21 годину и тада је скренуо пажњу читаве јавности, јер је сезону у Јагодини завршио као други стрелац Суперлиге, после чега следи трансфер у Тулуз. До доласка у Црвену звезду, носио је осим Тулузовог и дрес Аталанте, а рекло би се да је пуну афирмацију доживео управо на Маракани. Пешић је у првом мандату у Црвеној звезди имао сезону из снова, јер је у свим такмичењима на 51 мечу постигао 29 голова и уписао 21 асистенцију, после чега је уследио вишемилионски трансфер у Ал Итихад. Играо је још и за Сеул и Макаби Тел Авив, а у сезони пре повратка за Црвену звезду, профилисао се као један од најбољих нападача турског првенства када је у дресу Карагумрука на 31 мечу постигао 14 голова и нашао се на врху листе стрелаца тамошњег шампионата.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама