Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Црвена звезда – Раднички Ниш 4:0 (3:0)

Фудбалери Црвене звезде су нову такмичарску годину отворили на најбољи могући начин, тријумфом у првом колу Суперлиге Србије резултатом 4:0. Питање победника, иако је утакмица била изузетно динамична, решено је практично већ у првом полувремену, када су погађали Александар Катаи, Кингс Кангва и Милан Павков. У наставку игре, тачку на меч ставио је још један дебитант – Осман Букари, а прве минуте у дресу Црвене звезде уписали су још – Стефан Лековић, Ибрахим Мустафа и Владимир Лучић.

 

Црвена звезда – Раднички Ниш 4:0 (3:0)

Стадион: „Рајко Митић“.

Гледалаца: 16.274.

Судија: Милан Митић.

Стрелци: Катаи у 3. (из једанаестерца), Кангва у 25, Павков у 31. и Букари у 47. минуту.

Жути картони: Драговић, Гобељић (Црвена звезда), Толордава (Раднички Ниш).

Црвена звезда: Борјан, Гобељић (од 82. Лековић), Ераковић, Драговић, Родић, Кангва, Канга, Иванић (од 82. Станковић), Букари (од 71. Ибрахим), Катаи (од 82. Лучић), Павков (од 71. Саного).

Резерве: Поповић, Пићини, Лековић, Саного, Срнић, Станковић, Николић, Станић, Мотика, Лучић, Ибрахим.

Раднички Ниш: Дробњак, Аксентијевић, Толордава, Млађовић, Јовичић (од 81. Савић), Пејовић, Мићибући (од 46. Марјановић), Димић (од 72. Месаровић), Митровић, Јовановић (од 58. Томић), Петров (од 58. Штулић)

Резерве: Дујмовић, Ајдар, Душанић, Гакоу, Марјановић, Марковић, Месаровић, Савић, Стајић, Штулић, Томић.

Громогласним аплаузом након звиждука абитра Митића, показали су навијачи Црвене звезде колико су се ужелели фудбала, с обзиром на то да је последња утакмица на Маракани одиграна још 26. маја. Посебан скенер са трибина био је на двојцу новајлија Кангви и Букарију, који су од старта меча заузели своје позиције на терену, док је клупа била пуна Звездине деце која су чекала своју шансу. Наши фудбалери су данас имали прилику и да на терену представе дрес који ће носити у овој такмичарској години.

Брзо су имали и разлог за славље наши навијачи. Играо се други минут када је лопта завршила у мрежи Дробњака, а погодио је Кангва под пречку, међутим, претходно је Митић свирао једанаестерац, јер је Толордава играо руком. Гол је поништен, али је Црвена звезда имала пенал. Одговорност је преузео Александар Катаи, коме је од стране Митра Мркеле пред почетак меча уручен трофеј „Бора Костић“ за најбољег стрелца Црвене звезде у претходној сезони (постигао 33 гола), као и дрес 150, који симболизује број одиграних мечева у нашем тиму. По навици, Катаи је рутински погодио са беле тачке у трећем минуту и довео наш тим до ране предности.

Могао је Букари да постигне првенац у деветом минуту после сјајног напада са левог бока, када је гађао ближи угао, али није успео да надмудри Дробњака, да би на другој страни запретили Митровић и Петров, међутим, Борјан је ауторитативно одбранио оба пута. Затресла се и статива гола који чува Борјан у 13. минуту када је Петров из окрета гађао, а утакмица је добијала ноту изузетно динамичне.  

У том маниру динамичности је и Иванић у 22. минуту, искоса са леве стране, практично из „мртвог“ угла, и то ван шеснаестерца гађао и лобовао Дробњака, али се од свега само затресла пречка. Ипак, три минута касније, Црвена звезда је удвостручила предност, а за Кингса Кангву био је то деби из снова. Акцију је покренуо Канга, одигравши до Иванића који је само продужио лопту за репрезентативца Замбије, а он по централи ушао у шеснаестерац и погодио рашље.

Могао је Павков у 27. минуту да „пресуди“ бившем клубу, али је после центаршута Родића, главом из места гађао поред гола. Ипак, четири минута касније је Милану Павкову пошло за ногом да постигне гол. Комбиновали су Канга и Катаи на средини, да би потоњи упослио Иванића који се нашао пред Дробњаком и гађао даљи угао, али је голман Радничког успео да одбрани таман толико да лопту пошаље на ногу Павкова, који је потом проследио у мрежу.  Затресао је пречку Иванић и у 42. минуту када је са 25 метара послао „пројектил“ ка голу Дробњака, који је лопту успео да скрене, али тиме и погоди оквир гола.

 Ништа ново у другом полувремену, јер смо већ у 47. минуту видели још један погодак Црвене звезде, а поново је стрелац био дебитант, али овог пута Осман Букари. Одлично је Иванић повукао контру, пратио је његову кретњу брзоноги Букари и остао корак иза, како не би ушао у офсајд, те је после додавања, рутински погодио празну мрежу. Акција је поновљена пет минута касније, када се Букари уписао у стрелце, али се Катаи који му је асистирао, нашао у недозвољеној позицији. Могао је и Катаи да погоди у 56. минуту када се сјајно наместио ушавши два корака у казнени простор, али је лопта одскакутала тик поред стативе.

Изузетно лепа акција виђена је у 76. минуту када је Канга „штиклом“ упослио Кангву који се нашао пред Дробњаком, али је голман Радничког правовремено излетео и пресекао додавање. Ипак, оно што је сам финиш утакмице обележило су дебитантске партије –  Ибрахима Мустафе, Стефана Лековића и Владимира Лучића, триа који је поникао у  Звездиној Омладинској школи…

Извор: ФКЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама