Fudbal Hokej/Najava utakmica

Stanković: Zvezdin navijač prepoznaje momenat – očekujem punu Marakanu!

Dejan Stanković pred derbi
Dejan Stanković na konferenciji pred 165. večiti derbi
Fudbaleri Crvene zvezde će sutra od 20 časova odigrati utakmicu 1. kola Superlige Srbije protiv Radničkog iz Niša na domaćem terenu, a šef stručnog štaba našeg tima Dejan Stanković je izneo očekivanja pred početak nove sezone.  

 

– Odmor je bio kratak, nekih 14 dana, ali tako je svima, pa i nama. Pripreme su pripreme i one i služe za uigravanje, podizanje forme. Imaš mogućnost i da probaš neke taktičke zamisli, da vidiš kako to izgleda. Mene je zanimala poslednja utakmica i bila je stvarno dobra, protiv jakog protivnika. Isto smo tako i zimus protiv Šahtjora ostavili dobar i jak utisak, umem da se našalim sa igračima i da kažem da su izgledali fenomenalno i da nema izgovora za ulazak u prvenstvo. Svesni smo šta nas čeka, kao i kako je to biti u ulozi favorita. Kad pričamo o jednoj utakmici, pa ti je unapred daju kao pobeđenu je mnogo teško, a ne kada ti neko pripisuje ceo šampionat unapred. To je jedan dug maraton, trka gde će biti i umora i povreda i dobrih i loših stvari. Samo onaj koji se spreman da mentalno i fizički sve to izdrži biće onaj pravi. Prošla godina je za nas bila izuzetno jaka u svakom smislu te reči i rezultatski i dosta psihički teška sa pritiskom od prve utakmice i onda bih se odmah nadovezao da znamo šta nam je činiti od sutra. Sutra je prva utakmica jednog istorijskog šampionata za fudbalsku Srbiju, tako da ćemo mi gledati da budemo protagonisti od samog starta – istakao je Stanković.

Govorio je Stanković i o prelaznom roku u domaćem prvenstvu.

– Ispratili smo svi prelazni rok naših klubova, morao je veoma brzo da se uradi jer je prvenstvo već juče počelo. Dosta klubova je moralo veoma brzo da rešava svoje statuse. Siguran sam da će prvenstvo biti zanimljivo i teško, ništa lakše od prošle godine. Jednostavno nećemo imati pravo na kiks, svako će želeti da pobedi Crvenu zvezdu, na nama je da odgovorimo na pravi način. Prihvatamo ulogu favorita, jer kada si u Crvenoj zvezdi ne možeš da biraš da li želiš ili ne. Jednostavno je to obaveza i ciljevi su jasni, na sva tri fronta idemo da izvučemo maksimalan broj utakmica, to sam pričao celu prošlu sezonu, to pričam i sada i da se napadne titula od prvog kola. Svaka titula je važna, svaka godina je mnogo bitna, jedna nosi prestiž, druga novac, treća možda rekord. Svako prvenstvo može da se pozove na važnost, ali je ovo jedno od specifičnih prvenstava koje može da donese dosta dobrog Crvenoj zvezdi. Neko sam ko je rođen u Beogradu i ko je odrastao u ovom klubu i dete sam Crvene zvezde, a sada imam priliku da sa mojim stručnim štabom i momcima Crvenoj zvezdi donesem nešto mnogo važno i značajno, to može da bude jedna prekretnica našeg kluba. Zvezda je velika i ostaće velika, ali svi znamo šta donosi direktna Liga šampiona u narednih par godina. Meni je velika čast i zadovoljstvo što mogu da branim Zvezdu iznutra ponovo i da pokušam zajedno sa momcima da kako u ovoj istorijskoj, tako i narednim godinama budemo kompetentni, napravimo velike stvari sa Crvenom zvezdom i upišemo se u istoriju kluba.

Osvrnuo se Stanković i na pojačanja koja su u letnjem prelaznom roku stigla u Crvenu zvezdu.

– Nadam se da će novi igrači, zajedno sa momcima koji su duže tu praviti razliku. Imali su vremena da upoznaju grupu, način rada i stil igre kakav Crvena zvezda želi da praktikuje. Bukari je dosta kvalitetno i brzo krilo. Kangva je dinamičan momak, koji ima jak karakter i ne libi se na bilo kom delu terena da preuzme odgovornost, ima dinamiku koja je nama potrebna i koja se meni lično sviđa. Imamo garanciju sa momcima koji su tu ostali, sa okosnicom tima, ali imamo i dva nova člana, tako da od Zvezde možemo samo boljitak da očekujemo u narednom periodu.

Potvrdio je Stanković da četiri igrača neće biti u sastavu za sutrašnji meč.

– Krstičić neće biti u sastavu, kao i Ben zbog smrtnog slučaja u familiji, on je otputovao u Pariz i vraća se u ponedeljak. Pankov je na prvoj prijateljskoj utakmici pokidao ligamnete skočnog zgloba, njega očekuje još 10-15 dana oporavka i on će nam se pridružiti krajem ovog meseca. Ohi je takođe van stroja dve nedelje.

Šef stručnog štaba našeg tima Dejan Stanković je govorio i o motivaciji igrača.

– Nije potrebna veća motivacija od ove godine i ove sezone. Motivacija je faktor koji mora da postoji u svakom trenutku kad se igra za Crvenu zvezdu, niko te ne pita na kom ti je nivou motivacija, to je obaveza uz ovaj dres. Cilj je pobediti utakmicu.

Strateg crveno-belih je govorio i o ekipi Radničkog iz Niša.  

– Mitrović je udarna igla Radničkog iz Niša, momak koji pokazuje kvalitet, na svakih šest meseci se kod njega vidi boljitak. Doveli su Marjanovića, momka čiji mi se način igre sviđa, ostalo je na njima. Ostali su bez jednog štopera, videćemo i kakva je sitaucija na levom beku, ko će igrati, znamo sve o njima. Ne verujem da bilo šta može da nas iznenadi, ko god da igra, poštujemo svakoga. Utakmica za utakmicu spremamo posebno svaku za sebe, tako će biti i sutra.

Govorio je Stanković o igračima koji nisu registrovani za predstojeći meč, ali i istakao da je pozajmica Ibrahimu Mustafi donela dosta toga dobrog.

– Imamo veliki broj igrača, za ovu utakmicu neki nisu registrovati, to je jednostavno prirodan put, ne mogu svi da budu licencirani. Oni su tu sa nama i treniraju.Pozajmice su naš interni dogovor i interna procena ko bi trebao da ode. Vidi se koliko je šest meseci značilo Ibrahimu i koliko se lepo razvio. Postao je direktan igrač, momak koji je zahvalan i radi neverovatno. Gladan je uspeha, želja za igrom i motivacija su na nestvarnom nivou. On može biti jedan od priprema da naša Superliga za šest meseci može da proizvede kvalitetnog igrača. Može da bude i starter, zašto da ne.

Osvrnuo se Stanković i na veliku podršku navijača.

– Zvezdin navijač zna da prepozna momenat i kada je teško i kada je lepo. Lepa poruka sa njihove strane da je to najbitnija, svaka je najbitnija, ali ova ima posebnu težinu. Ne sumnjam da će stadion biti dobro ispunjen, moramo da budemo i svesni da je leto i vreme odmora. Ko god da dođe mi smo zahvalni.

Istakao je Stanković da crveno-beli ne prave razliku između takmičenja na sva tri fronta i da maksimalan učinak žele u svakom meču.

– U Crvenoj zvezdi ne postoje prioriteti. Nemamo razloga niti imamo luksuz da možemo da biramo, Zvezda ne bira, Zvezda ima jasne ciljeve u skladu sa veličinom kluba, nema biranja – zaključio je Stanković.  

Izvor: FKCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama