Košarka Košarka/Vesti SDCZ Fudbal Fudbal/Vesti

Vidovdanska odlikovanja za selektore!

CZBG Portal — Piksi i Kari
Dragan Stojković Piksi i Svetislav Pešić na ceremoniji vidovdanskih odlikovanja

Povodom Vidovdana, 28. juna, na svečanoj ceremoniji državnih odlikovanja priznanja za zasluge su dobili i selektori fudbalske i košarkaške reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi i Svetislav Pešić.

Obojica su na ceremoniji državnih odlikovanja dobili ordenja Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge, predstavljanje države i njenih građana i postignute rezultate u oblasti sporta. Ordenja im je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dragan Stojković Piksi je u redovima fudbalske sekcije Zvezde proveo četiri godine kao igrač (1986-1990) i dve godine kao predsednik fudbalskog kluba (2005-2007). Kao selektor fudbalske reprezentacije Srbije povratio je poverenje javnosti i gledalaca u reprezentativni fudbal i odveo A selekciju na predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru. Njegov govor povodom odlikovanja je bio sledeći:

Dame i gospodo, poštovani predsedniče Republike Srbije, poštovana predsednice Republike Srpske, poštovani predsedniče Vlade Republike Srpske, vaša svetosti, uvaženi ministri, dame i gospodo

Velika je čast baš na ovaj veliki dan u Srbiji primati jedno ovako veliko državno priznanje. Ako dozvolite da i u ovoj prilici primenim sportsku logiku rangiranja, ovaj dan i ovaj trenutak će sigurno ući u finalno takmičenje mojih najdražih životnih uspomena. Uveren sam da ovaj osećaj delim i sa svima onima koji danas priznanja primaju, pa ću iskoristiti ovu priliku da svim ostalim dobitnicima čestitam i da iskažem veliko lično poštovanje prema njihovim ostvarenjima i zaslugama.

Priznanje koje sam ja danas dobio naslovljeno je na moje ime i prezime, ali ja ga razumem kao priznanje i svima onima koji su učestvovali u pobedama koje sam proslavljao, pa i porazima iz kojih sam učio.

Moja porodica, timovi za koje sam igrao i koje sam trenirao, brojni saigrači, treneri, igrači, osoblje, još brojnija publika i navijači, svi su oni zaslužni za ovaj trenutak. Danas i ovde, pred svima Vama, ja priznanje primam i u svoje i u njihovo ime, zahvalan svakoj prilici koja mi je pružena, svim željama koje sam ostvarivao i svim nadama koje sam opravdao. Nastojaću da se tako ponašam i dalje, svestan da je svako društveno priznanje mnogo više društvena obaveza nego lična nagrada.

Odlikovanja su veoma često i izrazi podrške. U ovom trenutku, sa radošću želim da razumem, pa tako i prihvatam ovaj orden kao podršku celokupnoj fudbalskoj reprezentaciji Srbije da nastavi dosadašnje uspehe i na narednom svetskom prvenstvu postigne najbolje rezultate.

Ta podrška, naravno, nije data samo meni, iako sam samo ja danas ovde pred Vama. Stoga ću ja, u ime svih onih koji će Srbiju časno predstavljati na takmičenju koje predstoji, dati reč da ovu podršku koju smo danas i svi mi dobili nećemo izneveriti. Borićemo se i dati sve od sebe da Srbija bude ponosna na nas, koji predstavljamo sportsku čast i takmičarsku istoriju jedne male, ali za sve nas najveće zemlje.

Dame i gospodo, uvaženi laureati,

Kao čovek koji je učestvovao u mnogim teškim utakmicama, uzeću tu slobodu da konstatujem da su ovo vremena jednog velikog i teškog svetskog istorijskog takmičenja, u kome Srbija može da ima povoljan rezultat samo ako bude dovoljno jaka, mudra i složna. Vidovdan, dan na koji smo se evo i mi danas ovde okupili, stalno nas podseća koliko je važno da budemo tu, jedni za druge, a posebno onda kad je najteže.

U ime svih nas, koji smo u ovoj globalno teškoj godini dobili priznanja i podršku da nastavimo dalje, zahvaljujem se na ukazanoj časti i iz sveg srca želim da Srbija – i svi ljudi u njoj i iz nje – svaki novi Vidovdan dočekuju u sve većoj slobodi, miru, blagostanju i uspesima.

Hvala svima, hvala Srbijo.

Svetislav Pešić je poslednji trener sa kojim je naša košarkaška reprezentacija poslednji put bila prvak Evrope (2001) i sveta (2002). U svojoj bogatoj trenerskoj karijeri upisao je i rad sa košarkaškom sekcijom Zvezde u dva navrata, tokom sezona 2008/2009. i 2011/2012. Njegov govor je imao sledeću sadržinu:

Velika čast i veliko lično zadovoljstvo je primiti orden svoje zemlje. Ipak, pošto dolazim iz kolektivnog sporta, moram da istaknem kako do ovoga verovatno ne bi došlo da nisam kroz karijeru imao dobre saigrače i saradnike. Veoma sam zahvalan što sam među dobitnicima Vidovdanskih nagrada. Ipak, na orden gledam pre svega kao na motiv više da na najbolji mogući način nastavim da radim i da zajedno sa igračima i mojim saradnicima predstavljam Srbiju. Pred nama su važne dve utakmice kvalifikacija, prvo u Letoniji gde putujemo sutra, a posle u Nišu protiv Belgije. Zatim slede još dve utakmice u kvalfikacijama za odlazak na Svetsko prventvo i onda Evropsko prvenstvo.

Čestitamo našim bivšim igračima i trenerima na ovako prestižnim priznanjima!

Izvori: KSS/FSS

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama