Кошарка Кошарка/Вести СДЦЗ Фудбал Фудбал/Вести

Видовданска одликовања за селекторе!

ЦЗБГ Портал — Пикси и Кари
Драган Стојковић Пикси и Светислав Пешић на церемонији видовданских одликовања

Поводом Видовдана, 28. јуна, на свечаној церемонији државних одликовања признања за заслуге су добили и селектори фудбалске и кошаркашке репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси и Светислав Пешић.

Обојица су на церемонији државних одликовања добили ордења Карађорђеве звезде другог степена за нарочите заслуге, представљање државе и њених грађана и постигнуте резултате у области спорта. Ордења им је уручио председник Србије Александар Вучић.

Драган Стојковић Пикси је у редовима фудбалске секције Звезде провео четири године као играч (1986-1990) и две године као председник фудбалског клуба (2005-2007). Као селектор фудбалске репрезентације Србије повратио је поверење јавности и гледалаца у репрезентативни фудбал и одвео А селекцију на предстојеће Светско првенство у Катару. Његов говор поводом одликовања је био следећи:

Даме и господо, поштовани председниче Републике Србије, поштована председнице Републике Српске, поштовани председниче Владе Републике Српске, ваша светости, уважени министри, даме и господо

Велика је част баш на овај велики дан у Србији примати једно овако велико државно признање. Ако дозволите да и у овој прилици применим спортску логику рангирања, овај дан и овај тренутак ће сигурно ући у финално такмичење мојих најдражих животних успомена. Уверен сам да овај осећај делим и са свима онима који данас признања примају, па ћу искористити ову прилику да свим осталим добитницима честитам и да искажем велико лично поштовање према њиховим остварењима и заслугама.

Признање које сам ја данас добио насловљено је на моје име и презиме, али ја га разумем као признање и свима онима који су учествовали у победама које сам прослављао, па и поразима из којих сам учио.

Моја породица, тимови за које сам играо и које сам тренирао, бројни саиграчи, тренери, играчи, особље, још бројнија публика и навијачи, сви су они заслужни за овај тренутак. Данас и овде, пред свима Вама, ја признање примам и у своје и у њихово име, захвалан свакој прилици која ми је пружена, свим жељама које сам остваривао и свим надама које сам оправдао. Настојаћу да се тако понашам и даље, свестан да је свако друштвено признање много више друштвена обавеза него лична награда.

Одликовања су веома често и изрази подршке. У овом тренутку, са радошћу желим да разумем, па тако и прихватам овај орден као подршку целокупној фудбалској репрезентацији Србије да настави досадашње успехе и на наредном светском првенству постигне најбоље резултате.

Та подршка, наравно, није дата само мени, иако сам само ја данас овде пред Вама. Стога ћу ја, у име свих оних који ће Србију часно представљати на такмичењу које предстоји, дати реч да ову подршку коју смо данас и сви ми добили нећемо изневерити. Борићемо се и дати све од себе да Србија буде поносна на нас, који представљамо спортску част и такмичарску историју једне мале, али за све нас највеће земље.

Даме и господо, уважени лауреати,

Као човек који је учествовао у многим тешким утакмицама, узећу ту слободу да констатујем да су ово времена једног великог и тешког светског историјског такмичења, у коме Србија може да има повољан резултат само ако буде довољно јака, мудра и сложна. Видовдан, дан на који смо се ево и ми данас овде окупили, стално нас подсећа колико је важно да будемо ту, једни за друге, а посебно онда кад је најтеже.

У име свих нас, који смо у овој глобално тешкој години добили признања и подршку да наставимо даље, захваљујем се на указаној части и из свег срца желим да Србија – и сви људи у њој и из ње – сваки нови Видовдан дочекују у све већој слободи, миру, благостању и успесима.

Хвала свима, хвала Србијо.

Светислав Пешић је последњи тренер са којим је наша кошаркашка репрезентација последњи пут била првак Европе (2001) и света (2002). У својој богатој тренерској каријери уписао је и рад са кошаркашком секцијом Звезде у два наврата, током сезона 2008/2009. и 2011/2012. Његов говор је имао следећу садржину:

Велика част и велико лично задовољство је примити орден своје земље. Ипак, пошто долазим из колективног спорта, морам да истакнем како до овога вероватно не би дошло да нисам кроз каријеру имао добре саиграче и сараднике. Веома сам захвалан што сам међу добитницима Видовданских награда. Ипак, на орден гледам пре свега као на мотив више да на најбољи могући начин наставим да радим и да заједно са играчима и мојим сарадницима представљам Србију. Пред нама су важне две утакмице квалификација, прво у Летонији где путујемо сутра, а после у Нишу против Белгије. Затим следе још две утакмице у квалфикацијама за одлазак на Светско првентво и онда Европско првенство.

Честитамо нашим бившим играчима и тренерима на овако престижним признањима!

Извори: КСС/ФСС

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама