Vremeplov Istorija Košarka Sećanja

Vremeplov: Igor Rakočević — Iz Zvezde u NBA (1998)

CZBG Portal — Igor Rakočević (naslovna slika)
Igor Rakočević na stranicama „Super koša“, avgust 1998.

Avgust 1998: Igor Rakočević, MVP Evropskog prvenstva za mlade igrače uzrasta do 22 godine, imao je još tri godine ugovora sa „crveno-belima“. Za Laleta Lučića je rekao da ga je uozbiljio. Za oca Gorana — „Neka nastavi da me sputava“. Za ekipu Budućnosti je rekao da je u sezoni 1998/1999. bila jača samo po imenima.

Sjajne igre Igora Rakočevića na Šampionatu Evrope za košarkaše do 22 godine razvejale su sumnje u njegove mogućnosti — ponovo. Ni jedan igrač iz generacija koje se grade za budućnost jugoslovenske košarke nije toliko hvaljen i osporavan kao zvanično najbolji mladi igrač na „Starom kontinentu“.

Igor Rakočević prošao je ceo razvojni put reprezentativca za tri godine povratka naše košarke na međunarodnu scenu. Sa juniorima je 1996. osvojio evropsku bronzu, a sa mladima svetsku 1997. Toj kolekciji, koju krasi pregršt individualnih priznanja, sada je dodao i zlato i MVP trofej na Prvenstvu Evrope, a da je imao samo malo sreće bio bi i član reprezentacije koja je u Atini postala najbolja na planeti.

Ali, kritičari su u to vreme iščekivali njegovo i posrtanje generacije…

„Nikad nisam sumnjao u sebe. Zaista je tako, mada mi je najteže u karijeri bilo kada smo izgubili od Hrvatske u polufinalu juniorskog prvenstva Evrope 1996. godine. Ni ova naša reprezentacija koja je postala zlatna u Italiji nije imala problema sa samopouzdanjem, ali ne znam stvarno ko su ti ljudi koji su nas proglašavali promašenom selekcijom“, izjavio je lider mladog plavog tima.

Igor Rakočević u Zvezdinom dresu
Igor Rakočević u Zvezdinom dresu na jednom od mečeva 1998.

 

U Italiju je celokupna selekcija otišla prežaljena.

To je bio dodatan motiv. Do trona su nas doveli srce i naravno znanje kojim smo odskakali. Želeli smo da pokažemo da za jugoslovensku košarku ne treba brinuti. Da smo na pravom putu.

Igor je u Zvezdi dao veliki doprinos osvajajanju titule šampiona SR Jugoslavije tokom sezone 1997/1998. Međutim, dugo je čekao da u matičnom klubu dobije pravu šansu…

Stigla je dosta kasno, mislim da bi bilo najbolje da sam počeo sa većom minutažom pre dve godine. Ali, dočekao sam da ove sezone uzmem titule i sa klubom i sa reprezentacijom i dobijem poziv u najbolji državni tim.

Pričalo se da ga je u karijeri najviše sputavao proslavljen Zvezdin as, otac Goran, da je njegov dubok trag za Igora bio preteško breme…

Čuo sam za tu priču. Mogu da kažem: neka nastavi tako da me sputava kao do sada.

Igor na reprezentativnim pripremama 1998.
Reprezentativne pripreme Igora Rakočevića 1998.

Sa Igorom je radilo mnogo trenera koji su bili najodgovorniji za brzinu igračkog sazrevanja.

Prvi trener u Zvezdi bio mi je Mihajlo Uvalin, pa Predrag Badnjarević, Marin Sedlaček, Veselin Matić, Zoran Slavnić, Bora Džaković, Mihajlo Pavićević, Ranko Žeravica, Tom Ludvig, Vladislav Lučić… Lale Lučić je taj koji mi je promenio odnos prema treningu. Dok me nije uozbiljio nisam im bio posvećen. Znao sam da mi žele najbolje i ispravio sam taj nedostatak.

Planovi koje je tada imao bili su mu:

Imam još tri godine ugovora sa Zvezdom. Ne razmišljam o drugim klubovima, san mi je NBA liga. Imao sam dosta ponuda, ali ni ne obraćam pažnju, znam da će Dragan Kapičić, moj menadžer, pronaći najbolje rešenje kad dođe vreme za odlazak. Idućeg leta izaćiću na draft za NBA.

Deo priprema „A“ tima za Atinu proveo je sa vodećim reprezentativnim asovima. Kakva je iskustva Igor tada stekao?

Svi su mi pomogli savetima. Najviše vremena sam provodio sa Sašom Obradovićem. Posle tih priprema znam više.

Najveća šansa za Igora u sezoni 1998/1999. bila je svakako učešće u elitnoj Evropskoj ligi sa Zvezdom.

Bilo bi lepo da u onoj grupi posle ove početne budemo četvrti i odemo među 16 najboljih. Dobili smo možda i najjače protivnike, ali i prošle godine smo pobedili Makabi, pa Barselonu…

Igor Rakočević 2
Nasmejani Igor Rakočević 1998.

O favoritima za titulu u Jugoslaviji za sezonu 1998/1999. rekao je:

Budućnost je najbolja po imenima. Partizan i mi smo tu negde, istog kvaliteta.

Igor Rakočević jedan je od retkih vrhunskih sportista koji nije zanemario školovanje. Ovog leta je upisao ekonomski fakultet (uticaj akamdemca Saše Obradovića), od košarke jedva stiže da nađe vremena za omiljene aktivnosti, što ne namerava da menja jer „mora da radi na snazi, da hvata na brzinu, nastavi da popravlja šut“…

Kao što kaže Lale Lučić, najlepši osećaj je kad si na pobedničkom postolju i dok primaš medalju pomisliš na sve treninge i muke koje si prošao. Sada u Italiji osetio sam baš to, neku moć, kao da je moj ceo svet…

Izvor: „Super koš“, avgust 1998.

Bonus fakt

Rakočević je na debi u seniorskoj reprezentaciji morao da pričeka do Olimpijade u Sidneju 2000. Od tada pa do 2006. propustio je samo jedno takmičenje — Evropsko prvenstvo u Švedskoj 2003. Posle debakla na Svetskom prvenstvu u Japanu 2006. otišao je u reprezentativnu penziju.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama