Fudbal Fudbal/Najava utakmica

Stanković: Finala su za pobeđivanje

Crvena zvezda sutra od 18 časova spušta zavesu na sezonu utakmicom sa večitim rivalom u okviru finala Kupa Srbije. Šef stručnog štaba našeg tima Dejan Stanković koji je danas potpisao novi trogodišnji ugovor sa klubom, izneo je očekivanja pred utakmicu.

– Crvena zvezda ti daje obavezu da budeš pravi, ne bira ni trenutak, ni momenat da budeš umoran, tako će biti i sutra. Sezona je bila veoma teška i iscrpljujuća, na momente si bio sateran uza zid, nisi smeo da izgubiš nijednu utakmicu, a taj stres koji smo prošli smo izneli junački, pre svega momci, zajedno sa klubom i navijačima, uz čuvenu parolu da zajedno možemo sve. Sigurno da su umorni, ali imaju problem što imaju jednog ludog trenera koji ne želi da odustane i ne želi da to prihvati kao razlog. Momenat za slavlje je bio i prošao. Za klub, navijače i nas same, očekuje nas jaka i važna utakmica – derbi, a on je specifičan sam po sebi i to smo videli u ovoj godini, igrali smo ih tri. Detalji, sitnice, momenti, dueli odlučuju utakmicu i siguran sam da će tako biti sutra. Istrčaćemo na teren u najjačem sastavu. Izvukli smo maksimum iz sezone, odigrali najveći mogući broj utakmica i ispunili skoro sve ciljeve – titula, grupna faza, osminala finala Lige Evrope i ovo može da bude jagoda na tortu, da zaokružimo sezonu najpozitivnije moguće. Igrajući 37 utakmica u prvenstvu je dosta teže nego pet u kupu da se osvoji trofej, ali to ništa ne menja, jer su naši ciljevi jasni i sutra idemo na pobedu – počeo je Stanković.

Citirao je Stanković svog nekadašnjeg trenera Žozea Murinja sa kojim je neretko igrao finala.

– Sigurno će biti napeta i neizvesna utakmica, jer se igra direktno za trofej i nema popravnog. Finala su za pobediti, a ne za igrati, to je nama Murinjo rekao pred Madrid, tako da delim mišljenje s njim.

Govorio je i Mister o zdravstvenom biltenu.

– Nisam kalkulisao protiv Voždovca. U datom momentu sam procenio da je neko više ili manje umoran, ali su svi sem Pićinija na raspolaganju. On je osetio prednju ložu pre sedam dana i nismo uspeli da ga oporavimo za ovaj meč, ali imamo spremnu ekipu za sutra.

Produžetak saradnje na još tri godine pokazatelj je obostranog poverenja i zadovoljstva.

– Ja bih da idemo korak po korak, jer u mom karakteru nije da gledam previše unapred, već da budem stabilan u datom trenutku. Ovu sezonu želimo pozitivno da privedemo kraju i već smo počeli da pravimo plan i program za narednu. Samim potpisivanjem ugovora na obostrano zadovoljstvo smo dokazali da se misli i na sutra. Fokusiran sam na godinu koja dolazi.

Navikli su naši prvotimci da se nose sa pritiskom…

– Saživeli smo se s pritiskom i ako ga je bilo, bilo ga je ove godine. Neće biti ni manji, ni veći sutra, ali imamo obavezu da u utakmici kao što je derbi, najvećem meču srpskog fudbala budemo pravi. To nam da je obavezu i pritisak, ali to nije merilo, toga je bilo na pretek. Što se sastava tiče, videćemo posle današnjeg treninga.

Nije želeo previše da se bavi time ko će biti arbitar na sutrašnjem meču, kao što to naš Mister nikada nije ni činio.

– Ne mogu da odgovaram u ime sudije kako će se nositi s pritiskom. Utakmica je velika i ako želiš da budeš akter derbija, moraš da budeš spreman na to.

Dotakao se i potencijalne penal serije koja bi na sutrašnjem meču došla u slučaju toga da i posle 120 minuta bude nerešeno.

– Borjan neće biti među prvih pet izvođača. Svakako, mi penale i slobodnjake vežbamo na treninzima i imamo momke koji to dobro izvode, a imamo i one koji dobro izvode, pa promaše. Sve je to stvar karaktera i momenta. Spremni smo na 90 i 120 minuta, na penale, šta god da bude, samo da se trofej osvojio. Ako dođe do penala, ne znam ko će da bude umoran, odmoran… U većini država u Evropi se finale kupa ne igra na kraju sezone i mislim da je to jedna od stvari koje bi trebale da se pogledaju drugim očima. Da li je utakmica finala kupa nešto čime treba da se završi sezona, jer svuda u ligama se odigra pre poslednjeg meča u prvenstvu. Mislim da je prvenstvo ono s čim sezona treba da se završi.

Osvrnuo se Stanković i na prethodne derbije odigrane ove sezone…

– Napravili su nam problem sa pritiskom u prošlom derbiju, čvrstinom, faulom, agresivnom igrom na koju nismo imali odgovor, pogotovo u prvom poluvremenu. Isto tako je bio i derbi koji smo dobili sa 2:0, oni nisu imali odgovor na sve to od nas. Očekujem da to bude slično, videćemo ko će da odgovori kako na agresiju. Golovi su ti koji se u derbiju broje, ali pobedu donese dobijeni dueli, oduzete lopte, druge lopte, koncentracija pri prekidima, to su detalji koji donose prevagu. Bitno je da se uđe od prvog minuta kako treba.

Planovi za narednu sezonu su uveliko počeli da se prave.

– Radimo konsultacije i skauting, siguran sam da ćemo biti još bolji sledeće sezone, jer moramo da budemo takvi iz godine u godinu. Ne treba da se zadovoljavamo učinjenim, nego treba težiti boljitku. Nadam se da ćemo uspeti to da uradimo, imamo kratak odmor, dve nedelje, to je malo posle ovakve sezone, tako da ćemomci morati da od jednog dana naprave dva kada je u pitanju odmor. Sve lige kreću dosta ranije, tako ćemo i mi, prva utakmica u prvenstvu je 9. ili 10. jula, a u Evropi – 2. ili 2. avgusta. Napravili smo plan priprema, ostaje nam da zbijemo redove do novembra, kada nas čeka malo duži odmor u zimskoj pauzi – podvlači Stanković.

Izvor: FKCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama