Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Tvrđava je odbranjena: Crvena zvezda mts – Cedevita Olimpija 1:0

Izvor: SD Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde mts slavili su prilično ubedljivo u prvoj utakmici polufinala plejofa ABA lige. Crveno-beli su dočekali u svojoj kući sjajan napadački sastav Cedevite Olimpije. Bila je potrebna energija sa tribina, stigla je. Bila je potrebna čvrstina izabranika Dejana Radonjića, stigla je. Stigla je i važna i velika pobeda rezultatom 85:74.

Kada je Crvena zvezda probila dugo čekanu granicu i došla do dvocifrene prednosti, tada je i preuzela potpunu kontrolu. Stavili su tačku crveno-beli na brzu igru koju neguju gosti tako što su spustili roletnu i praktično blokirali prilaze koševima. U završnici treće četvrtine i početkom četvrtog perioda Cedevita Olimpija se mučila i da pogleda koš, a kamoli da dođe do poena.

Malo po malo, uz sjajne role Nikole Ivanovića i Luke Mitrovića u tom periodu crveno-beli su stekli i 16 poena prednosti na pet i po minuta pre kraja (85:69). Bilo je tada jasno da će u Ljubljani izabranici Dejana Radonjića imati prvu meč loptu.

Najefikasniji na utakmici bio je Luka Mitrović koji je postigao 21 poen, pratio ga je Nikola Kalinić sa 17 poena. Sjajan je bio Nikola Ivanović koji je meč završio sa 16 koševa, a dvocifreni su bili i Eron Vajt i Nejt Volters koji su postigli po deset poena.

U uvertiri utakmice dvorana ”Aleksandar Nikolić” gromoglasno je pozdravila najkorisnijeg igrača regionalnog takmičenja za sezonu 2021/2022. Dominacija na terenu Nikole Kalinića ispraćena je i individualnim priznanjem. Zvezdaši su pozdravili MVP-ija! A, čvrstina Crvene zvezde nikada se nije dovodila u pitanje jer na bedemima tvrđave komanduje kapiten Branko Lazić. Zvezdaši uvek cene borbenos i posvećenost, drugačije nije bilo ni danas na dodeli nagrade za najboljeg defanzivca ABA lige. Pun Pionir je horski pozdravio svog kapitena.

Na početku utakmice igralo se u veoma brzom ritmu, a crveno-beli su bili posebno nadahnuti. Pun Pionir je imao priliku da vidi napadačku rapsodiju koju su predvodili Vajt, Mitrović i Kalinić. Oni su postigli 22 od 26 poena Crvene zvezde i posle osam minuta igre na semaforu je stajalo – 26:17.

Međutim, iako su blistali izabranici Dejana Radonjića, izgledalo je kao da toliko brz ritam više odgovara rivalu koji voli igru za koš više. Džejkob Pulen i Jaka Blažič su uzvratili i malo po malo, serijom 11:2 Cedevita Olimpija je izjednačila rezultat (28:28).

Usledila je velika borba, crveno-beli su stekli u nekoliko navrata i šest poena prednosti, nakon poena Ivanovića (38:32) i trojke Dobrića (49:43), ali su iskusni internacionalci u redovima tima iz Ljubljane baš tada pronalazili teške šuteve i držali korak.

Uspeli su crveno-beli da sačuvaju prednost nakon jednog sasvim atraktivnog poluvremena – 53:48.

Mini-serija u režiji odličnog Nikole Kalinića nagovestila je da bi crveno-beli konačno mogli do dvocifrene prednosti. Ipak, na to se sačekalo još malo, dok takođe sjajni Luka Mitrović, a zatim i Ivanović nisu poentirali za ”plus 10” – 67:57.

Izvesno i najlepša akcija na utakmici početkom poslednje četvrtine je donela Crvenoj zvezdi i najveću prednost. Fantastičan protok lopte koji je započeo Luka Mitrović, završio je u rukama Nikole Ivanovića koji je posle finte pogodio trojku. Semafor je pokazivao 78:65, a hala eksplodirala od osećaja zadovoljstva. Ušao je Ivanović u prepoznatljiv ritam, prijala mu je neergija sa tribina. Veoma brzo je postigao novu trojku, a Zvezda je bila u odbrani najčvršća moguća u tim trenucima. Sjajan napadački tim Cedevite je morao mnogo da radi da uopšte pogleda koš.

Crvena zvezda mts – Cedevita Olimpija 93:82 (26:23, 27:25, 18:15, 22:19)

Crvena zvezda mts: Lazarević, Volters 10 (5sk, 5as), Davidovac 8, Mitrović 21 (7sk), Lazić, Kalinić 17 (6as), Dobrić 5, Holins 6, Ivanović 16, Marković, Vajt 10 (6sk), Kuzmić.

Dejan Radonjić:

Zadovoljan sam pobedom, to je naravno bilo najvažnije. Što se tiče samog toka utakmice, bilo je dosta problema u odbrani ili bolje da kažemo da su oni bili sjajni u napadu. Nismo kontrolisali neke stvari, primili smo 48 koševa što je zaista mnogo, ali smo imali prednost što je bilo značajno. Gradili smo rezultat i uspeli da povedemo 1:0. Okrećemo se revanšu i to odmah. Hvala publici što nam je dala sjajnu podršku, u veoma značajnom momentu iz više aspekata.

Precizno govoreći nismo imali reakciju što se tiče ovog meča. Bilo je drugi elemenata koji su pozivali na oprez, a to su povrede i dužina pauze. Značajno je što smo pobedili, ali pravićemo analizu odmah zbog naredne utakmice i nadam se sledećih. Ono što smo imali od 23. aprila do danas, stava sam da je moglo da bude i lošije i bolje ; ovako ili onako. Čekali smo da sagledamo meč da bismo videli u kakvom smo statusu.

Protiv ekipe kakva je Cedevita Olimpija, sa takvim napadačkim potencijalom, moraš da budeš koncentrisan svih 40 minuta. Primili smo 48 koševa za poluvreme i opet vodili, što mislim da je bilo veoma značajno. Sve su to povezani stvari, gradili smo rezultat, igrači su imali momenat. Treba dobro sagledati situaciaju i da ispravimo stvari sa kojima nismo zadovoljni. To neće biti lako, pogotovo jer imamo igrače koji nisu u najboljem fizičkom stanju.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama