Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Тврђава је одбрањена: Црвена звезда мтс – Цедевита Олимпија 1:0

Извор: СД Црвена звезда

Кошаркаши Црвене звезде мтс славили су прилично убедљиво у првој утакмици полуфинала плејофа АБА лиге. Црвено-бели су дочекали у својој кући сјајан нападачки састав Цедевите Олимпије. Била је потребна енергија са трибина, стигла је. Била је потребна чврстина изабраника Дејана Радоњића, стигла је. Стигла је и важна и велика победа резултатом 85:74.

Када је Црвена звезда пробила дуго чекану границу и дошла до двоцифрене предности, тада је и преузела потпуну контролу. Ставили су тачку црвено-бели на брзу игру коју негују гости тако што су спустили ролетну и практично блокирали прилазе кошевима. У завршници треће четвртине и почетком четвртог периода Цедевита Олимпија се мучила и да погледа кош, а камоли да дође до поена.

Мало по мало, уз сјајне роле Николе Ивановића и Луке Митровића у том периоду црвено-бели су стекли и 16 поена предности на пет и по минута пре краја (85:69). Било је тада јасно да ће у Љубљани изабраници Дејана Радоњића имати прву меч лопту.

Најефикаснији на утакмици био је Лука Митровић који је постигао 21 поен, пратио га је Никола Калинић са 17 поена. Сјајан је био Никола Ивановић који је меч завршио са 16 кошева, а двоцифрени су били и Ерон Вајт и Нејт Волтерс који су постигли по десет поена.

У увертири утакмице дворана ”Александар Николић” громогласно је поздравила најкориснијег играча регионалног такмичења за сезону 2021/2022. Доминација на терену Николе Калинића испраћена је и индивидуалним признањем. Звездаши су поздравили МВП-ија! А, чврстина Црвене звезде никада се није доводила у питање јер на бедемима тврђаве командује капитен Бранко Лазић. Звездаши увек цене борбенос и посвећеност, другачије није било ни данас на додели награде за најбољег дефанзивца АБА лиге. Пун Пионир је хорски поздравио свог капитена.

На почетку утакмице играло се у веома брзом ритму, а црвено-бели су били посебно надахнути. Пун Пионир је имао прилику да види нападачку рапсодију коју су предводили Вајт, Митровић и Калинић. Они су постигли 22 од 26 поена Црвене звезде и после осам минута игре на семафору је стајало – 26:17.

Међутим, иако су блистали изабраници Дејана Радоњића, изгледало је као да толико брз ритам више одговара ривалу који воли игру за кош више. Џејкоб Пулен и Јака Блажич су узвратили и мало по мало, серијом 11:2 Цедевита Олимпија је изједначила резултат (28:28).

Уследила је велика борба, црвено-бели су стекли у неколико наврата и шест поена предности, након поена Ивановића (38:32) и тројке Добрића (49:43), али су искусни интернационалци у редовима тима из Љубљане баш тада проналазили тешке шутеве и држали корак.

Успели су црвено-бели да сачувају предност након једног сасвим атрактивног полувремена – 53:48.

Мини-серија у режији одличног Николе Калинића наговестила је да би црвено-бели коначно могли до двоцифрене предности. Ипак, на то се сачекало још мало, док такође сјајни Лука Митровић, а затим и Ивановић нису поентирали за ”плус 10” – 67:57.

Извесно и најлепша акција на утакмици почетком последње четвртине је донела Црвеној звезди и највећу предност. Фантастичан проток лопте који је започео Лука Митровић, завршио је у рукама Николе Ивановића који је после финте погодио тројку. Семафор је показивао 78:65, а хала експлодирала од осећаја задовољства. Ушао је Ивановић у препознатљив ритам, пријала му је неергија са трибина. Веома брзо је постигао нову тројку, а Звезда је била у одбрани најчвршћа могућа у тим тренуцима. Сјајан нападачки тим Цедевите је морао много да ради да уопште погледа кош.

Црвена звезда мтс – Цедевита Олимпија 93:82 (26:23, 27:25, 18:15, 22:19)

Црвена звезда мтс: Лазаревић, Волтерс 10 (5ск, 5ас), Давидовац 8, Митровић 21 (7ск), Лазић, Калинић 17 (6ас), Добрић 5, Холинс 6, Ивановић 16, Марковић, Вајт 10 (6ск), Кузмић.

Дејан Радоњић:

Задовољан сам победом, то је наравно било најважније. Што се тиче самог тока утакмице, било је доста проблема у одбрани или боље да кажемо да су они били сјајни у нападу. Нисмо контролисали неке ствари, примили смо 48 кошева што је заиста много, али смо имали предност што је било значајно. Градили смо резултат и успели да поведемо 1:0. Окрећемо се реваншу и то одмах. Хвала публици што нам је дала сјајну подршку, у веома значајном моменту из више аспеката.

Прецизно говорећи нисмо имали реакцију што се тиче овог меча. Било је други елемената који су позивали на опрез, а то су повреде и дужина паузе. Значајно је што смо победили, али правићемо анализу одмах због наредне утакмице и надам се следећих. Оно што смо имали од 23. априла до данас, става сам да је могло да буде и лошије и боље ; овако или онако. Чекали смо да сагледамо меч да бисмо видели у каквом смо статусу.

Против екипе каква је Цедевита Олимпија, са таквим нападачким потенцијалом, мораш да будеш концентрисан свих 40 минута. Примили смо 48 кошева за полувреме и опет водили, што мислим да је било веома значајно. Све су то повезани ствари, градили смо резултат, играчи су имали моменат. Треба добро сагледати ситуациају и да исправимо ствари са којима нисмо задовољни. То неће бити лако, поготово јер имамо играче који нису у најбољем физичком стању.

Скочи на траку са алаткама