Fudbal Fudbal/Najava utakmica

Stanković: Oslonićemo se na naše navijače i kvalitet

Crvena zvezda će sutra od 18 časova dočekati večitog rivala u okviru 1. kola plej- ofa Superlige Srbije. Biće to 167. večiti derbi, a očekivanja pred najveću utakmicu srpskog fudbala izneo je Dejan Stanković.

– Mi smo u prolećni deo sezone ušli sa pet bodova minusa i odradivši fenomenalne pripreme zacrtali cilj da moramo da pobedimo sve utakmice do kraja sezone, kada je reč o prvenstvu. Između toga smo imali i Kup i Evropu i uradili dobar posao. Ako smo bili hrabri na minus pet u prošlom derbiju gde smo mogli da izgubimo mnogo toga, konkretno titulu i da imamo još veći bodovni zaostatak koji bi praktično bio nedostižan, i na to pokazali i dokazali da igrajući na Marakani imamo snagu i moć da konce igre držimo u svojim rukama, zbog čega bi sutra bilo drugačije? Sada na plus dva verujemo da možemo da odigramo hrabru i pravu utakmicu. Marakana je naš 12. igrač, oslonićemo se na naše navijače i kvalitet. Takođe, čim konferenciju nisam počeo zdravstvenim biltenom, znači da je situacija dobra. Imaću 24 igrača na raspolaganju pred derbi i znam ko će početi sutra – počeo je Stanković.

Derbi je uvek priča za sebe govori Stanković.

– To je utakmica gde nema kalkulacija, gde sama po sebi nameće zadatke, ritam i inerciju na koju će stranu da prevagne. Derbi odlučuju detalji, ko uđe jače u utakmicu, čvršće, ko osvaja duele. Sve su to stvari koje se ne vide golim okom, ali prave prevagu na terenu. Mi ćemo na isti način ući u utakmicu, jer Zvezda igra ofanzivan fudbal sa kalkulisanim rizikom. Nećemo ništa menjati za ovaj derbi u odnosu na prošli, pogotovo naše razmišljanje. Ne može derbi da se kalkuliše, jer je veliki ulog u pitanju i detalji prave razliku. Naravno, pripremamo se na poseban način, ne može utakmica da bude ista. Imaćemo trening danas, i sutra ujutru aktivaciju, gde ćemo probati da dovedemo stvari do perfekcije.

Igra iz prošlog derbija kada smo pobedili sa 2:0 bi mogla da bude putokaz i za sutra.

– Voleo bih da ponovimo prvo poluvreme iz 166. večitog derbija. Siguran sam da je to jedno od najkvalitetnijih poluvremena u derbijima od kad sam na klupi Crvene zvezde. Bili smo dominantni, ali teško je držati takav ritam 90 minuta. Voleo bih da imamo približan odnos i sutra.

Ne bavi se Stanković kalkulacija pred jednu od najvažnijih utakmica sezone.

– Ako, ako… Pričaćemo kada utakmica prođe, ne mogu da dajem prognoze za derbi. Ukoliko pobedimo bićemo na dobrom putu sa pet bodova prednosti nad rivalom. Ako bude tako, imaćemo meč loptu, da se izrazim tenskim rečnikom. Međutim, prognoze su nezahvalne. Ulog je veliki, igra se za cilj koji smo zacrtali pred početak sezone i 80 posto takmičarske godine smo pod pritiskom, jer smo morali da jurimo i nismo imali prava na kiks. Mnogo smo porasli kao grupa, mentalitet ekipe je ojačao i nismo odustajali. Zvezda je pritisak i važnost, a ovo nije trka na 100 metara, već maraton. Maraton je izazov, imaš krize, ali mi smo sve poteškoće koje smo imali ove sezone doveli do toga da se pitamo. Ono što očekujem od mojih igrača je da budu na vrhuncu zadatka. Što se tiče toga ko bi mogao da bude heroj, iskoristiću Dragovićevu izjavu i rečći da Zvezda ima mnogo heroja i svako može da iskoči.

Taktički, Crvena zvezda je spremna da odgovori svemu što će rival da pokaže sutra.

– Radili smo na tome da pokrijemo sve delove terena. U kojoj god formaciji da igraju, ozbiljna su ekipa koja se dobro transformiše na terenu. Možda krenu sa krilima, ali njihovi bočni igrači ulaze unutra, pa deluje kao da imaju dva špica, gde je Menig bio u prošlom derbiju „rame od pomoći“ Rikardu. Ko god da izađe na teren, imaćemo spreman odgovor, ali moramo da budemo koncentrisani. Oni dobro rotiraju i kad ne vršimo jak pritisak, možemo da uđemo u probleme, jer su dosta opasni na oduzetu loptu i brzu tranziciju. Možemo da probamo da ih stisnemo, ali ako izađu iz toga, imamo problem u defanzivi, jer je iza naše odbrane 50 metara, a oni imaju brze igrače. Partizan je dobra ekipa, celo prvenstvo su bili prvi, kvalitet nije sporan, ali i mi smo se pitali tokom sezone.

Govorio je Stanković i o formatu takmičenja.

– Nije moje da pričam o tome, ali svakako pred početak sezone računam da imamo 37 utakmica. To sve nosi prednost, ako si prvi na tabeli, ali mi spremamo šampionat po broju utakmica. Naravno, kada dođe do plej-ofa zanimljivije je, jer igramo sa sedam najboljih ekipa, uz dužno poštovanje svima, kvalitet je veći.

Pokazao je Mister da je izuzetan sportsmen i na prošlom derbiju kada se pozdravio i izgrlio sa trenerom večitog rivala.

– I dalje ćemo nastojati da demonstriramo lepe stvari. Između ljutih protivnika treba da postoji respekt, to je prvo i osnovno. Nemam problem da zagrlim Stanojevića, da se pozdravimo i poželimo sreću jedan drugom, uz razmenjena iskustva i par rečenica koje su u pozitivnom i konstruktivnom tonu. Tako će biti sutra, barem sa moje strane, a verujem i njegove. Stisak ruke, zagrljaj i da se poželi sreća je nešto osnovno.

Govorio je Stanković i o natpisima u medijima, sudiji, kao i vremenu.

– Što se tiče medija, moji igrači su odrasli ljudi i znaju o čemu treba da vode računa i na šta treba da se obaziru. Naslovi nisu to i ne verujem da ikog može išta da dotakne što se tiče izjava. Iskusna smo ekipa, a što se tiče pritiska na nas, nekada se to radi i namenski da se poljuljamo. Iskusna smo ekipa i nećemo pasti na male stvari. Sudija Jovanović je naš najbolji arbitar i logično je da deli pravdu na derbiju. Nadam se da će biti neprimetan i ovo ne govorim u ružnom smislu, zaista. Apropo vremena, ako bude toplo uz po koji pljusak, malo će se pokvasiti teren, biće brža lopta.

Preneo je Stanković i emotivne reči istinske Zvezdine legende – Siniše Mihajlovića.

– Imam poruku od Mihajlovića koji želi da se zahvali FK Crvena zvezda na podršci, a pogotovo navijačima koji su ga emotivno slomili i rasplakali. Zahvaljuje se od srca i nada se da neće morati i treći put da mu šalju podršku da pobedi van terena, nego da mu pošalju podršku da pobedi na terenu. Još jednom želim da ga pozdravim i poželim mu sreću u oporavku. Pričao sam sa njim o derbiju, generalno komuniciramo pred važne utakmice i kada imamo cikluse sreda-nedelja, kako oporaviti ekipu i slično. On je ozbiljan motivator, gledam da dosta toga naučim od njega, kao što sam i od Murinja. Što se taktike tiče, nemamo iste igrače i viziju, ne želim da kopiram bilo koga, ali mnogo može od Mihajlovića da se nauči – podvukao je Stanković.

Izvor: FKCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama