Фудбал Фудбал/Најава утакмица

Станковић: Ослонићемо се на наше навијаче и квалитет

Црвена звезда ће сутра од 18 часова дочекати вечитог ривала у оквиру 1. кола плеј- офа Суперлиге Србије. Биће то 167. вечити дерби, а очекивања пред највећу утакмицу српског фудбала изнео је Дејан Станковић.

– Ми смо у пролећни део сезоне ушли са пет бодова минуса и одрадивши феноменалне припреме зацртали циљ да морамо да победимо све утакмице до краја сезоне, када је реч о првенству. Између тога смо имали и Куп и Европу и урадили добар посао. Ако смо били храбри на минус пет у прошлом дербију где смо могли да изгубимо много тога, конкретно титулу и да имамо још већи бодовни заостатак који би практично био недостижан, и на то показали и доказали да играјући на Маракани имамо снагу и моћ да конце игре држимо у својим рукама, због чега би сутра било другачије? Сада на плус два верујемо да можемо да одиграмо храбру и праву утакмицу. Маракана је наш 12. играч, ослонићемо се на наше навијаче и квалитет. Такође, чим конференцију нисам почео здравственим билтеном, значи да је ситуација добра. Имаћу 24 играча на располагању пред дерби и знам ко ће почети сутра – почео је Станковић.

Дерби је увек прича за себе говори Станковић.

– То је утакмица где нема калкулација, где сама по себи намеће задатке, ритам и инерцију на коју ће страну да превагне. Дерби одлучују детаљи, ко уђе јаче у утакмицу, чвршће, ко осваја дуеле. Све су то ствари које се не виде голим оком, али праве превагу на терену. Ми ћемо на исти начин ући у утакмицу, јер Звезда игра офанзиван фудбал са калкулисаним ризиком. Нећемо ништа мењати за овај дерби у односу на прошли, поготово наше размишљање. Не може дерби да се калкулише, јер је велики улог у питању и детаљи праве разлику. Наравно, припремамо се на посебан начин, не може утакмица да буде иста. Имаћемо тренинг данас, и сутра ујутру активацију, где ћемо пробати да доведемо ствари до перфекције.

Игра из прошлог дербија када смо победили са 2:0 би могла да буде путоказ и за сутра.

– Волео бих да поновимо прво полувреме из 166. вечитог дербија. Сигуран сам да је то једно од најквалитетнијих полувремена у дербијима од кад сам на клупи Црвене звезде. Били смо доминантни, али тешко је држати такав ритам 90 минута. Волео бих да имамо приближан однос и сутра.

Не бави се Станковић калкулација пред једну од најважнијих утакмица сезоне.

– Ако, ако… Причаћемо када утакмица прође, не могу да дајем прогнозе за дерби. Уколико победимо бићемо на добром путу са пет бодова предности над ривалом. Ако буде тако, имаћемо меч лопту, да се изразим тенским речником. Међутим, прогнозе су незахвалне. Улог је велики, игра се за циљ који смо зацртали пред почетак сезоне и 80 посто такмичарске године смо под притиском, јер смо морали да јуримо и нисмо имали права на кикс. Много смо порасли као група, менталитет екипе је ојачао и нисмо одустајали. Звезда је притисак и важност, а ово није трка на 100 метара, већ маратон. Маратон је изазов, имаш кризе, али ми смо све потешкоће које смо имали ове сезоне довели до тога да се питамо. Оно што очекујем од мојих играча је да буду на врхунцу задатка. Што се тиче тога ко би могао да буде херој, искористићу Драговићеву изјаву и речћи да Звезда има много хероја и свако може да искочи.

Тактички, Црвена звезда је спремна да одговори свему што ће ривал да покаже сутра.

– Радили смо на томе да покријемо све делове терена. У којој год формацији да играју, озбиљна су екипа која се добро трансформише на терену. Можда крену са крилима, али њихови бочни играчи улазе унутра, па делује као да имају два шпица, где је Мениг био у прошлом дербију „раме од помоћи“ Рикарду. Ко год да изађе на терен, имаћемо спреман одговор, али морамо да будемо концентрисани. Они добро ротирају и кад не вршимо јак притисак, можемо да уђемо у проблеме, јер су доста опасни на одузету лопту и брзу транзицију. Можемо да пробамо да их стиснемо, али ако изађу из тога, имамо проблем у дефанзиви, јер је иза наше одбране 50 метара, а они имају брзе играче. Партизан је добра екипа, цело првенство су били први, квалитет није споран, али и ми смо се питали током сезоне.

Говорио је Станковић и о формату такмичења.

– Није моје да причам о томе, али свакако пред почетак сезоне рачунам да имамо 37 утакмица. То све носи предност, ако си први на табели, али ми спремамо шампионат по броју утакмица. Наравно, када дође до плеј-офа занимљивије је, јер играмо са седам најбољих екипа, уз дужно поштовање свима, квалитет је већи.

Показао је Мистер да је изузетан спортсмен и на прошлом дербију када се поздравио и изгрлио са тренером вечитог ривала.

– И даље ћемо настојати да демонстрирамо лепе ствари. Између љутих противника треба да постоји респект, то је прво и основно. Немам проблем да загрлим Станојевића, да се поздравимо и пожелимо срећу један другом, уз размењена искуства и пар реченица које су у позитивном и конструктивном тону. Тако ће бити сутра, барем са моје стране, а верујем и његове. Стисак руке, загрљај и да се пожели срећа је нешто основно.

Говорио је Станковић и о натписима у медијима, судији, као и времену.

– Што се тиче медија, моји играчи су одрасли људи и знају о чему треба да воде рачуна и на шта треба да се обазиру. Наслови нису то и не верујем да иког може ишта да дотакне што се тиче изјава. Искусна смо екипа, а што се тиче притиска на нас, некада се то ради и наменски да се пољуљамо. Искусна смо екипа и нећемо пасти на мале ствари. Судија Јовановић је наш најбољи арбитар и логично је да дели правду на дербију. Надам се да ће бити неприметан и ово не говорим у ружном смислу, заиста. Апропо времена, ако буде топло уз по који пљусак, мало ће се поквасити терен, биће бржа лопта.

Пренео је Станковић и емотивне речи истинске Звездине легенде – Синише Михајловића.

– Имам поруку од Михајловића који жели да се захвали ФК Црвена звезда на подршци, а поготово навијачима који су га емотивно сломили и расплакали. Захваљује се од срца и нада се да неће морати и трећи пут да му шаљу подршку да победи ван терена, него да му пошаљу подршку да победи на терену. Још једном желим да га поздравим и пожелим му срећу у опоравку. Причао сам са њим о дербију, генерално комуницирамо пред важне утакмице и када имамо циклусе среда-недеља, како опоравити екипу и слично. Он је озбиљан мотиватор, гледам да доста тога научим од њега, као што сам и од Муриња. Што се тактике тиче, немамо исте играче и визију, не желим да копирам било кога, али много може од Михајловића да се научи – подвукао је Станковић.

Извор: ФКЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама