Ostali sportovi SDCZ

Knjiga najboljih šahovskih partija Ljubomira Ljubojevića

Nedavno je izašla knjiga „Ljubojevićeve najbolje šahovske partije“ autora Zenona Franka Okamposa.

Knjiga je štampana na engleskom jeziku i u njoj je opisano 40 najboljih šahovskih partija legendarnog šahovskog velemajstora Crvene zvezde Ljubomira Ljubojevića u periodu od 1970. do 2008. godine. Na naslovnoj strani knjige nalazi se fotografija našeg Ljube iz arhive Zvezdine revije i Crvena zvezda marketinga.

Ljubojević pripada generaciji izvanrednih šahista koje je predvodio Anatolij Karpov. Ljuba je bio 3. na listi najboljih šahista sveta i potencijalni kandidat za titulu svetskog šampiona.

U tradicionalnom izboru Sportskog društva Crvena zvezda i Zvezdine revije čuveni šahista Ljubomir Ljubojević proglašen je za najboljeg sportistu crveno-bele porodice 1982. godine.

Autor knjige velemajstor Zenon Franko Okampos rođen je 12. maja 1956. godine u Asunsionu u Paragvaju.

Autor je 37 knjiga na sedam jezika posvećenih šahu. Piše šahovske kolumne za paragvajske novine „Holy“ i „ABC Color“ već 17 godina i kolumnista je magazina u Argentini, Italiji i Španiji. Zenon je veoma uvežani velemajstor i FIDE Senior trener.

Tokom svoje šahovske karijere Zenon je osvojio titulu Pan-Američkog šampiona 1981. godine. Učestvovao je na 11 šahovskih Olimpijada, od Haife (Izrael) 1976. do Batumija (Gruzija) 2018. godine. Zenon je osvojio pojedinačne zlatne medalje za najbolji rezultat na prvoj tabli na Olimpijadama u Lucernu (Švajcarska) 1982. i Novom Sadu (Jugoslavija) 1990. godine. Bio je i reprezentativac Španije na Olimpijadi u Elisti (Rusija) 1998. godine. Najbolji plasman Zenona Franka na Elo listi bio je 66. mesto u januaru 1982. godine.

Kao trener, bio je direktor „Escuela Kasparov Marcote de Galicia“ škole od 1995. do 1999. godine. Među njegovim najuspešnijim učenicima su velemajstor Francisko Valeho Pons i internacionalni majstor David Martinez Martin.

Zenon je 2016. godine dobio nagradu Parlamenta Paragvaja za „neprocenjiv i zaslužan doprinos za paragvajski sport“, za njegovu šahovsku karijeru i nesebičnu pomoć razvoju šaha u Paragvaju. Iste godine dobio je nagradu „Isak Boleslavskij Knjiga godine“ od FIDE trenerske komisije.

Izvor: SDCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama