Кошарка Кошарка/Вести

Саопшштење КК Црвена звезда поводом догађаја у Каунасу

КК Црвена звезда мтс у циљу спречавања било каквих спекулација и политизације геста наших играча пре почетка утакмице у Каунасу и кошарке у целини, приморан је да се огласи поводом свих дешавања током заостале утакмице 21. кола Евролиге против Жалгириса у Каунасу.

КК Црвена звезда као спортски клуб и представник Републике Србије која је заузела јасну позицију поводом сукоба у Украјини, и следи званичне ставове наше државе, у званичној комуникацији са Евролигом и челницима Жалгириса, јасно су ставили до знања неколико дана пре утакмице у Литванији, да неће дозволити политизацију и носити банер у бојама заставе било које државе јер би тиме били учесници у манипулацији и политизацији једне од најхуманијих и универзалних парола „СТОП РАТУ“.

Играчи и стручни штаб КК Црвена звезда следили су, и понашали се у складу са одлуком највиших органа клуба који су такву одлуку донели, укључујући и првотимца нашег клуба Ерона Вајта који се без замерки повиновао одлуци клуба и својим примером показао да је део тима и клуба.

Зато и овим саопштењем КК Црвена звезда стаје у одбрану свог играча који се неоправдано нашао на удару дела јавности, јер се залаже за исте вредности као и клуб чије боје носи, а то је мир, престанак овог рата и страдање недужних цивила и деце! Управо случај Ерона Вајта који је играо и за Жалгирис (који је као клуб ову ситуацију злоупотребио) и тренутно наступа у дресу Црвене звезде, показује сву апсурдност и тежину ситуације у којој смо се сви нашли, али и опасност мешања политике у спорт!

Зато апелујемо на све Звездаше да не осуђују Ерона Вајта и не мешају га у политику (и релације које можда и не разуме), већ да га подрже као спортисту, играча Црвене звезде који се од свог доласка у наш клуб понаша као врхунски професионалац, и који је у недељу увече безпоговорно стао уз свој тим и учинио што многи у његовој (специфичној) ситуацији не би урадили!

На нашу велику жалост, наша молба да не носимо банер који није неутралан није услишена (да ли под нечијим притисцима), а све након тога представљало је политички перформанс а не спорт, и озбиљно је нарушило основна начела Евролиге и кошарке!

КК Црвена звезда не може другачије да протумачи скандирања „Фуцк yоу Сербиа“, напад и избацивање навијача Црвене звезде само зато што су носили заставу наше земље, одузимање заставе Републике Србије која је суверена држава, истицање заставе НАТО (која у нашој земји из већ познатих разлога и Нато агресије представља провокацију) и промоцију пароле „Слава Украини“ која у нашој земљи има потпуно другачију историјску конотацију и смисао!

Да ли данас 2022. године онда треба да се упитамо зашто 1999.године у току НАТО агресије и убијања хиљада невиних цивила и деце, док су освајали ово такмичење кошаркаши Жалгириса нису носили банер „Зауставите агресију на Југославију“?

Да ли по угледу на јучерашње догађаје, сада КК Црвена звезда са истим правом може да захтева од свих актера утакмица у Београду да носе транспарент „Косово је Србија“ како би још више интернационализовали проблем покушаја отимања наше јужне покрајине и 17 посто дела територије Републике Србије?

КК Црвена звезда се увек трудио да буде добар домаћин гостујућим клубовима и да их заштити од било какве политизације, али и промовисао мир, што смо ношењем банера са антиратним порукама и током ове сезоне потврдили на више утакмица од почетка сукоба у Украјини!

Зато сада имамо свако морално и друго право да очекујемо да Евролига хитно реагује, покрене дисциплински поступак и на адекватан начин санкционише ово кршење основних начела и Бyлаwс-а Евролиге и да, у складу са њим, казни одговорне за исполитизоване и очигледно унапред припремљене инцидентне ситуације и малтретирање наше екипе, наших навијача и увреде на рачун наше земље и нашег клуба у Каунасу.

У супротном, отварају се врата и могућности да сви учесници Евролигиних такмичења користе своје утакмице за промоцију политике, својих проблема и незадовољстава, а не спорта. Јасно је ка чему то води…

КК Црвена звезда ће без обзира на све догађаје у Каунасу, наставити да промовише праве вредности кошарке и такмичења у којима учествује.

У Београду 04.04.2020.године

КК Црвена звезда мтс

Извор: СДЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Скочи на траку са алаткама