Фудбал Фудбал/Најава утакмица

Станковић: Рани гол може да промени све

Црвена звезда ће сутра од 18 часова и 45 минута дочекати Глазгов Ренџерс у оквиру реванш меча осмине финала Лиге Европе, а очекивања пред нови изазов изнео је шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић.

– Нисам променио мишљење после утакмице у Глазгову када сам рекао да смо одиграли коректну, добру утакмицу. Погрешили смо код дефанзивних прекида, фалило је храбрости и концентрације, али у пољу је то било егал. Вратили смо се са три примљена гола за Београд и можда смо заслужили да изгубимо, али требали смо да постигнемо један или два поготка. Нада умире последња и с обзиром да играмо на нашем стадиону свесни какву ћемо подршку имати – рани гол може да промени све. Видећемо како ће се они понашати када буду под притиском који смо ми имали у Глазгову – почео је Станковић.

Присетио се Мистер како су изгледале утакмице у којима је имао резултатски заостатак као играч…

– Искрен да будем, ретко кад сам успео као играч да се вратим из једног великог пораза. Било је момената када сам се враћао током утакмице, од 0:3 до 4:3 против Роме у Суперкупу, али сећам се и Шалкеа 2:5 код куће, а у Немачкој 0:0… Треба нагласити и како се екипа осећа, како је физички и ментално припремљена. Добри смо и растемо из утакмице у утакмицу, тако да није немогуће. Ми ћемо изаћи доста јако, гледаћемо да извршимо максималан притисак на екипу Ренџерса. Надамо се као што смо ми направили кикс где је било мањка концентрације, да ће то можда и сутра њима да се деси. Даћемо све од себе да им направимо притисак.

Сложио се Станковић са шкотским новинарима који су издвојили Алфреда Морелоса као највећу претњу за наш тим, али издвојио и Рајана Кента.

– Он је сигурно најквалитетнији играч Ренџерса. Доста је физички јак, задавао нам је проблеме на почетку меча у Глазгову, али мислим да је Драговић успео да га лимитира и надам се да ће то сутра још боље учинити. Неопрезност код другог гола не умањује његов комплетни учинак током 90 минута, али свакако је Морелос једна од највећих претњи из Ренџерса. Такође, ту је и Кент који је правио велике проблеме и Борусији. Обратићемо више пажње на њега и покушаћемо да га затворимо што боље.

Објаснио је Станковић да Маракана са собом носи посебан дух који изазива такав адреналин код играча да ће да изгледају дупло боље.

– Наш стадион прави од играча Звезде дупло боље него што су иначе. Адреналин и хук који долази са трибина… То су исти играчи, али ће сутра бити дупло бољи. Маракана неће уплашити Ренџерс, јер су навикли да играју у врхунској атмосфери, али ће имати дупло јачег противника испред себе.

Као фудбалер – Станковић је у црвено-белом дресу остварио две велике победе од 4:0, против Кајзерслаутерна и у 110. вечитом дербију. Такође, открио је и да ли би био задовољан тиме у да у 60. минуту екипа има предност од 1:0.

– Био бих задовољан да такав резултат буде у 60. минуту. Побринуће се Павков за то, а што се тиче тога да ли ће он да почне утакмицу – не знам да је неки тренер до сада повео играча на конференцију који неће стартовати. Што се тиче победа од 4:0, мислим да је у данашњем фудбалу то теже направити, али није немогуће. Гледајући игру из Глазгова, улива ми поверење и самопоуздање да можемо да изненадимо. Ипак, фудбал се доста променио, поготово тамо од 2010, игра се јаче, брже и директније, сви су спремнији… Било је чуда, сећамо се сви Барселоне против ПСЖ-а или Ливерпула против Барселоне и тих преокрета и свесни смо да се то дешава. Стадион, моменат и вера екипе да нешто може да се уради, уз добру хемију… Немамо шта да изгубимо, али нећемо ићи грлом у јагоде, већ ћемо калкулисано ризиковати. Покушаћемо да ствари окренемо у нашу корист, а уздам се у оно што знамо и умемо. Ако нам се посрећи да постигнемо рани гол, да се „упали“ цео стадион, то може много тога да промени. Ипак, пролеће у Европи и осмина финала једног квалитетног такмичења је пут којим треба да идемо. Све то Звезда постиже у последњих пет година, прво Миодраг Божовић, па Владан Милојевић, а ја сам се само „наслонио“ на то што се гради и на екипу и клуб од кога имам подршку. Нашао сам хемију са играчима која је од непроцењиве вредности. Бићемо храбри. Ако и успемо да направимо чудо и изненађење, наставићемо да спремамо утакмицу по утакмицу, па докле догурамо.

За крај, говорио је Станковић и о фактору среће.

– Доста тога зависи од нас, у смислу призивања среће. Опустиће се Ренџерс колико му дозволимо, а сигурно да ако будемо агресивни уз добар притисак на лопту и скраћивање простора, они не могу да се осећају комфорно. Додуше, они мењају формације, варирају, али нису то изненађења за нас и сигуран сам да ћемо се одмах активирати. Што се тиче здравственог билтена – сви су спремни и сви хоће да играју овакве утакмице, а умор је у овом случају секундаран – подвукао је Станковић.

Извор: ФКЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама