Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Za kraj beogradskog ciklusa nova pobeda crveno-belih

Pakleni ritam se nastavio, ali su i crveno-beli nastavili da ređaju pobede. U neverovatrnom ritmu utakmica, prenatrpanom kalendaru koji je nosio čak sedam utakmica u samo 17 dana Crvena zvezda je upisala pet pobeda. Kao domaćin u Beogradu zadržali su epitet nepobedivih.

Fenerbahče, Baskonija, Real Madrid, Makabi i na kraju SC Derbi nisu mogli da osvoje tvrđavu ”Aleksandar Nikolić”. U 22. kolu ABA lige zadržane su stare navike i gosti iz Podgorice su savladani rezultatom 94:84.

Briljirao je Nikola Kalinić koji je za manje od 20 minuta na parketu ubacio 23 poena (četiri trojke iz šest pokušaja). Pratio ga je Ognjen Dobrić koji je upisao 18 koševa uz takođe četiri trojke, a sjajne role su imali i kapiten Branko Lazić koji je ubacio 11 poena, od toga dve i možda najbitnije trojke, kao i Luka Mirrović koji je meč završio sa 11 poena i devet skokova.

Ovom pobedom Crvena zvezda je zaokružila beogradski ciklus. Već u petak Crvena zvezda ima verovatno i najteže gostovanje u Evropi, lideru Evrolige Barseloni.

Početak utakmice obeležio je brz ritam, ali i dobro šutersko raspoloženje gostiju koji su zahvaljujući preciznom šutu sa distance držali rezultatski priključak. Ipak, da crveno-beli odu na prvu pauzu sa osetnijim vođstvom pobrinuo se Luka Mitrović koji je atraktivnom trojkom uz zvuk sirene doneo pet poena prednosti Crvenoj zvezdi – 24:19.

U nastavku igre izabranici Dejana Radonjića su uveli utakmicu u ritam koji njima odgovara. Dobra odbrana, igra u tranziciji i veoma dobra rešenja u napadu bili su recept da razlika konstantno raste. Ona je došla do čak ”plus 16” kada je Ognjen Dobrić pogodio slobodno bacanje, a upravo su njegova i trojka Nikole Kalinića povisile prednost crveno-belih do tako ubedljive razlike (43:27).

Nije se dugo čekalo dok crveno-beli nisu došli do najvećeg vođstva na meču, a njega je kreirao ponovo raspoloženi Kalinić koji je novom trojkom na semafor upisao 50:33. Međutim, motivisani gosti su uspeli da do kraja četvrtine naprave seriju 10:2 i smanje razliku na devet poena pred poluvreme (52:43).

Crvena zvezda je dobrom odbranom u nastavku gradila put ka ubedljivoj pobedi. Gosti su devet minuta igre postigli svega sedam poena i logičan sled okolnosti bilo je da razlika dosegne najvećih 19 poena – 69:50. Dve trojke gostiju iz Podgorice, jedna srećna o tablu smanjile su vođstvo crveno-belih pre četvrte četvrtine (69:56).

Nastavila se serija SC Derbi i u nastavku, ali je Branko Lazić pogodio trojku nakon ukradene lopte i odbio nalet rivala – 72:60. Međutim, crveno-beli su ispali iz napadačkog ritma i nisu uspeli još uvek da slome otpor rivala pa su gosti prišli na četiri poena zaostatka novom serijom od dve trojke Edvardsa (77:73). Nikola Kalinić je preuzeo odgovornost i prekinuo seriju rivala, a nadovezao se Luka Mitrović sa dva precizna slobodna bacanja (81:73).

Nil i Lazić su razmenili trojke, a potom su pogađali Dobrić i Kalinić koji su i bili najbolji strelci na meču. Oni su trasirali put do mirne završnice – 89:79. A, kada bi Nil pogodio još neku trojku iz teške situacije tu bi bio kapiten Lazić da svojim preciznim šutem stavi tačku na meč.

Crvena zvezda mts – SC Derbi 94:84 (24:19, 28:24, 17:13, 25:28)

Crvena zvezda mts: Lazarević 4, Volters 9 (5as), Davidovac 4, Mitrović 11 (9sk), Lazić 11, Kalinić 23, Dobrić 18, Simonović 5, Ivanović 5, Marković, Vajt 2, Kuzmić 2.

Dejan Radonjić:

– Studentski centar je odigrao još jedan dobar meč ove sezone. Kao što sam i rekao u najavi iako su debitanti oni su puno pokazali, a to su pokazali i večeras. Mi smo pokušavali u određenim trenucima da gradimo rezultat, bilo je momenata kada je ta razlika bila zadovoljavajuća. Ekipa Studentskog centra nam je čitavo vreme disala za vratom i nije nam dala da rasterećenije radimo neke stvari. Imali su dobar protok lopte, igrali su dobro i šutirali su spolja odlično. Bilo je potrebno da napravimo još jedan korak više da bismo uspostavili kontrolu nad utakmicom i uradimo ono što nam je najvažnije, a to je da se pobedi meč.

Izvor: KKCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama