Košarka Košarka/Ženska košarka Košarka/Izveštaji i analize

KUP JE NAŠ!

KKŽ Crvena zvezda mts pobednik je Kupa Milan Ciga Vasojević za sezonu 2021/22! Nakon košarkaša i crveno-beli ženski kolektiv je trijumfovao u Nišu, u hali „Čair“! Zvezda je u finalu nadigrala branioca trofeja Art Basket 90-71 (23-18, 25-20, 19-23, 23-10)!

Četrnaesti pehar nacionalnog Kupa, 47. trofej u klupskoj istoriji crveno-belog giganta!

Crvena zvezda otvorila finale odlično, serijom 8-0 u prva dva minuta, posle trojke Maše Janković. Art Basket je odgovorio u nastavku, ali je Kendrian Eliot kaznila novu grešku rivala, nagovestila svoje veče i povećala na 14-6, nešto kasnije i na 17-9. Crvena zvezda je kontrolisala razliku od pet do osam poena viška do trojke Stefanović i poena Mitrović za 17-16, ali su sa penala crveno-bele odbranile prednost i prvu deonicu završile sa 23-18 na svom kontu.

Bolje je Zvezda krenula i u drugoj deonici, povela 27-18, a posle trojke Miline Mišeljić u 14. minutu stigla i do prve dvocifrene prednosti (36-24), pa je trener Art Basketa morao da reaguje tajm-autom. Lako su crveno-bele dolazile do poena, imale poptunu kontrolu nad utakmicom, Art Basket je bio bez rešenja. Marija Avlijaš je odgovorila mini serijom na istu protivnika, trojkom je donela 47-33, ali je Art Basket ovog puta sa penala uspeo da smanji minus u finišu, pa je Crvena zvezda imala 48-38 u svojim rukama pred poluvreme.

Treća deonica počela je u znaku Art Basketa, koji se posle serije 10-2, koju je pokrenula trojkom Snežana Čolić, potpuno vratio u meč, 50-48. Usledio odgovor crveno-belih preko Eliot (58-50), ali su Nevena Rosić i Adriana Đoković držale ravnoteže, a trojkom je ćerka legendarne košarkašice Crvene zvezde Eleonore Vild, Adriana Đoković donela svom timu 64-61. I taj nalet su odbile izabranice Dragana Vukovića preko Eliot i Nađe Nedeljkov, a Marija Avlijaš umalo pogodila sa svoje polovine u poslednjoj sekundi; 67-61.

U poslednjem kvartalu nije bilo nedoumica. Kada je Nađa Nedeljkov posle minut igre u poslednjoj četvrtini ubacila prvu trojku, Zvezda je ponovo imala +9, a dva minuta kasnije donela je velikih 76-63. Treća trojka Nađe Nedeljkov je značila da je trofej Kupa na pragu povratka na Mali Kalemegdan, a serijom 8-0, uz trojke Aleksandre Katanić i Kendrian Eliot, potvrđeno je pitanje pobednika, 87-67. Do kraja meča Zvezdine devojek su rutinirale utakmicu i slavlje je moglo da počne.

Kendrian Eliot je sa 22 poena i 12 skokova ostvarila novi dabl-dabl učinak, i sa 32 indeksna poena osvojila priznanje MVP finalnog meča. Nagradnu plaketu dodelila joj je bivša reprezentativka Milena Vukićević, kao i poklon vaučer za produženi vikend u hotelu „Stara planina“.

Maša Janković je ubacila 15, Nađa Nedeljkov 13, Aleksandra Katanić i Marija Avlijaš po 10.

Zlatne medalje pobedniku Kupa Milan Ciga Vasojević ekipi Crvene zvezde mts dodelili su sin Milana Cige Vasojevića, Boris i bivša reprezentativka Marina Milojević.

Pehar u trajno vlasništvo pobedniku Kupa Milan Ciga Vasojević za 2022. godinu, ekipi Crvena zvezda mts dodelio je predsednik KSS Predrag Danilović, kao i veliki prelazni pehar kapitenu Neveni Naumčev.

Trener Crvene zvezde mts Dragan Vuković izjavio je posle svog četvrtog pehara Kupa da je Crvena zvezda zasluženo stigla do trofeja i čestitao organizatoru završnog turnira, kao i svim ekipama učesnicima.

– Hvala gradu Nišu i organizatoru KSS na ovako dobro organizovanom takmičenju. Kup je specifično takmičenje, volim ovo takmičenje jer ima posebnu draž. Igra se na jednu utakmicu, ovde nemate pravo na grešku. Pobeđuje onaj ko ima sve pobede. Spremali smo se za ovu utakmicu možda i više nego za polufinale, mada je to moglo da se izjalovi, pa da Art ne bude u finalu. To smo pokazali i na utakmici, gde smo igrali na momente jako dobro, pa malo padali, dizali se. Pošto je ovo sport, ovo je igra, sasvim je normalno da rezulat ide gore-dole. Bitno je ko je u konačnom zbiru imao najviše poena. Čestitao bih svim ekipama koje su učestvovale na turniru jer su pokazale zavidan nivo kvaliteta igre. A sve to nam je potrebno da bismo podigli našu košarku na viši nivo. Čestitao bih svojim igračicama koje su odradile naš dogovor. Bilo je tu i manjih grešaka, ali, kažem, ovo je igra, ovo je sport. Greške su sastavni deo sporta. ali smo odradili sve i pokazali karakter da pobedimo, zasluženo i da osvojimo Kup.

Nađa Nedeljkov je sa tri trojke u poslednjoj četvrtini prelomila utakmicu.

– Prvo bih čestitala domaćinu na odlično organizovanom turniru. Što se tiče finala, mislim da smo bolje počele, bile smo koncentrisane, uradile smo sve što je bio dogovor u svlačionici. Sve smo ispoštovale što se videlo i po rezultatu. Kako smo počele, tako smo i završile utakmicu.

Crveno-bele već u sredu očekuju nove obaveze, zaostali meč protiv Duge u „Basket Sitiju“, a zatim i utakmica pretposlednjeg kola ŽKLS protiv „crno-belih“.

KKŽ Crvena zvezda mts: Eliot 22 (12sk 1as 2ukl), Naumčev 7 (2as 2ukl), Čorto, Zečević, Katanić 10 (7sk 7as 2ukl), Spasovski, Janković 15 (9sk 1as 2ukl), Nedeljkov 13 (2sk 2ukl), Bojović 2 (2sk), Mišeljić 5 (4sk 5as 1blk), Avlijaš 10 (4sk 1as), Jovanović 6 (3sk 2as). Trener: Dragan Vuković.

Izvor: SDCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama