Fudbal Fudbal/Vesti

Tradicija u derbijima na strani Zvezde

Izvor: SD Crvena zvezda

Crvena zvezda je do sad odigrala 165. utakmica sa večitim rivalom u prvenstvenim mečevima, a već u nedelju izabranike Dejana Stankovića očekuje 166. duel sa večitim rivalom koji će se odigrati na stadionu „Rajko Mitić“ od 18 časova.

Duel 24. kola Superlige Srbije biće još jedan u nizu praznika fudbala u kojem uživaju svi navijači našeg tima i sa nestrpljenjem iščekuju svaki novi duel večitih rivala. U dosadašnjoj istoriji odigrano je 165 mečeva, a naš tim ima pozitivan skor, s obzirom da je Zvezda slavila 65 puta, 53 utakmice su završene nerešenim rezultatom, a 47 puta je bio bolji večiti rival. Osim toga Crvena zvezda je pokazala efikasnost na delu i u mečevima sa najvećim rivalom, a o tome svedoči i gol razlika koja je na strani našeg kluba 230:198.

Prvi večiti derbi je odigran 1. januara 1947. na stadionu protivnika i završen pobedom našeg kluba od 4:3. Prvi gol je postigao Jovan Jezerkić i time se upisao u istoriju srpskog fudbala. Zanimljivo je da je 33. duel sa večitim rivalom ostao upamćen i po otvaranju stadiona „Rajko Mitić“, i na tom meču su se radovali crveno-beli. Ubrzo 5. decembra 1965. odigran je i 37. meč ova dva tima kada je i prvi put navijačima bio dostupan TV prenos, još jednom je naš tim slavio ovog puta rezultatom 2:1. Pedeseta utakmica velikih rivala odigrana je 7. maja 1972. godine prvi put su dva tima snage odmerila pod reflektorima, a meč je završen nerešenim rezultatom (1:1). Stoti praznik srpskog fudbala biće upamćen po tome što je odigran 6. maja 1995. godine na Đurđevdan, a Crvena zvezda je obeležila jubilej pobedom od 2:1 na domaćem terenu. Sledeći jubilarni duel je bio 150. meč koji je bio rezerevisan za 27. februar 2016. i tada su naši fudbaleri bili uspešniji i izašli kao pobednici.

Poslednji večiti derbi je odigran u septembru 2021. godine na stadionu večitog rivala, a meč je završen nerešenim rezultatom (1:1), a gol za naš tim je postigao Aleksandar Katai. Najveća poseta na duelu ova dva tima je bila 7. novembra 1976, kada je na Zvezdinom stadionu bilo prisutno 90.143 navijača. Podrška će biti i više nego potrebna crveno-belim momcima i u nedelju od 18 časova, a upravo ovaj meč je sjajna prilika da naša verna publika još jednom pokaže kako se bodri voljeni klub!

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama