Фудбал Фудбал/Вести

Традиција у дербијима на страни Звезде

Извор: СД Црвена звезда

Црвена звезда је до сад одиграла 165. утакмица са вечитим ривалом у првенственим мечевима, а већ у недељу изабранике Дејана Станковића очекује 166. дуел са вечитим ривалом који ће се одиграти на стадиону „Рајко Митић“ од 18 часова.

Дуел 24. кола Суперлиге Србије биће још један у низу празника фудбала у којем уживају сви навијачи нашег тима и са нестрпљењем ишчекују сваки нови дуел вечитих ривала. У досадашњој историји одиграно је 165 мечева, а наш тим има позитиван скор, с обзиром да је Звезда славила 65 пута, 53 утакмице су завршене нерешеним резултатом, а 47 пута је био бољи вечити ривал. Осим тога Црвена звезда је показала ефикасност на делу и у мечевима са највећим ривалом, а о томе сведочи и гол разлика која је на страни нашег клуба 230:198.

Први вечити дерби је одигран 1. јануара 1947. на стадиону противника и завршен победом нашег клуба од 4:3. Први гол је постигао Јован Језеркић и тиме се уписао у историју српског фудбала. Занимљиво је да је 33. дуел са вечитим ривалом остао упамћен и по отварању стадиона „Рајко Митић“, и на том мечу су се радовали црвено-бели. Убрзо 5. децембра 1965. одигран је и 37. меч ова два тима када је и први пут навијачима био доступан ТВ пренос, још једном је наш тим славио овог пута резултатом 2:1. Педесета утакмица великих ривала одиграна је 7. маја 1972. године први пут су два тима снаге одмерила под рефлекторима, а меч је завршен нерешеним резултатом (1:1). Стоти празник српског фудбала биће упамћен по томе што је одигран 6. маја 1995. године на Ђурђевдан, а Црвена звезда је обележила јубилеј победом од 2:1 на домаћем терену. Следећи јубиларни дуел је био 150. меч који је био резеревисан за 27. фебруар 2016. и тада су наши фудбалери били успешнији и изашли као победници.

Последњи вечити дерби је одигран у септембру 2021. године на стадиону вечитог ривала, а меч је завршен нерешеним резултатом (1:1), а гол за наш тим је постигао Александар Катаи. Највећа посета на дуелу ова два тима је била 7. новембра 1976, када је на Звездином стадиону било присутно 90.143 навијача. Подршка ће бити и више него потребна црвено-белим момцима и у недељу од 18 часова, а управо овај меч је сјајна прилика да наша верна публика још једном покаже како се бодри вољени клуб!

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама