Blog CZBG

Želimire, gledaj u svoje dvorište!

Crvena zevzda je sinoć u Nišu osvojila 11. Kup. Crveno-beli su bili bolji i u finalu su više nego zasluženo savladali ekipu Partizana rezultatom 85:68.

Međutim, nakon meča trener Partizana, Željko Obradović, izjavio je neke stvari koje jednostavno moramo da prokomentarišemo i dokumentujemo, a pored toga da skrenemo pažnju kako isti taj trener ne pominje dešavanja koja mu ne idu u prilog.

Odmah posle poraza od Crvene zvezde, Obradović je opravdanja tražio u dve situacije i ne samo to, nego je na neki način zapretio kako će o tome u budućnosti povesti računa, verovatno aludirajući da će sudije morati drugačije da sude određene situacije koje će morati da se završavaju nekim sankcijama protiv Zvezde. I sinoć je Obradović imao žučnih rasprava sa sudijama, ali je dobio samo jednu tehničku grešku u odnosu na Zvezdinog trenera, Dejana Radonjića, koji je bio isključen za prigovor i ulazak u teren (prekoračio liniju za nekih pola metra, metar).

Verovatno “najbolji srpski trener” želi posebne povlastice pred odlučujuće duele Zvezde i Partizana u ABA i domaćoj ligi, jer ono što je juče doživeo je potpuno poniženje za novac koji je uložen u njegovu ekipu.

Prvu stvar koju je Obradović pomenuo jeste situacija sa Smailagićem u meču sa FMP-om. Centar Partizana je doživeo povredu, a dotični trener je izjavio kako dobro treba  pogledati snimak jer je po njemu očigledno kako se povredio (aludira na namerno povređivanje).

Upravo zbog toga postavljamo snimak te situacije u kojoj se jasno vidi da igrač FMP-a, Brajs Džons, nije nikako uticao na ono što se desilo Smailagiću.

Drugu situaciju koju je pomenuo Obradović jeste oko polomljenog nosa jednog njegovog igrača, a aludirao je na sudije da su dosudile običan faul. Istina, tu situaciju nismo našli (ako je nađemo, postavićemo je) tako da je kao takvu ne možemo komentarisati, ali možemo ono što Obradović ovim radi, a što smo naveli u uvodnom delu ovog teksta – pritisak na sudije i jedna vrsta pretnje kako će se na to posebno obratiti pažnja u budućnosti (čitaj u utakmicama koje slede sa Crvenom zvezdom).

Naravno da ne možemo da očekujemo od “najboljeg srpskog trenera” objektivnost, ali sramota je da jedna takva “veličina od čoveka” ne želi ni pod razno da pogleda u svoje dvorište i bude malo samokritičan prema sebi i prema svojim igračima. Očito je trener Partizana izgubio kompas nakon ovog poraza (kao i onog u ABA ligi), pa sada nekako mora da opravda uložena sredstva u njega i njegovu ekipu tako što će vršiti pritisak na sudije za mečeve koji slede.

A sada vam donosimo dve situacije koje je Obradović (pored svog ponašanja na meču i rasprave sa sudijama) zaboravio da primeti i pomene.

Prva situacija je fudbalski start bivšeg Zvezdinog igrača, Nemanje Dangubića, i to nad svojim bivšim saigračem Ognjenom Dobrićem. Očito se Dangubić dobrano “zaigrao” u želji da promeni tok utakmice, ne žaleći pri tome svog bivšeg saigrača. Samo puka sreća je spasila Dobrića da ga Dangubić ne povredi. Naravno, vrli pedagog, Željko Obradović, nije ni reči rekao o tome.

Druga situacije je kada Zek Ledej mučki i sa namerom udara laktom Branka Lazića u rebra. Naravno, i oko te situacije nismo čuli “pedagoga”, a za divno čudo ovde sudije nisu dosudile ni ličnu Ledeju. Ovo nas je na neki način podsetilo na ono mučko udaranje Saše Pavlovića kada nije mogao da trpi Lazićevu odbranu. E da, to je ta pedagogija i kultura lepog ponašanja koja proizilazi iz komšijskog tabora.

Za kraj želimo da poručimo “najboljem srpskom treneru” da mu je bolje da nos zabode u svoje dvorište i da muški prihvati poraz, a ne da optužuje bilo koga, a da pri tome nije spreman da kritikuje i svoje, i postupke svojih igrača. 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

2 Komentara

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama