Блог ЦЗБГ

Желимире, гледај у своје двориште!

Црвена зевзда је синоћ у Нишу освојила 11. Куп. Црвено-бели су били бољи и у финалу су више него заслужено савладали екипу Партизана резултатом 85:68.

Међутим, након меча тренер Партизана, Жељко Обрадовић, изјавио је неке ствари које једноставно морамо да прокоментаришемо и документујемо, а поред тога да скренемо пажњу како исти тај тренер не помиње дешавања која му не иду у прилог.

Одмах после пораза од Црвене звезде, Обрадовић је оправдања тражио у две ситуације и не само то, него је на неки начин запретио како ће о томе у будућности повести рачуна, вероватно алудирајући да ће судије морати другачије да суде одређене ситуације које ће морати да се завршавају неким санкцијама против Звезде. И синоћ је Обрадовић имао жучних расправа са судијама, али је добио само једну техничку грешку у односу на Звездиног тренера, Дејана Радоњића, који је био искључен за приговор и улазак у терен (прекорачио линију за неких пола метра, метар).

Вероватно “најбољи српски тренер” жели посебне повластице пред одлучујуће дуеле Звезде и Партизана у АБА и домаћој лиги, јер оно што је јуче доживео је потпуно понижење за новац који је уложен у његову екипу.

Прву ствар коју је Обрадовић поменуо јесте ситуација са Смаилагићем у мечу са ФМП-ом. Центар Партизана је доживео повреду, а дотични тренер је изјавио како добро треба  погледати снимак јер је по њему очигледно како се повредио (алудира на намерно повређивање).

Управо због тога постављамо снимак те ситуације у којој се јасно види да играч ФМП-а, Брајс Џонс, није никако утицао на оно што се десило Смаилагићу.

Другу ситуацију коју је поменуо Обрадовић јесте око поломљеног носа једног његовог играча, а алудирао је на судије да су досудиле обичан фаул. Истина, ту ситуацију нисмо нашли (ако је нађемо, поставићемо је) тако да је као такву не можемо коментарисати, али можемо оно што Обрадовић овим ради, а што смо навели у уводном делу овог текста – притисак на судије и једна врста претње како ће се на то посебно обратити пажња у будућности (читај у утакмицама које следе са Црвеном звездом).

Наравно да не можемо да очекујемо од “најбољег српског тренера” објективност, али срамота је да једна таква “величина од човека” не жели ни под разно да погледа у своје двориште и буде мало самокритичан према себи и према својим играчима. Очито је тренер Партизана изгубио компас након овог пораза (као и оног у АБА лиги), па сада некако мора да оправда уложена средства у њега и његову екипу тако што ће вршити притисак на судије за мечеве који следе.

А сада вам доносимо две ситуације које је Обрадовић (поред свог понашања на мечу и расправе са судијама) заборавио да примети и помене.

Прва ситуација је фудбалски старт бившег Звездиног играча, Немање Дангубића, и то над својим бившим саиграчем Огњеном Добрићем. Очито се Дангубић добрано “заиграо” у жељи да промени ток утакмице, не жалећи при томе свог бившег саиграча. Само пука срећа је спасила Добрића да га Дангубић не повреди. Наравно, врли педагог, Жељко Обрадовић, није ни речи рекао о томе.

Друга ситуације је када Зек Ледеј мучки и са намером удара лактом Бранка Лазића у ребра. Наравно, и око те ситуације нисмо чули “педагога”, а за дивно чудо овде судије нису досудиле ни личну Ледеју. Ово нас је на неки начин подсетило на оно мучко ударање Саше Павловића када није могао да трпи Лазићеву одбрану. Е да, то је та педагогија и култура лепог понашања која произилази из комшијског табора.

За крај желимо да поручимо “најбољем српском тренеру” да му је боље да нос забоде у своје двориште и да мушки прихвати пораз, а не да оптужује било кога, а да при томе није спреман да критикује и своје, и поступке својих играча. 

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

2 Коментарa

Кликните да бисте објавили коментар

  • Нисте поменули ударац Копривице главом у пределу лица Митровића, по мени чист намерни фаул

    • Тачно, само нисмо имали све снимке, па смо се фокусирали на оно што имамо, а то је довољно. Мада се потпуно слажемо са вама.

Скочи на траку са алаткама