in memoriam Ostali sportovi SDCZ

IN MEMORIAM – Borislav Bora Ivkov

U Beogradu je u 89. godini preminuo nekadašnji šahista Crvene zvezde Borislav Bora Ivkov, legendarni svetski, jugoslovenski i srpski velemajstor.

Rođen je u Beogradu 12. novembra 1933. godine. Šah je počeo da igra sa 10 godina.

Ivkov je 1951. godine u Birmingemu postao prvi omladinski šampion sveta, dok je 2006. godine u Davosu osvojio titulu prvaka Evrope u konkurenciji veterana. Između ta dva uspeha stalo je više od pola veka šaha i nebrojani uspesi čoveka koji je jednom prilikom priznao da je od šaha živeo, ali da se ponašao neprofesionalno i da je vreme voleo da posveti i muzici, sportu, pozorištu…

Bora, kako su ga svi zvali, titulu šahovskog majstora osvojio je sa 16 godina, dok je velemajstor postao 1955. sa svega 22 godine. Osvojio je 10 olimpijskih medalja (6 srebrnih i četiri bronzane), pet medalja sa svetskih i evropskih prvenstava, tri puta je bio šampion Jugoslavije, pobednik je brojnih velemajstorskih turnira…

Pored Svetozara Gligorića, jedini je naš šahista koji je bio u prilici da postane prvak sveta, u tome ga je sprečio Šveđanin Larsen 1965. godine. Pet godina kasnije bio je član tima Ostatka sveta koji se u Beogradu igrao meč stoleća protiv neprikosnovenog Sovjetskog Saveza.

Član reprezentacije Jugoslavije bio je 30 godina. Nastupao je najduže za ŠK Crvenu zvezdu, ali i za ŠK Partizan, ŠK Radnički i BŠK Gambit. Pored uspeha kao igrač, bio je veoma uspešan i kao selektor muške i ženske reprezentacije Jugoslavije. Sa muškim timom, 1989. godine, osvojio je srebrne medalje i na Svetskom i na Evropskom prvenstvu, dok je sa damama 1999. godine stigao do titule vicešampiona starog kontinenta.

Sa Crvenom zvezdom osvojio je dve titule ekipnog prvaka države 1969. i 1970. godine, kao i pet trofeja nacionalnog Kupa 1966, 1969, 1970, 1972. i 1973. godine.

Pored uspeha za šahovskom tablom Ivkov je bio vrlo zapažen autor šahovskih knjiga koje su prevođene i prodavane i u inostranstvu.

Bora Ivkov dobio je Nagradu za životno delo, koje tradicionalno dodeljuju Zvezdina revija i SD Crvena zvezda, na proslavi 69. rođendana sportskog društva 2014. godine.

Sportsko društvo Crvena zvezda izražava najdublje saučešće porodici, prijateljima i Šahovskom klubu zbog smrti Borislava Bore Ivkova.

Izvor: SDCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Tagovi

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama