ин мемориам Остали спортови СДЦЗ

ИН МЕМОРИАМ – Борислав Бора Ивков

У Београду је у 89. години преминуо некадашњи шахиста Црвене звезде Борислав Бора Ивков, легендарни светски, југословенски и српски велемајстор.

Рођен је у Београду 12. новембра 1933. године. Шах је почео да игра са 10 година.

Ивков је 1951. године у Бирмингему постао први омладински шампион света, док је 2006. године у Давосу освојио титулу првака Европе у конкуренцији ветерана. Између та два успеха стало је више од пола века шаха и небројани успеси човека који је једном приликом признао да је од шаха живео, али да се понашао непрофесионално и да је време волео да посвети и музици, спорту, позоришту…

Бора, како су га сви звали, титулу шаховског мајстора освојио је са 16 година, док је велемајстор постао 1955. са свега 22 године. Освојио је 10 олимпијских медаља (6 сребрних и четири бронзане), пет медаља са светских и европских првенстава, три пута је био шампион Југославије, победник је бројних велемајсторских турнира…

Поред Светозара Глигорића, једини је наш шахиста који је био у прилици да постане првак света, у томе га је спречио Швеђанин Ларсен 1965. године. Пет година касније био је члан тима Остатка света који се у Београду играо меч столећа против неприкосновеног Совјетског Савеза.

Члан репрезентације Југославије био је 30 година. Наступао је најдуже за ШК Црвену звезду, али и за ШК Партизан, ШК Раднички и БШК Гамбит. Поред успеха као играч, био је веома успешан и као селектор мушке и женске репрезентације Југославије. Са мушким тимом, 1989. године, освојио је сребрне медаље и на Светском и на Европском првенству, док је са дамама 1999. године стигао до титуле вицешампиона старог континента.

Са Црвеном звездом освојио је две титуле екипног првака државе 1969. и 1970. године, као и пет трофеја националног Купа 1966, 1969, 1970, 1972. и 1973. године.

Поред успеха за шаховском таблом Ивков је био врло запажен аутор шаховских књига које су превођене и продаване и у иностранству.

Бора Ивков добио је Награду за животно дело, које традиционално додељују Звездина ревија и СД Црвена звезда, на прослави 69. рођендана спортског друштва 2014. године.

Спортско друштво Црвена звезда изражава најдубље саучешће породици, пријатељима и Шаховском клубу због смрти Борислава Боре Ивкова.

Извор: СДЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Tагови

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама