Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Crvena zvezda bolja od Mege za 16. trijumf u ABA ligi

Dupli program Evrolige, veliki umor pogotovo kada imamo u vidu da je tokom januara ceo sastav crveno-belih bio suočen sa zdravstvenim problemima i motivisan rival sačekali su Crvenu zvezdu mts. Ipak, crveno-beli su na svojoj strani imali kvalitet, ali i veliku želju da novim trijumfom u ABA ligi očvrsnu lidersku poziciju na tabeli. Pobeda se nije dovodila u pitanje i Crvena zvezda je slavila na gostovanju Megi rezultatom 69:76.

Prelomni momenti dogodili su se u završnici treće četvrtine kada su jedni od najiskusnijih, kapiten Branko Lazić i Nikola Kalinić kreirali seriju 7:0 koja je donela crveno-belima dvocifrenu prednost (52:63). Izabranici Dejana Radonjića preuzeli su tada potpunu kontrolu, imali na svom kontu i 15 poena prednosti (54:69).

Sjajan meč odigrao je Ognjen Kuzmić koji je postigao 17 poena i imao šest skokova. Pratili su ga Nikola Ivanović i Ognjen Dobrić koji su ubacili po 11 koševa. Ivanović je na svom kontu imao i šest skokova, dok je Dobrić upisao pet uhvaćenih lopti.

Od početka utakmice igralo se u brzom ritmu, a u prvom planu su bili centri na obe strane. Već u ranoj fazi utakmice Ognjen Kuzmić je postigao devet poena, a Karlo Matković 12. Igralo se koš za koš i praktično nijedna ekipa nije uspevala da dođe do osetnijeg vođstva.

U završnici četvrtine crveno-beli su imali pad koncetracije, a odbrana nije bila na prepoznatljivom nivou i Mega je nekim lakšim poenima stekla sedam poena prednosti (25:18). Kapiten Branko Lazić je poenima sa linije penala smanjio prednost rivala pred početak druge četvrtine (25:20).

Crveno-beli su u nastavku uvodili igru u ritam koji više njima odgovara. Čvrsta odbrana svela je Megu na svega 11 poena za skoro osam minuta igre i crveno-beli su preuzeli vođstvo (36:38). Atraktivna trojka Dejana Davidovca sa nešto manje od pola terena uz istek vremena donela je crveno-belima pet poena prednosti na poluvremenu (40:45).

Crvena zvezda je dobrom odbranom čuvala vođstvo u trećoj četvrtini. U završnici perioda je i sjajnim napadačkim minijaturama Nikola Kalinića i Branka Lazića Zvezda napravila seriju 7:0 i stekla prvu dvocifrenu prednost na kraju četvrtine (52:63).

Crveno-beli su preuzeli kontrolu nad utakmicom i u potpunosti je uveli u svoj ritam. Prednost je išla i do 15 poena (54:69). Mega je uspela da smanji vođstvo pre svega zonskom odbranom, ali ne i da ugrozi u bilo kom trenutku sigurno vođstvo izabranika Dejana Radonjića.

Naredni meč Crvena zvezda igra u Evroligi u petak od 17 časova na veoma teškom gostovanju Uniksu u Kazanju. Potom sledi povratak u Beograd i meč 20. kola ABA lige u kom će crveno-beli dočekati Zadar u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’.

Mega – Crvena zvezda mts 69:76 (25:20, 15:25, 12:18, 17:13)

Crvena zvezda mts: Lazarević, Volters, Davidovac 8 (5sk), Mitrović, Lazić 7 (5sk), Kalinić 8 (5sk, 4as), Dobrić 11 (5sk), Holins 7, Ivanović 11 (6sk), Marković, Vajt 7, Kuzmić 17 (6sk).

Izvor: SDCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama