Блог Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Звездино посртање у Евролиги – сплет несрећних околности или тврдоглавост Дејана Радоњића

Дејан Радоњић о утисцима после меча против Игокее
Дејан Радоњић о мечу против Игокее у Лакташима: „Били смо без енергије и концентрације“

Аутор: ЦЗБГ/Дарио К.

Последња два пораза кошаркаша Црвене звезде у Београду, од екипа Арманија и Монака, изазвала су праву лавину негодовања Звездиних навијача. Управо из тог разлога покушаћемо кроз овај текст да се дотакнемао неких ствари за које се могу везати ови Звездини посртаји у најелитнијем европском такмичењу.

Црвена звезда је тренутно 14. на табели Евролиге са скором од 8 победа и 14 пораза. Од тих 14 пораза, следећи су они за које навијачи сматрају да су могле и требале да буду победе да се адекватно селектирала екипа, док стручни штаб на челу са Дејаном Радоњићем сматра да је највећи кривац некомплетност екипе узрокована пандемијом Корона вируса.

1. коло  Фенербахче – Црвена звезда 61:57
4. коло  ЦСКА – Црвена звезда 78:76
6. коло  Монако – Црвена звезда 70:62
15. коло Црвена звезда – Барселона 69:76
17. коло Ефес – Црвена звезда 84:83
18. коло Црвена звезда – Зенит 76:80
22. коло Асвел – Црвена звезда 69:67
24. коло Црвена звезда – Армани 57:63
25. коло Црвена звезда – Монако 80:91

Сплет несрећних околности – Корона вирус

Истини за вољу, чињеница је да Црвена звезда на већини утакмица није била комплетна. Тренер Дејан Радоњић је стално потенцирао да не може увек да рачуна на комплетну екипу, како на тренинзима, тако и на утакмицама. Али оно што морамо да констатујемо је да ни друге екипе у Евролиги нису увек, и у сваком тренутку, биле комплетне. Корона вирус није захватио само и искључиво Црвену звезду, па с тога сматрамо да ово и не може у потпуности да буде изговор било коме у Црвеној звезди за поразе који се нису морали десити. Из тог разлога се не желимо дуже задржавати на овом изговору.

Тврдоглавост Дејана Радоњића

Пре него било шта напишемо поводом ове констатације, морамо рећи следеће – Ми у потпуности подржавамо нашег тренера, стручни штаб и целу екипу у напорима да остваре што боље резултате и освоје све могуће трофеје. Али то што подржавамо не значи да нећемо упутити критику када је потребно да се иста упути, без обзира на кога је она адресирана.

У овом делу текста желимо да издвојимо пар ствари за које мислимо да спадају у домен тврдоглавости нашег тренера. Наиме, прва ствар коју желимо нагласити је лоша селекција и доселекција екипе.

Колико смо упознати, тренеру Дејану Радоњићу су дате одрешене руке да састави екипу за ову сезону. Припреме су кренуле доста добро. Потписани су Волтерс, Холинс, Лазаревић, Вајт, Ивановић и Митровић, а као највеће појачање дошао је Никола Калинић. Сви су били задовољни, али већ на самом почетку сви су очекивали довођење још два играча која су требала да буду кључна за ову екипу – плеј и центар. Већ тада је свима било јсно да Волтерс на плеју, као ни Кузмић и Митровић на центру, неће моћи у потпуности да изнесу ову сезону тј. да ће кад-тад доћи пад у Звездиној игри због замора материјала, могућих болести (пандемија Корона вируса) или неке повреде. На све то се надовезалс повреда и Арон Вајт на припремама, који се тек негде почетком децембра месеца прикључио екипи, па је у екипу ускочио ветеран Симоновић, а након што није доведен играч на позицији центра, екипи је придружен Маик Цирбес који, морамо то искрено рећи, није био играч који је у том тренутку требао црвено-белима јер је био тотално ван форме.

Већ тада није урађена исправна доселекција, па је Црвена звезда кренула у сезону у саставу који је имао доста дефицитарних позиција. Управо из тог разлога су се десили многи порази у Евролиги, а од горе девет побројаних, барем је седам могло да оде на Звездину воденицу.

Једина доселекција која је у једном тренутку урађена била је довођење Стефана Марковића. Али како није доведен на самом почетку сезоне и није прошао све припреме, а успут је био једно дуже време и повређен, испоставило се да његов долазак апсолутно није донео никакву корист црвено-белима. Шта више, у неким утакмицама игре Марковића су директно утицале на лош резултат. Да не кривимо сада само њега јер није човек у Звезду дошао сам од себе, морамо рећи да никоме није било јасно зашто тренер Радоњић користи у одређеним тренуцима Марковића, када и он, а и сви у хали и поред малих екрана виде да од њега нема користи и да наступа велики пад у игри када је он на паркету.

Управо то је довело да Волтерс, који је већи део досадашње сезоне одиграо веома добро, мора више да проводи времена на паркету, да се троши, а све то је довело до тога да Волтерс више нема оне снаге и свежине у потребним тренуцима за екипу када се ломи резултат. Такође, Ивановић који је по вокацији двојка, морао је принудно да игра плеја, а пошто до сада није имао прилике да се сусреће са врхунским дефанзивцима (у континуитету), ни он није могао да пружи оно што су навијачи од њега очекивали.
Управо ту је прва грешка Дејана Радоњића.

Друга грешка нашег тренера је потписивање Маика Цирбеса и недовођење квалитетнијег играча на центарској позицији. Ову грешку приписујемо нашем тренеру јер је председник Небојша Човић рекао на једној емисији да је новца било за довођење центра, али да је то искључиво одлука тренера.
Цирбес, кога изузетно ценимо, се ни крив ни дужан нашао у необраном грожђу. Потписан је као трећи центар, али је минуте добијао на кашикицу. Већ када је потписао Цирбеса, Радоњић је могао и морао више да га користи, а не да Цирбес буде икебана на клупи и неко ко треба да маше пешкиром. Ако није имао квалитета, па га због тога и није чешће уводио у игру, онда није требао ни да га потписује, него је требао да тражи решење за ту позицију по неким лигама из којих и други клубови доводе појачања.

Трећа грешка се очитовала сама по себи на паркету. Наиме, пошто нисмо имали адекватног плеја да замени Волтерса, као ни центра, највише је у игри трпео Никола Калинић. Управо из горе поменутих разлога, Калинић је увидео да као највећа звезда ове екипе мора да преузме највише одговорности на себе, али је то очито у многим утакмицама било контрапродуктивно јер су се противнички играч толико сконцентрисали на њега да овај некада није могао да дође до даха и онда је улазио у грешке које су такође доста утицале на резултат.
Остаје и нејасно зашто је на клупи често заборављен Стефан Лазаревић, посебно када се зна да дечко може да одигра веома добру одбрану, а ни у нападу није заостајао са својим саиграчима.

Шта и како даље?

Очито је да су ове грешке Звезду скупо коштале у овој евролигашкој сезони и да је ту крај што се тиче неких амбиција за Топ 8. Али Звезду чекају сусрети у АБА лиги, Купу Србије и домаћем првенству. Од свих тих такмичења, АБА лига је тренутно најважнија јер и даље се очекује да кроз њу наш клуб оствари пласман у Евролигу. Али и у АБА лиги главни конкуренти (Партизан и Будућност) су се појачали у међувремену, а наравно да имају силну жељу да скину Црвену звезду са трона.

Ми верујемо да ће тренер Дејан Радоњић нашпановати екипу за најважније утакмице, али и даље смо мишљења да је Звезда у дефициту када се тиче позиције плеја и посебно центра. Да ли сада некога доводити ко би могао да игра само регионално и домаћа такмичења, или остати на овом тренутном ростеру, питање је на које Радоњић и његов стручни штаб треба да дају одговор.

Такође, наш спортски сектор мора да одради бољу селекцију играча и да исте понуди тренеру Радоњићу. За крај ћемо само напоменути да се својевремено, Звездин бивши играч, Скуни Пен понудио да помогне Звезди око проналаска појачања “преко баре”. Све што су људи из Звзеде требали да ураде, како нам Пен рече, јесте да га контактирају. А колико знамо то никада нико није урадио.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Скочи на траку са алаткама