Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Crveno-beli krenuli sjajno pa ostali bez energije, Monako slavio u Beogradu

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da ostvare pobedu u 25. kolu Evrolige. Bolji je bio Monako rezulatom 80:91 nakon velikog preokreta. Početak utakmice u potpunosti je pripao crveno-belima koji su nakon 15 minuta imali na svom kontu 20 poena prednosti (45:25). Ipak, iskusni rival predvođen Motejunasom, Bejkonom i Džejmsom je uspeo da spusti razliku do poluvremena na deset poena. Nastavak igre pripao je Monaku koji je bio čvršći, a izabranici Dejana Radonjića nisu uspeli da se vrate u ritam sa početka utakmice.

Najefikasniji u redovima Crvene zvezde bio je Ostin Holins koji je ubacio 19 poena, pratio ga je Nikola Ivanović koji je zabeležio 15 poena. Dvocifren je bio i Ognjen Dobrić sa 13 koševa.

Nakon uvodnog ispitivanja snaga crveno-beli su zaigrali gotovo savršenu košarku. Čvrsta odbrana, ali i veoma tečna igra u napadu raspalili su atmosferu u dvorani ”Aleksandar Nikolić”. Nakon karakteristične trojke iz ugla Branka Lazića publika je praktično eksplodirala, a semafor pokazivao 25:16 za crveno-bele na 2:26 do kraja prve četvrtine. Ipak, to nije bio kraj. Ognjen Dobrić je pogodio sa istog rastojanja, a potom je i Nikola Ivanović postigao poene za velikih plus 14 u završnici četvrtine (30:16).

Nastavila je Crvena zvezda u istom ritmu i u nastavku. Briljirao je Ostin Holins, stigli su i poeni Maika Cirbesa, a nakon Holinsove nove trojke crveno-beli su imali 20 poena prednosti polovinom druge četvrtine (45:25). Ipak, dogodio se pad u igri crveno-belih, a iskusni rival se razigrao. Serija Monaka je iznosila čak 17:5 i gosti su se vratili na jednocifreni minus (50:42). Ognjen Dobrić je sa dva slobodna bacanja ipak vratio dvocifreno vođstvo Crvenoj zvezdi pred poluvreme (52:42).

U nastavku igre prekaljeni internacionalac Motejunas je stvarao prilične probleme crveno-belima i Monako je prišao na samo četiri poena zaostatka (54:50). U pravo vreme je ponovo stigla trojka Branka Lazića koja je uz dobru odbrana odbijala nalet gostiju (59:52).

Ipak, crveno-beli nisu uspeli da pronađu ritam u kontinuitetu iz prvog poluvremena. Monako je igrao sve bolje i pretio je. Gosti su uspeli i da izjednače u potpunosti rezultat uoči poslednjih deset minuta utakmice (64:64).

Mešao je Dejan Radonjić karte, ali nije mogao da pronađe kombinaciju koja bi ponovila igru iz prvih 15 minuta utakmice. Nakon vezanih trojki preiskusnih Majka Džejmsa i Jonasa Motejunasa Monako je stekao pet poena prednosti (68:73), Ognjen Dobrić je vratio trojku. Ipak, Monako je preuzimao kontrolu i prilično lakim poenima stekao šest poena prednosti (71:77).

Jednostavno je malo šta polazilo za rukom crveno-belima. Monako je stekao samopouzdanje i pogađao i iz teških situacija.

Crvena zvezda mts – Monako 80:91 (30:19, 22:23, 12:22, 16:27)

Crvena zvezda mts: Volters 4 (5as), Davidovac, Mitrović, Lazić 7, Kalinić 7 (4as), Dobrić 13 (4sk), Holins 19, Ivanović 15 (4sk), Marković, Vajt 6, Kuzmić 7 (5sk), Cirbes 2.

Dejan Radonjić:

– Čestitam Monaku na pobedi. Oni su pokazali svoj talenat u napadu i prikazali ga u punom kapacitetu. Nije to prvi put ove sezone, a siguran sam da će pokazati i u nastavku. Mi smo u napadu možda i odigrali najbolje poluvreme u Evroligi. Tako kažu brojke, a prvih 15 ili 16 minuta smo imali sjajan ritam i energiju. Onda je usledilo ono što ja pričam već neko vreme. Šteta što niste mogli da dođete na trening pre jedno 15 dana i posle Olimpijakosa onda bi vam bilo jasnije šta se dešava. Uz sva dešavanja, brojna putovanja, uz sve što smo prošli i kakve smo probleme imali… To je jednostavno došlo na naplatu. Žao mi je što smo izgubili meč, dali smo svoj energetski maksimum. Radili smo atipične greške za nas protiv Armanija, ali i večeras protiv Monaka. Nadam se iskreno da ćemo uspeti da se vratimo i dođemo do potrebnog nivoa. U ritmu smo gde smo igrali na dva do četiri dana, na svežinu smo uradili nešto protiv Olimpijakosa i Olimpije, a onda se dogodilo nešto što smo mogli naslutiti. Treba dobro izanalizirati i pokušati da se podignemo kroz trening. To ni sada neće biti jednostavno i trebaće duže vreme. Da smo imali nešto lakše protivnike, koji nisu u formi i ne poseduju kvalitet kakav imaju Armani i Bajern možda bi i ishod bio drugačiji.

Posle 15 dana, neko ni ne prošeta, a onda treba da se vrati u pun trening to nije ni malo jednostavno. Na nekog se to odražava više, a nekog manje, ali se prilično jasno vidi koliku je ko imao pauzu. Neki igrači su van forme, što i ne čudi nakon svega navedenog. S toga su intervali dobre igre bili kraći nego što smo želeli.

Bilo je razmišljanja da će biti lakše što je čitav tim u isto vreme bio van protokola, ali ja nisam imao to mišljenje. Tek treba da se vidi kakav će biti udar na ekipu što igramo veliki broj mečeva u kratkom intervalu i ovaj dupli program Evrolige. Od prvog dana imamo probleme, prvo sa povredama, a sada i ovo…

Mišljenja sam, a mislim da je malo njih koji se ne slažu sa tim. Mislim da trpe svi učesnici, a samim tim i gledaoci. Mislim da je korona pokrenula dodatno neke stvari da pokušavamo da prevazilazimo sve, a kao posledicu imamo teže rasporede i veću potrošnju. Ostaje samo da se vidi kako će ko to da iznese, a ko kakve ima mogućnosti da to nosi. Različite lige, teža i lakša putovanja… Mislim ipak da se svi slažemo oko toga. Imamo koronu koja je opteretila sve nas i iskreno da vam kažem teško je igrati utakmicu o kojoj treba da razmišljate koliko ko može da izdrži na terenu, više nego da razmišljate kako postići kvalitet igre koji želimo.

Ima još da se igra, ali iskreno ovo kroz šta smo prošli od prvog dana od kada smo se okupili. Baš smo pričali mi u stručnom štabu o svemu šta smo prošli od okupljanja i to je bilo čak i teško za objasniti. Pred svake sezone svi znamo da će se dogoditi svašta jer ima puno utakmica i opterećenja, ali smo ipak bili razmišljanja da ćemo oko igrača imati pun sastav za trening. Moramo da tražimo rešenja svakodnevno, kako da prebrodimo ovu situaciju i da vidimo kako ćemo savladati narednog protivnika. Mi smo bili u veoma dobrom statusu u decembru, ali opet se vraćamo šta bi bilo kada bi bilo, moramo da gledamo napred.

Izvor: SDCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Skoči na traku sa alatkama