Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Црвена звезда боља од Морнара у увертири дуплог кола Евролиге

Црвена звезда је у 18. колу АБА лиге дочекала Морнар Барско злато у својој кући. Као по навици, уз чврстину и потребну концетрацију, црвено-бели су уписали нови тријумф у регионалном такмичењу. Славили су резултатом 81:74 и на тај начин дошли до 15. победе у АБА лиги, једини у такмичењу иако конкуренти имају и утакмицу више.

Бриљирали су Дејан Давидовац и капитен Бранко Лазић. Давидовац је меч завршио са 18 поена и пет скокова, а већина његових поена стигло је у преломим моментима утакмице. Бранко Лазић је меч завршио са 13 поена, уз као по правилу, три погођене тројке у веома битним тренуцима. Двоцифрен је био и Никола Калинић који је меч завршио са 11 поена.

Црвено-бели су на почетку утакмице били шутерски веома расположени. У раној фази утакмице погодили су четири тројке, а свакако је течној и брзој игри у нападу помогла добра одбрана која је омогућила транзицију. Након украдене лопте Холинса, Никола Калинић је сјајно истрчао контру и положио за вођство Црвене звезде 20:11.

Међутим, Морнар се није предавао и захваљујући свом најјачем оружју, шуту за три, који су неретко погађали из тешких позиција вратили су се почетком друге четвртине у потпуни егал (26:26).

Црвено-бели су убрзо вратили вођство, али је Морнар држао прикључак до полувремена захваљујући прецизном шуту , али и неким неискоришћеним добрим позицијама за шут које су црвено-бели себи креирали. На крајуу, предност је била три поена после 20 минута игре (41:38).

Почетак трећег периода обележиле су грешке на обе стране, можда за нијансу више су их правили играчи Црвене звезде. Након два неискоришћена напада и олако поклоњене лопте Јеремић је погодио тројку за изједначење (46:46).

Добра одбрана је била кључ за ново вођство црвено-белих који су у наставку четвртине затворили Морнару прилазе кошу. Серијом 15:4, коју је закључио тројком из угла Бранко Лазић, Црвена звезда је дошла до 11 поена предности уочи последње четветине (61:50).

Морнар је поново узвратио на почетку четвртине, расположени Михаиловић примакао је Баране на шест поена заостатка (61:55). Бриљирао је Дејан Давидовац у наставку на обе стране терена. Сјајно је читао игру противника у одбрани, а онда себе награђивао са две тројке и полагањем. Фуриозна серија Давидовца донела је и 14 поена предности црвено-белима (72:58).

Питање победника више се није постављало и Црвена звезда је већ полако усмеравала мисли ка дуплом колу Евролиге које је чека следеће недеље у дворани ”Александар Николић”. Звездаши, видимо се!

Тренер КК Црвена звезда мтс Дејан Радоњић: – Урадили смо оно што је најважније, а то је победа. Одиграли смо ову утакмицу у околностима које нису једноставне. Знате кроз шта смо прошли у јануару, па је онда дошао период где је било очигледно да енергетски нисмо били добри. Морали смо да размишљамо и о другим стварима, ротацији, статусу појединих играча. Ипак задовољан сам посебно податком да смо имали 26 асистенција, било је мало више шутева за три поена од оног броја који је требало да буде…Сада морамо пажљиво да правимо план за наредну утакмицу… – рекао је тренер црвено-белих.

Црвена звезда мтс – Морнар Бар 81:74 (22:19, 19:19, 20:12, 20:24)

Црвена звезда мтс: Лазаревић 4, Волтрес 7, Давидовац 18, Митровић 6 (8ск), Лазић 13, Калинић 11, Добрић 6, Холинс 3, Ивановић 2 (8ас), Марковић 5, Вајт 6, Цирбес.

Извор: СДЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Скочи на траку са алаткама