Кошарка Кошарка/Вести

Експозе председника Небојше Човића након Скупштине клуба

КК Црвена звезда мтс одржао је у понедељак 27.12.2021. године у Београду изборну Скупштину клуба на коме су изабрани органи клуба у наредном мандату од 5 година.

Небојша Човић изабран је једногласно од стране најбројније Скупштине у историји клуба за председника КК Црвена звезда мтс у периоду од 5 година.

Тим поводом председник клуба Небојша Човић обратио се члановима Скупштине, својеврсним експозеом који преносимо у целости и на увид целокупној Звездашкој јавности:

Поштовани чланови Скупштине, драги Звездаши. На почетку не могу да не изразим велико задовољство што Вас видим у оволиком броју, никада КК Црвена звезда није имао овако велики сазив Скупштине, сачињен од људи, који су морам да кажем без имало размишљања и премишљања пристали да буду део овог изузетно важног тела.

Ваше ДА видим као својеврсно признање свему што смо урадили у последњих 10 година, и наше идеје шта желимо да урадимо у будућности. Коначно, и као препознавање тренутка и општег амбијента у коме радимо и Вашу жељу да будете део Звездине породице као људи који су остварени у својим пословима, као јавне личности и људи који никада нису крили да воле Црвену звезду и црвено белу боју. Захваљујем се на томе, јер оваква Скупштина које је најбројнија у својој историји и која је испуњена квалитетним људима, представља и својеврсну снажну изјаву свима, шта је данас КК Црвена звезда, клуб који је иако то многи злонамерни желе радо да забораве донео кошарку на ове просторе. Величину нашег клуба одређивали су људи,а не цигле и зидине Калемегдана ма колико он био историја и био атрактиван. Већ дела људи попут Небојше Поповића, Боре Станковића, Срђе Калембера, Геца… и хиљада других од којих су многи и вечерас ту са нама. То није само признање већ и обавеза.

Пред нама су новогодишњи празници, дани када се своде рачуни у једној календарској години, која је за Црвену звезду и овога пута била успешна.

Освојили смо триплу круну, успели да се изборимо са Короном, оформимо јак састав за текућу сезону и урадимо много тога што је сада већ нешто што се “подразумева” у Црвеној звезди.

И то је нешто што је можда и највећи успех у претходних 10 година уз све податке, цифре, трансфере, репрезентативце, велике посете, победе и пехаре… да се нешто што се раније сматрало невероватним успехом, данас гледа као “нормално” и “обично”.

Нећу у овом уводном делу бити опширан, пуно смо говорили у претходним годинама, и што је још важније то оправдали радом И делима.

КК Црвена звезда у претходних 10 година прешла пут од клуба који је био на ивици егзистенције са 4 играча и без млађих селекција, до препознатљивог бренда који је редовни учесник Евролиге, освајач домаћих и регионалних трофеја као и јуниорске Евролиге, клуб који има стабилну и јасну подршку звездашке популације и навијача, развијен систем рада клуба, млађих селекција и финансијску политику која не доводи у питање даље функционисање клуба.

Иза нас је врло бурна и врло динамична декада у којој смо морали много тога да враћамо: прво нагомилане дугове у износу од скоро 16 милиона евра, па Црвену звезду на ноге постављањем система и кроз УППР који и данас код многих злонамерних није схваћен (намерно или не) као једини легалан пут за оздрављење клуба. Коначно, вратили смо и пехаре на Мали Калемегдан где дуго нису били.

Прошли смо бројне битке и преживели разне ударе: Прво да стабилизујемо клуб, касније и вратимо Звезду у врх, да је ту сачувамо. Промовисали смо на десетине репрезентативаца у свим селекцијама клуба, по први пут смо системски почели да приходујемо новац од обештећења за трансфере играча, како је расло поверење Звездаша, расла су и очекивања, али и број навијача и продаја сезонских карата, као И приход клуба од њих, што је сада постала потпуно редовна пракса.

Растао је и број спонзора клуба који су препознали шта радимо и како радимо. Подсетићу Вас да на тај начин приходујемо готово 2/3 буџета клуба, али никако не желим да умањим И помоћ државе која је препознала важност Црвене звезде као клуба који је донео кошарку на ове просторе И темељ је ове игре у Србији.

Прославили смо у пролеће 2020. године и 75 година постојања клуба на утакмици са Макабијем, само неколико дана пре него што је Ковид прекинуо сезону. Изборили смо се и са сезоном без публике на трибинама, и значајних прихода у клупској каси, као и са бројним покушајима да се дестабилизујемо као клуб на више начина и више нивоа.

Освојили смо 17 трофеја у претходних 10 година: 6 титула првака Србије, 5 трофеја АБА лиге, Суперкуп АБА лиге, као и 5 трофеја у КРК, јуниорску Евролигу, бројне титуле у млађим категоријама, играли смо полуфинале Еврокупа, четвртфинале, па и плеј оф Евролиге . Кроз сениорски погон прошле су десетине играча, многи од њих су пуну афирмацију стекли управо у дресу Црвене звезде и постали репрезентативци напредујући управо кроз систем и млађе селекције клуба, освајајући трофеје.

Међу њима, и поред чињенице да је сваки вредан помена и да је сваки играч уградио део себе у овакву Црвену звезду, ипак бих издвојио Бранка Лазића као човека који је са нама од почетка, и који је у међувремену постао рекордер, најтрофејнији играч и најбољи стрелац у историји клуба.

У претходној декади било је и много удара на наш клуб, многима није пријао наш повратак на велику сцену и успеси које смо постизали. Постављани су нам у јавности, оног дела који није био добронамеран или не разуме, и нереални циљеви који су достижни само са вишеструко већим новцем, а умањивани успеси који су за многе недостижни. Многи неуки, неважни и залутали у овај спорт упорно и данас покушавају да нас увуку у блато и сиву зону у којој најбоље функционишу.

Доказали смо у сезони 2018-2019 да можемо да постојимо и радимо и када не учествујемо у Евролиги, у коју смо се брзо вратили. Та сезона у којој смо оформили тим са дебитантом на клупи можда је била и најбољи показатељ да знамо да радимо. Заједничким снагама, великим напорима и ангажовањем свих у клубу, успевали смо да спречимо све опструкције којих је било сваке године, и победимо тамо где је најважније – на терену.

Зато да се на крају овог уводног дела вратим на почетак – КК Црвена звезда је данас стабилан клуб, редовни учесник Евролиге, вишеструки узастопни шампион АБА, домаће лиге и освајач Купа Радивоја Кораћа. Много тога је сада “нормално” и подразумева се у Црвеној звезди.

Зато је најбољи показатељ онога што смо урадили подсећање – где смо били 2011. године и где смо данас. Верујем да сви заједно можемо још више, као клуб који је овим сазивом показао своју снагу и послао јасну поруку шта је КК Црвена звезда данас. На крају, припала ми је та част да Вас обавестим да је Владимир Цветковић прихватио предлог и постаће почасни председник клуба, што је још један показатељ ко смо и шта смо данас! Породица која је на окупу.

Хвала Вам још једном на оваквом одзиву, и свима заједно нам желим пуно среће, здравља и спортских успеха у периоду који нам следи и у Новој 2022. години!

Изабрано је ново председништво клуба које ће се састојати од 7 чланова, а такође је новина и избор два потпредседника, један ће бити задужен за економска питања, други за спортска питања;

У наредном периоди биће формиран и УО клуба у коме ће се налазити највише 23 члана, док ће Надзорни одбор и дисциплинска комисија бројити по 3 члана.

Једногласно је усвојен и предлог да легенда КК Црвена звезда и некадашњи генерални секретар ФК Црвена звезда из најуспешнијег периода у историји клуба, Владимир Цветковић буде проглашен за почасног председника КК Црвена звезда по други пут у богатој историји нашег клуба. Пре Владимира Цветковића та част припала је једино Нобеловцу Иви Андрићу.

КК Црвена звезда мтс овом приликом изражава велико задовољство одзивом и јединством чланова Скупштине, а о свим даљим корацима и одлукама које се тичу формирања осталих тела клуба јавност ће бити благовремено обавештена.

КК Црвена звезда мтс

Извор: ККЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама