Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Најава утакмица

Станковић: Имамо велику шансу за историјски успех

Црвена звезда ће у четвртак од 21 час гостовати Браги у оквиру шестог кола групне фазе Лиге Европе, а очекивања пред пут у Португал и меч, изнео је шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић.

– Могло би се рећи да је ово дипломски рад после скоро две године заједничког напретка, добрих утакмица и трофеја. Покушавам да играчима објасним да једном утакмицом имамо шансу да уђемо у осмину финала Лиге Европе, то је као да смо сад у шеснаестини и имамо повољан резултат. Онако како спремамо утакмицу, не желим да од старта будемо подређени. Ако то буде требало, гледаћемо да сви заједно будемо подређени и да знамо како да одговоримо на њихову офанзиву, да имамо храброст више са лоптом. Тако да, кад употпуним све и заокржим циклус, једна од најважнијих утакмица генерације – почео је Станковић.

Детаљније је шеф стручног штаба говорио о томе какву Брагу очекује, али уверио да се његов тим неће предавати.

– Што се тиче поседа лопте, треба да будеш стрпљив. То на око може да изгледа добро, али организација је веома важна. Они имају квалитет, нападају добро дубину, сјајно играју у завршници напада, траже простор и уз то су технички перфектни. Такви су били у Београду, а ако будемо требали да се бранимо, радићемо то организовано. Али, желимо да будемо опасни. Брага је у феноменалној форми, променила је однос у задња два месеца, није иста екипа као у септембру, тако да ће бити тежи посао. Играју доста директније, живље и са много самопоуздања. Морамо да будемо организовани и стрпљиви, а о вољи и жељи нећу ни да причам. То је на максималном нивоу увек и биће. Верујем у играче и то да можемо да остваримо позитиван резултат. Добро смо их анализирали, утакмица носи своје, а срећу некад мораш и да заслужиш. Без страха ћемо одиграти сутра, то гарантујем. Нећемо се предати, поштујемо их, али знамо њихове врлине и мане. Не одустајемо од циља, шта год да се деси – ми смо победници и знамо какву шансу имамо и шта нам то доноси. Управо то, Станковић истиче да је Брага у изузетној форми од септембра и прве утакмице одигране у Београду.

Нема сумње Станковић да ће група поново „избацити“ појединца.

– Свако ће дати максимум, а углавном група издвоји појединца и сигурно да увек играмо тако да рецимо што више поштедимо Катаија од дефанзивних задатака, да неко одради, неко три посла, па онда значи и кад помогне Бен, па Павков у шпицу, мало смо сигурнији. Гледамо да свако да свој допринос, а да ли ће то бити Гајић, Гобељић, Панков, Ераковић, Драговић, Дегенек, видећемо, ко год искочи као појединац, то је заслуга групе, јер без компактности и организације – нема ништа. Знам састав екипе за сутра.

Станковић је говорио и о здравственом билтену…

– Што се Санога тиче, све смо пробали да урадимо, али не иде. Није залечио повреду и биће то хендикеп за нас. Знамо шта нам доноси што се тиче равнотеже и свака његова добра партија доводила је до тога да будемо убојити у нападу. Чудно звучи, али кад год је он стигао да „похвата“ све на средини, напред смо били ефикасни. Ипак, вратили смо Петровића у такмичарски ритам, игра феноменално и биће адекватна замена за њега. Николић је тренирао два пута, неће путовати са нама. Фалко неће путовати, има неку повреду, али мислим да би и он требао да поведе мало више рачуна о себи, поготово у моментима када нам треба сваки играч, али то је карактер. Саного је играо са покиданим мишићем, Катаи са температуром већом од 38, само што се није онесвестио, али неко то има, а неко неће никад имати. Говорио сам већ, када се дође до завршног циља, требаће ми човек, а не играч. То је кад неко изађе на терен и рескира све за групу и екипу, е то је за поштовање до неба, а неко то нема. Што се Браге тиче, знам да су Галено и Мусрати тренирали јуче са екипом. Треба видети у каквој су физичкој спреми, али то је питање за њиховог тренера.

Распоред је густ, али полусезона се полако приближава крају.

– Ми смо у 29 дана одиграли девет утакмица, на крају сезоне ћемо бити на 35 мечева, то је практично као да смо одиграли читаво првенство за полусезону, просто – није нормално. Свесни су момци важности меча, а што се мене тиче, не припремам говоре никад, већ причам оно што ми се јави као емоција. Ми се добро знамо, поглед је некад довољан да све каже. Радили смо на односима и знамо ко шта може у датом тренутку да уради, а некад није довољно да се пружи максимум, већ мора и „преко“. Е сутра је такав дан, дан за километар више. На оваквој шанси се ради годину и по, две, можда ће их и бити у будућности, али као што каже Жозе Мурињо: „Финала су за побеђивање, не за играње“. За нас је ово финале, а од шест резултата, четири нам одговарају. Нећу се распитивати за другу утакмицу, ми ћемо играти на терену како знамо, а други нек прате шта се у Португалу дешава. Што се подршке навијача тиче, сећам се меча са Клужом, надам се да ће тако и сутра бити. Сви они који дођу – хвала им, а они који не буду на стадиону, знам да ће навијати за нас да испишемо историју. Заједно смо целина.

За крај, говорио је Станковић и о спекулацијама које се тиче његовог одласка са клупе Црвене звезде.

– Не могу ником да забраним да се распитује о мени и пише о томе, а ово ће бити последњи пут да говорим о спекулацијама тог типа. Лепо је чути да те неко тражи, али ја за Звезду нисам везан уговором, него емоцијама. Сваки човек у животу треба да бдуе амбициозан да би дошао до циља и успеха, али у овом тренутку сам фокусиран на Звезду и тако ће бити до даљњег. У Италији се свакодневно баве тиме да селе људе из једног клуба у други, међутим, и то је знак да радимо добар посао и да то неко све види. Не само ја, већ и читав клуб и играчи. Ипак, ја сам за Звезду везан емоцијом и то нико не може да ми одуме. Када сам дошао, рекао сам да ћемо подизати лествицу што више будемо могли. Сутра је пред нама историјска утакмица, а бавим се само Звездом. Желимо добар резултат и да се упишемо златним словима у историју – закључио је Станковић.

Извор: СДЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама