Времеплов Кошарка Сећања

Времеплов: Драган Шакота против синова (2003)

ЦЗБГ Портал — Драган Шакота против сина Душана
Драган Шакота је као тренер Олимпијакоса 2003. водио значајне борбе против сина Душана, који је играо за Панатинаикос

Дугогодишњи извештач Евролиге Владимир Станковић је за 14. број часописа „Баскет“, објављен децембра 2003, написао редове о тренерско-играчком двобоју између Драгана Шакоте, који је тада тек преузео клупу Олимпијакоса, и синова Милоша и Душана, који су у сезони 2003/2004 наступали за Јоникос, одн. Панатинаикос.

Серија „српских кошаркашких династија“ добила је тих дана још једну и то несвакидашњу епизоду: у грчком шампионату тада Драган Шакота играо је против синова Милоша (Јоникос) и Душана (Панатинаикос)! Извесно је било да „дуел“ са Милошем није изазивао већу пажњу од анегдотске, пошто између Олимпијакоса и Јоникоса никада није постојало никакво битно ривалство, али је задо двобој Шакота против Шакоте у мечу Панатинаикос — Олимпијакос био права посластица за ловце на куриозитете и сензације, јер се у дугој историји највећег могућег ривалства два најпопуларнија грчка клуба никад није догодило да отац и син буду истовремено актери на две различите стране!

Драган Шакота на конференцији за медије
Драган Шакота на конференцији као тренер Олимпијакоса

Шакота сениор је тим поводом изјавио:

„Још се привикавамо на новонасталу ситуацију, у кући још нема нервозе и „чарки“. Признајем да је ситуација необична, ми смо практично увек били у истом клубу, осим током сезоне 2002/2003 кад је Милош био позајмљен. Они су увек играли у млађим категоријама клубова у којима сам ја радио, али ето, дошло је време да свако крене својим путем. Они су потписали професионалне уговоре и свако од нас настоји да ради свој посао најбоље што уме и може“.

Драган Шакота — Тата против синова
Драган Шакота је на паркету водио борбу против синова Милоша и Душана током сезоне 2003/2004

Милош, рођен 1984, и Душан, рођен 1986, на овај свет су се створили у Београду, у време док је отац Драган био „вечити“ тренер екипе ИМТ.

„Био сам 16 година у ИМТ, прошао са њим све могуће лиге и стигао до тријумфа у Купу 1987. године. Мој тренерски пут је необичан, дуг и помало спор. Ишао сам степеник по степеник. Цела моја каријера дели се у две етапе: 18 година у Југославији, са ИМТ а потом са Задром и Цибоном, и сада 13 година у Грчкој.“

ЦЗБГ Портал — Душан Шакота у млађим данима
Почеци Душана Шакоте у дресу Панатинаикоса у сезони 2003/2004

Синови су му проходали у Београду, а у Грчкој начинили прве кошаркашке кораке:

„Били су увек уз мене, расли уз кошаркашки терен и логично је што су се определили за кошарку. Иако је међу њима две године разлике, одувек су били ривали. Душан никад није имао никакав попуст зато што је млађи. Васпитавани су у такмичарском, борбеном духу а Душану је пуно помогло што је у свим категоријама увек био најмлађи. Тако је и сада у Панатинаикосу. Жељко Обрадовић лепо дозира његову минутажу и врло сам задовољан што Душан ради са њим.“

ЦЗБГ Портал — Тајм-аут Драгана Шакоте о Олимпијакосу
Драган Шакота држи тајм-аут у Олимпијакосу током сезоне 2003/2004.

У то време је кошаркашка Атина брујала о двобоју „зелених“ и „црвених“. За кога је навијала мама Драгана? Сва тројица Шакота су у глас рекли да је најважније то што ће један Шакота победити, а мама Драгана је била у привилегованом положају зато што никако није могла да изгуби у њиховим међусобним дуелима.

ЦЗБГ Портал — Душан Шакота и Жељко Обрадовић
Жељко Обрадовић саветује Душана Шакоту док је наступао за Панатинаикос

Тата Драган је у то време поккушао да раздвоји родитељски и тренерски однос према синовима:

„Знам да то није лако, али трудим се колико могу да будем објективан. Видео сам, још кад су били мали, да имају талента, али то није значило да ће постати играчи. Први пут сам их озбиљно видео као кошаркаше када сам 1999. радио у Ираклису. Они су играли у млађим категоријама и истицали се у свему.“

Драган Шакота сазива тајм-аут
Драган Шакота сазвао тајм-аут 2003/2004

Олимпијакос је био први велики грчки клуб који је популарни Шале тренирао, уз велик респект према ПАОК-у и АЕК-у:

„Чињеница је да сам у Грчкој радио у екипама које су имале много мање буџете и много мање шанси да се умешају у борбз уа титуле. Утолико ми је тирула првака са АЕК (сезона 2001/2002), дража. АЕК није био шампион 32 године… Сада сам у Олимпијакосу који јесте велики, али је у кризи и од мене се очекује да допринесем њеном превазилажењу. Зато сам и потписао уговор на 3,5 године јер је у текућој сезони тешко нешто поправити. Шансу видим у Купу, јер на финалном турниру неће бити Панатинаикоса, у Лиги ће бити тешко постићи боље место од трећег, али у плеј-офу увек постоји шанса. У Евролиги смо већ много заостали, мада се не предајем.“

Душан Шакота у дресу Панатинаикоса 2009
ATHENS, GREECE – JANUARY 14: Dusan Sakota, #15 of Panathinaikos in action during the Euroleague Basketball Game 10 match between Panathinaikos Athens v Assesco Prokom Sopot on January 14, 2009 at the Oaka Olympic Stadium in Athens, Greece. (Photo by Yorgos Matthaios/Euroleague Basketball via Getty Images)

Криза кошарке у Грчкој
Драган Шакота је тада ушао у 13. годину стажа што се рада у Грчкој тиче. До преузимања Олимпијакоса након почетка сезоне 2003/2004, тренирао је ПАОК (у два наврата — сезоне 1990/1991 и 1994/1995), Аполон из Патре (сезона 1992/1993), Ираклис (у два наврата — током сезоне 1993/1994 и од 1998. до 2000), Перистери (од 1995. до 1997), Арис (сезона 2000/2001) и АЕК (од 2001. до 2003). Био је и више него квалификован за суд о тада тренутном стању у грчкој кошарци уочи Олимпијаде 2004:

„Баскет је у Грчкој у великој кризи већ неколико година. Некад су овде играли најбољи европски и амерички играчи, сада грчки кошаркаши одлазе у Шпанију, Русију, Турску… Нема пара, интересовање је пало, али има наде. Ближила се Олимпијада 2004, Олимпијакос и Панатинаикос су се вратили у велике, реновиране дворане, надам се да ће Олимпијада бити неопходан импулс за поновни бум грчке кошарке.“

Драган Шакота даје савете играчима Олимпијакоса
Драган Шакота током тајм-аута једне од евролигашких утакмица Олимпијакоса у сезони 2003/2004.

Асови
Драган Шакота до 2006. никад није био самостални селектор наше најбоље репрезентације, али су кроз његове руке у то време прошли неки од тадашњих асова плавог тима. Међу првацима света из Индијананополиса 2002. су се нашла и тројица његових „ђака“: Пеђу Стојаковића тренирао је у ПАОК и дао му шансу са 16 година, Милана Гуровића и Марка Јарића је тренирао у Перистерију кад су обојица били само талентовани клинци.

„Волим да пружим шансу младим играчима и најсрећнији сам кад ми узврате добрим играма, а касније направе одличне каријере.“

Душан Шакота у дресу Панатинаикоса 2009.
ATHENS, GREECE – JANUARY 14: Dusan Sakota, #15 of Panathinaikos in action during the Euroleague Basketball Game 10 match between Panathinaikos Athens v Assesco Prokom Sopot on January 14, 2009 at the Oaka Olympic Stadium in Athens, Greece. (Photo by Yorgos Matthaios/Euroleague Basketball via Getty Images)

Репрезентација
Млађи син Душан, стицајем околности, заиграо је за грчку јуниорску репрезентацију због услова, боље рећи уцене, да добије лиценцу за наступ у грчкој лиги као домаћи играч, иако је имао грчки пасош. Тата Драган није био најсрећнији због тога, више би волео да је Душан понео плави дрес, али ту се ништа није могло урадити. Када је реч о репрезентацији, Драган Шакота се са задовољством сећао дана када је радио као помоћник Дуди Ивковићу током СП 1990. и Жељку Обрадовићу током припрема за ЕП 1999, које је наша реперезентација морала да обави у Солуну због НАТО агресије.

На Светском првенству 1990. у Аргентини био сам асистент Душану Ивковићу, освојили смо злато. Пред Европско првенство 1999. у Француској помагао сам, колико сам могао, на припремама које су, због бомбардовања наше земље, биле организоване у Солуну где сам тада радио. Пре и после тога нико ме није звао за било шта у вези репрезентације.

Иза популарног Шалета је било више од 30 година каријере.

Јесте, ушао сам у 31. сезону, али не треба заборавити да сам почео веома млад.

Шта се догодило после?

Након раскида сарадње са Олимпијакосом, новембра 2004. године, управа КК Црвена Звезда је желела одмах да види Драгана Шакоту за наследника тада смењеног Змаге Сагадина са позиције тренера клуба. До договора тада није дошло, али су контакти настављени током зиме уз договор да се нова рунда договора обави по завршетку првенства уколико се за то стекну услови. Контакти нису били прекидани ни током пролећа, а интензивно су појачани средином јула 2005, након доласка Мирка Петровића на позицију председника клуба. Двогодишњи уговор са Звездом Шакота је званично потписао 25. јула 2005. године.
У међувремену је Шакота преузео функцију помоћног тренера репрезентације након поновног именовања Жељка Обрадовића за селектора, уочи Олимпијаде у Атини 2004. Исту функцију је обављао и током за нас неславног ЕП у Београду 2005, а 2006. је током СП у Јапану био и селектор репрезентације.
Милош се није пуно експонирао, али се зна да је свом оцу помагао у АЕК-у током Драгановог трећег тренерског мандата у славним атинским „жуто-црнима“ (сезона 2014/2015). Драган је имао прилику да са млађим сином Душаном сарађује на релацији тренер-играч и у сениорским селекцијама клубова, и то исто у АЕК-у током сезоне 2017/2018, када су заједно освојили титулу Купа Грчке у кошарци, као и трофеј намењен освајачу ФИБА-ине Лиге шампиона.
Након другог тренерског мандата у Звезди, оствареног током друге половине из епидемијских разлога прекинуте сезоне 2019/2020, Драган Шакота је остао без ангажмана, али је његов менаџер Иван Зороски открио да је још увек жељан тренрања, без обзира на то што ће 2022. године напунити 70 година.

Уводне речи и завршне речи написао: Ђорђе В. за ЦЗБГ Портал
Око наласка фотографија се побринули: Ђорђе В. и ЦЗВ носталгија
Разговор са Драганом Шакотом у међуредовима водио: Владимир Станковић за 14. број часописа „Баскет“, децембар 2003.
Остали извори: Б92.нет (а), Б92.нет (б), Спортска централа, Википедија

Скочи на траку са алаткама