Историја Кошарка Сећања

Времеплов: Никола Јестратијевић — Учио сам од Дивца (1999)

ЦЗБГ Портал — Никола Јестратијевић (насловна фотка)
Никола Јестратијевић на утакмици против Панатинаикоса у Београду 1998. (Извор: Јутјуб скриншот са канала „RedStarHistory“

Никола Јестратијевић је у Звезду стигао пред почетак сезоне 1998/1999 из ФМП-а и врло брзо стекао наклоност навијача. Новинар „Радио ТВ ревије“ Зоран Јакшић приредио је интервју са њим за број објављен 12. фебруара 1999.

Када га је ујак као тринаестогодишњака повео на први тренинг Никола Јестратијевић, млади центар Кошаркашког клуба „Црвена звезда“, није ни слутио да ће само после неколико година бављења овим атрактивним спортом кошарка бити његова опсесија и животни позив.

Својом висином од 212 цм и складном фигуром запао је за око сваком љубитељу кошарке, а своју причу је уз смешак започео следећим речима:

Што више време одмиче схватам да без ње не могу. Кошарка је мој хоби али и посао. Од ње живим и надам се да ћу захваљујући њој да обезбедим егзистенцију. Због игре између два коша занемарио сам студије на Вишој туристичкој школи.

Они који се баве кошарком кажу да је то веома напоран и нимало лак спорт. Тренинзи два пута дневно, утакмице и честа путовања црпе снагу сваког кошаркаша, поготово кад је неко имао двадесет и две године, као Никола. Шта га је привукло ка том спорту? Изјавио је да се определио за њу због здравог живота, што му је спорт попут кошарке омогућио, сматрао је да има одређене предиспозиције попут висине, потребне окретности, скочности и „меке руке“. На самом крају је навео да успешан кошаркаш може да заради од уговора код нас, а посебно у иностранству зато што је материјална сигурност веома важна како би човек могао мирно да живи и оствари своје планове у вези са неким послом.

Овај млади ас је на све то отресито додао:

За сада ми још увек није јасно чиме ћу се бавити кад престанем да играм, али прво треба да зарадим паре, да бих могао да планирам своју будућност.

ЦЗБГ Портал — Никола Јестратијевић 2
Никола Јестратијевић на утакмици са Панатинаикосом у Београду 1998. (Извор: Јутјуб скриншот са канала „RedStarHistory“)

Као свог узора издвојио је Владу Дивца, са којим је имао част да дели паркет у Звезди током одигране две утакмице у тадашњој ФИБА-иној Евролиги током сезоне 1998/1999.

На тренинзима и утакмицама упијао сам сваки Дивчев потез, сваки покрет. Стекао сам утисак да он више размишља на терену него тренер. Његови покрети и потези нису атрактивни, али су веома корисни, а то је веома битно у овом спорту.

У игри је најбоље сарађивао са Луком Павићевићем. Ван терена се дружио са друговима из детињства. Имао је девојку Ану, која је често долазила на утакмице, бодрила га и хвалила кад је добро играо, али га је и кудила кад је подбацио.

На кошаркашке утакмице долазе млади, у последње време на њима има доста девојака. А то је знак да смо за лепши пол постали веома интересантни.

На самом крају је додао:

Жеља ми је да постанем стандардни репрезентативац. У кошарци сам прошао све репрезентативне селекције и сада ми предстоји да се изборим за најзначајнији дрес. Са „Звездом“ имам уговор још две године, а касније бих да се окушам у неком јаком иностраном тиму…

ЦЗБГ Портал — Никола Јестратијевић након личне грешке
Никола Јестратијевић након задобијене личне грешке на утакмици са Панатинаикосом у Београду 1998. (Извор: Јутјуб скриншот са канала „RedStarHistory“)

Уводне речи написао: Ђорђе В. за ЦЗБГ портал
Разговор са Николом Јестратијевићем водио: Зоран Јакшић за „Радио ТВ ревију“, број објављен 12. фебруара 1999.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама