Fudbal Fudbal/Najava utakmica

Stanković: Da se od starta adaptiramo na teren

Fudbaleri Crvene zvezde će u okviru 19. kola Superlige Srbije gostovati Napretku u Kruševcu sutra od 13 časova i 30 minuta, a očekivanja pred susret izneo je šef stručnog štaba našeg tima Dejan Stanković.

– Očekivanja se ne menaju i ciljevi su isti. Pred nama je teško gostovanje. Svaka tri dana smo na terenu i oseti se umor i fali malo energije, ali volja i odnos su uvek pravi. I za ovu utakmicu se spremamo kao da je poslednja, znamo koliko nam znači. Još malo ih ima do polusezone i sve su bitne. Optimistično gledamo na sve. Sutra će najjači tim izaći u Kruševcu – počeo je Stanković.

Svestan je šef stručnog štaba našeg tima da će crveno-beli morati što pre da se adaptiraju na teren u Kruševcu.

– Moraćemo što pre da se adaptiramo na teren, od prvog minuta. Trener Đuričić radi odličan posao, stil mu je prepoznatljiv, ekipa je puna samopouzdanja. Zna u svakom momentu šta radi, odlična tranzicija, oduzimaju lopte, odmah je pas u napred i napad na dubinu. Zahtevni su kao protivnik. Uz dužno poštovane, cenim njegov rad, iskusan je trener i „stari lisac“. Čestitam mu na svemu što je uradio do sada. Nadam se da je bolje zdravstveno i da će biti na klupi da se pozdravimo. Nama ništa sem pobede ne igra. Iskusna su ekipa. Marjanović mi se sviđa fudbalski. Mnogo pričamo o njemu, lider na terenu, gde god da ga staviš – snalazi se vrhunski, pokazao je to i u Kragujevcu protiv Radničkog, gde je ušao sam u dve šanse, dao gol. Takođe, napadač Bačanin, dobro zadržava loptu, otvara prostor. Naravno, i naš Vasiljević. Sticajem okolnosti, dva puta je bio na priprema sa nama, na Divčibarama je doživeo tešku povredu. Za njega je bitno da brani i gradi karijeru. Stamen je, visok, tehnički dobar golman, imaće motiv da se dokaže.

Govorio je Stanković i o zdravstvenom biltenu.

– Samo Sanogo i Nikolić su van stroja. Dragović se vratio, Živković takođe, biće u protokolu obojica, a Dioni neće. Ima tu istegnuća, problema, ali gledamo velike stvari. Neće igrati samo onaj koji baš ne bude mogao.

Crvenu zvezdu do polusezone čekaju četiri važne utakmice, svestan je toga i naš trener.

– Mnogo su važne utakmice. Ključne su u nizu koji vodi do završetka prvenstva, ali ne mislim da će one odlučiti ko će biti prvi. Da, imamo dva teška gostovanja, Napretku i TSC-u, pogotovo će biti nezgodno jer igramo na svaka tri dana. Tu je i Braga. To je praktično utakmica kao šesnaestina finala Lige Evrope. Možeš da napraviš nešto ogromno za klub i navijače. Biće nam teško. To su dva jaka fronta, ali nećemo odustati. Utakmice će biti ključne i moraju se dobiti. Tako razmišljamo.

Stanković smatra da fudbaleri nisu zasićeni igranja u Zvezdi.

– Zamor možda, ali zasićenost ne. Odnos im je maksimalan. Ne može svaki put da se bude briljantan i da to bude kako treba. Moja taktika protiv Voždovca je bilo da sa malo napora dođemo do maksimalnog učinka. Nismo mi riskirali da smo mogli da izgubimo, ali nismo bili onakvi na šta je publika navikla. Ima i do taktike, izašli smo 4-4-2. Mogli smo dati još jedan ili dva gola, a cilj je bio da sa manje energije dođemo do punog učinka. Razumem, navijač Zvezde ima pravo da očekuje od nas i bolje, i jače, i efikasnije, ali ne možemo od drveta da ne vidimo šumu. To je maraton koji trčimo, da li će to biti sprint ili ćemo nekad da hodamo, sve ulazi u službu cilja – titule. Navijač Zvezde ima pravo da pokaže šta misli, ali izjave posle meča koje dajem su takve da sa budem previše emotivan. Mnogo emotivno sve doživljavam. Kada bi izbacili to obraćanje posle utakmice, o nekim stvarima ne bi ni pričali. I ja sam pre svega navijač Zvezde i hoću da zaštitim igrače, ali hajde da budemo svi zajedno. Čeka nas dosta bitaka da pobedimo u „ratu“.

Ipak, smatra da uvek treba težiti boljem.

– U Lučanima smo pobedili 5:1, pa Spartak 3:0, niko tad nije pitao može li brže ili efikasnije. Može i brže i bolje, ali i to je odabir igrača i taktike i svega kako bismo imali utakmicu pod kontrolom. Nisam želeo previše rizika i umora. Hteo sam i da odmorim igrače, a niko ne priča o tome ko je bio van tima usled kadrovskih problema. Oslanjam se na svakog prvotimca, jer svi zaslužuju dres Zvezde. Bitan je konačan cilj, dobili smo zaostalu utakmicu.

Utakmice se igraju na svaka tri dana, a korekcije se vrše u hodu.

– Na kraju svodimo račune. Nemamo vremena da vidimo dal je neko mogao bolje da centrira, zatvori ili skoči. Sigurno da jeste, ali prosto nemamo dovoljno vremena između utakmica. Gledam da ih osvežim i odmorim, da im um i telo budu spremni za sve to. Može bolje, pričam o tome, više kroz analizu, nego sam rad na terenu. Nezgodno je delovati u visokom intenzitetu kad se igra na tri dana. Ali da, analiza, priča i korekcije kako bi se ispravilo šta treba – zaključio je Stanković.

Izvor: SDCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama