Времеплов Историја Кошарка Сећања

Времеплов: Како је Том Лудвиг заволео Београд? (1997)

ЦЗБГ Портал — Сећање на Тома Лудвига
Сећање на Тома Лудвига из 2017.

Том Лудвиг, једини инострани тренер ван простора бивше Југославије у историји КК Црвена звезда, дао је интервју за шести број часописа „ФИБА баскет“, објављен новембра 1997. У том периоду је Лудвиг „црвено-беле“ предводио на 16 утакмица у националном првенству, националном купу и тадашњем ФИБА Купу Радивоја Кораћа.

Биографија Тома Лудвига — Цео живот кошарци!

Том Лудвиг је рођен 1943. године у Филаделфији. Отац Вуди, који је био један од најбољих тренера у Филаделфији, усадио му је љубав према кошарци. Супруга му је завршила докторат у Колораду, а два сина, који су у то време били студенти, такође су се бавила кошарком на колеџу. С друге стране, ћерка му је тада показивала љубав према клизању и гимнастици.
Лудвиг, који је дипломирао кинезитерапију, енглеску књижевност, психологију и магистратуру бизниса, тренерским послом је почео да се бави 1965. године. У Мичигену му је помоћни тренер био Руди Томљанович, који је тада тренирао Хјустон. Потом је радио са Северним Илиноисом, Лејк супериор стејтом у Другој дивизији, током чијег постојања је два пута био проглашен за тренера године. Направио је паузу три године због бављења бизнисом у сувласничкој осигуравајућој компанији, потом се вратио на Фери стејт универзитет, док је 1989. године био проглашен за најбољег тренера Друге дивизије са осам освојених титула шампиона, као и за најбољег тренера на простору САД. Кошарка му је била хоби, волео је да слуша музику, а обожавао је српску храну, све у обилним количинама.

Многи људи те 1997. нису могли да се начуде када је Американац стигао у тадашњу Југославију, престоницу европске кошарке, у земљу која је изнедрила толико врхунских стручњака. Ипак, чуђење је лагано ишчезавало и уступило место поштовању и интересовању шта је Том Лудвиг радио на Малом Калемегдану.
Своју причу за шести број „ФИБА баскета“, објављен новембра 1997, започео је следећим речима:

Доста ми је било рада у САД. Желео сам да се испробам у Европи, а када је стигла понуда Црвене звезде, ни тренутак се нисам двоумио, одмах сам прихватио понуду, а када сам мало упознао екипу, сигуран сам да нисам погрешио.

Његова кошаркашка филозофија се засновала на одбрани.

Ја не робујем „звездама“, већ је за мене најбитнији професионализам. Желим да помогнем унапређењу Звездине игре, момци све сјајно прихватају и надам се да ћу у томе успети. Из добре одбране проистиче и добар напад, а ја желим само да побеђујемо.

Многи навијачи у то време нису могли да схвате Лудвигове честе измене играча.

Председник Звезде, господин Војислав Стојаковић, је одабрао заиста изузетне играче. Ми смо на почетку рада, који ће тек за три месеца да прави резултате. Нама је најбитније да екипа буде у форми када то буде најважније, значи у фебруару, марту и априлу. Зато и желим да сви кошаркаши играју, али и да буду спремни када дође време за освајање трофеја. Полако разбијамо стереотипност, навијачи и стручњаци схватају неопходност таквог начина размишљања.

Звезда је током сезоне 1997/1998 била „гладна“ трофеја, Партизан, па и осталим тимови, такође су желели титуле. На то је Лудвиг одговорио да је гледао неколико екипа, те је за екипу Партизана рекао да је јака, била је доста уигранија од Звездине у том тренутку, али је истакао да се не би бавио кошарком да не верује у свој тим, а он је веровао у могућност победе.

На самом крају је новинар Срећко Обрадовић питао Тома Лудвига како се снашао у Београду.

Изванредно. Ваш главни град је прелеп и има оно што мене највише импресионира: богату историју, сјајне грађевине и цркве. Народ је љубазан, навијачи Звезде који су већ почели да скандирају: „Томо, Томо…“ Живе са клубом и за клуб, тако да сви можемо да очекујемо лепу сезону, како у Европи, тако и у домаћем такмичењу.

ЦЗБГ Портал — Том Лудвиг и Јово Станојевић
Том Лудвиг даје америчке савете Јови Станојевићу (1997 — Фото: Небојша Параушић)

Уводне речи написао: Ђорђе В. за ЦЗБГ портал
Разговор са Томом Лудвигом водио: Срећко Обрадовић за шести број часописа „ФИБА баскет“, објављен новембра 1997.

Скочи на траку са алаткама