Košarka Košarka/Ženska košarka Košarka/Izveštaji i analize

Olimpijakos slavio u Beogradu, šansa za prolaz u poslednjem kolu

U 5.kolu grupe E Evrokupa Crvena zvezda mts je poražena od Olimpijakosa u Beogradu 70-78 (24-18, 10-21, 19-20, 17-19) i u poslednjem kolu će tražiti priliku za plasman u plej-of Evrokupa.

Dobar početak, propuštena prilika i kraj. Olimpijakos je uspeo iskustvom pre svega da sačuva koncentraciju u trenucima kada su obe ekipe pravile dosta grešaka i kada se uvukla nervoza. Ukoliko se pogledaju statistički parametri naš tim je u većini kolona bio u prednosti, ili u egalu, osim šuterskim, najviše za tri poena.

Po 41 skok su imale obe ekipe, Crvena zvezda čak 19 ofanzivnih (10 Olimpijakos), koje nije materijalizovala, protiv visinski dominantnije ekipe. Pet izgubljenih lopti manje, tri ukradene više, 12 šuteva više, čak 30 za tri poena.

Početak je pripao našem timu, energetski, ofanzivno, defanzivno. Milina Mišeljić i Evdokija Stamati su trojkama otvorile utakmice, a nakon perioda bez poena, Stamati je pogodila još jednu trojku, Stampropolu polaganjem donela 5-10 Olimpijakosu. Alison Švagmejer je promašila prvi šut za tri poena, a zatim vezala tri uspešna, ukupno 11 od 24 poena Crvene zvezde u prvih deset minuta, i tu je stala. Dobar ofanzivni skok i dobru odbranu Zvezda nije koristila, promašila je četiri čista zicera u prvoj četvrtini i propustila priliku da se odlepi u ranoj fazi meča. Već u finišu prve deonice je viđeno dosta grešaka, novi period bez poena, a Maša Janković je vezanim poenima, uz ukradenu loptu u kontri, postavila 24-18.

Očekivalo se da Zvezda nastavi u elementu, ali je Olimpijakos uspeo da uvuče naš tim u svoj ritam. Ana Stamolampru je održavala Olimpijakos u igri, koji je iskoristio Zvezdinu nervozu i pad da serijom 14-0 u potpunosti preuzme kontrolu nad utakmicom, (29-37). Tek posle pet minuta Milica Bojović je prekinula post, a zatim i postigla poslednje poene u prvom poluvremenu za 34-39.

Seriju između dve četvrtine Crvena zvezda je produžila do 8-0 i preuzela vođstvo, a Martinš Zimbras reagovao tajm-autom, (40-39). Nije uspeo naš tim da sačuva prednost u nastavku, čudan kriterium suđenja, arbitara koji zaista nisu dorasli ovom nivou takmičenja, doveo je da obe ekipe uđu u nervozu i seriju grešaka. Iskustvo Olimpijakosa je bilo presudno u toj situaciji, seriju gošći 6-0 prekinula je Milina Mišeljić drugom trojkom, ali su crveno-beli iz Pireja novom serijom uspeli da sačuvaju razliku pred poslednjih 10 minuta, 53-59.

Arbitri su nastavili da kvare utisak utakmice, treneri oba tima su dobili po tehničku grešku, zatim je čista nesportska greška nad Aleksandrom Katanić okarakterisana kao običan faul, a skok Maše Janković kao njen peti faul. Kriterijum i odnos prema Maši Janković je nešto čime bi sudije Evrokupa morale da se pozabave. Zvezda je imala priliku da se vrati u meč posle serije i polaganja Aleksandre Katanić za 59-62, ali je već u narednom napadu Angeliki Nikolopolu iskoristila nepažnju i u kontri pogodila za 59-64. Stamolampru je vratila sigurnu prednost Olimpijakosu, a nakon nekoliko promašaja Tolfri pogodila za tri poena i prvi put donela dvocifrenu razliku, tim i prelomila susret, (62-74). Zvezda je u finišu smanjila minus, arbitri ponovo pogrešili i dosudili nesportsku grešku Joani Dieli koja nije bila, a Milina Mišeljić postavila konačnih 70-78.

Milica Bojović je bila najefikasnija sa 15 poena, Alison Švagmejer je ubacila 13, Aleksandra Katanić 12, Maša Janković i Milina Mišeljić 11. U redovima Olimpijakosa istakla se Ana Stamolampru sa 17 poena, Kristina Vitola je postigla 15, Kanađanka Mišel Plufe debi obeležila sa 13, a Aleksis Tolfri je ubacila 11 poena.

Trener crveno-belih je nakon meča apostrofirao iskustvo Olimpijakosa, koje je došlo do izražaja, kao presudan detalj utakmice.

– Nama je osnovni cilj u Evrokupu ove sezone bio da skupljamo iskustvo, a ova utakmica je jedna tipična takva, u kojoj treba da skupimo iskustvo i naučimo. To nam je nedostajalo da odigramo bolje, još bolje od prikazanog, i da dođemo do pobede. Očigledno je Olimpijakos iskustvom, visinom, rutinom, na kraju i imenom u ženskoj košarci, u ovom trenutku ispred nas. Čestitamo im na pobedi.

Olimpijakos je pobedom obezbedio plasman u plej-of rundu Evrokupa, a Crvena zvezda će tražiti priliku u poslednjem kolu pobedom nad Poljakinjama da bude među četiri najbolje trećeplasirane ekipe u svojoj konferenciji. Po četiri najbolje trećeplasirane ekipe iz obe konferencije će kompletirati učesnike plej-of runde Evrokupa.

U poslednjem kolu, 1.decembra od 20 časova, Crvena zvezda će dočekati poljski Bidgošč.

KKŽ Crvena zvezda mts: Eliot 3(3sk), Naumčev (3sk), Švagmejer 13(6sk), Čorto, Katanić 12(8sk 6as 4ukl), Spasovski, Janković 11(4sk 4ukl), Nedeljkov, Bojović 15(6sk), Mišeljić 11(7sk 3as), Avlijaš, Jovanović 5(2sk 1ukl). Trener: Dragan Vuković

Izvor: SDCZ, zvanični sajt 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama