Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Crvena zvezda ubedljiva u Podgorici

Košarkaši Crvene zvezde mts nastavili su trijumfalni niz u ABA ligi. Na gostovanju ekipi SC Derbi crveno-beli su demonstrirali silu i slavili veoma ubedljivo 67:99 Na taj način pred dvonedeljnu pauzu u ABA ligi Crvena zvezda je zauzela čelo tabele sa skorom 9-1.

Od početka utakmice crveno-beli su pokazali energiju i rešenost da preuzmu stvari u svoje ruke još u ranoj fazi meča. U tome su i uspeli, stekli veoma brzo dvocifreno vođstvo (5:15) i potpunu kontrolu ritma. Granitna odbrana bila je zadužena da domaćin ne dođe u priliku da se vrati u meč.

Pored sjajne odbrane, izabranici Dejana Radonjića su imali sjajan protok lopte i u napadu o čemu svedoči podatak od 27 asistencija, a to je rezultiralo i otvorenim pozicijama za tri poena koje su crveno-beli vešto koristili i ubacili 13 iz 28 pokušaja.

Već u startnoj petorci, na radost Zvezdaša, našli su se Nejt Volters i Nikola Kalinić koji su propustili duplo kolo Evrolige u Španiji (Kalinić se povredio u ranoj fazi meča u Vitoriji). Veoma brzo je na parketu bio i Luka Mitrović što je svakako fantastična vest jer on nije putovao u Španiju zbog neugodne povrede oka.

Crvena zvezda je u svojim redovima imala čak pet dvocifrenih igrača. Prvi strelac bio je Nikola Ivanović koji je za svega 15 minuta na parketu ubacio 14 poena. Pratio ga je Nikola Kalinić koji je uz 12 poena dodao sedam skokova i četiri asistencije. Dvocifren je bio i kapiten Branko Lazić koji je meč završio sa 11 poena, Ognjen Dobrić je na svoom kontu imao deset koševa, baš kao i Nejt Volters.

Crveno-beli su motivisano ušli u meč. Odbrana je funkcionisala od početka, a povratnik na teren Nikola Kalinić je bio željan igre. U kratkom intervalu popularni Kalina je vezao sedam poena i bio najzaslužniji za seriju 9:0 i prvu dvocifrenu prednost Crvene zvezde – 5:15.

Gde je stao Kalinić nastavio je Ostin Holins koji je takođe ubacio sedam brzih poena, a igrom je dirigovao odlični Stefan Marković. U takvim okolnostima Zvezda je zadržala dvocifreno vođstvo do kraja četvrtine – 19:29.

Odbrana je u nastavku bila dobra, baš kao i šut za tri poena. Kada je Ognjen Dobrić vezao dve trojke polovinom druge četvrtine Zvezda je stekla i velikih plus 17 – 22:39. U nastavku je domaćin uspeo da smanji vođstvo, iskoristio blagi pad koncentracije izabranika Dejana Radonjića, ali su crveno-beli uspeli da zadrže prednost bez većih problema – 40:49.

Crvena zvezda je bila čvrsto odlučna da reši pitanje pobednika u trećoj četvrtini. Granitna odbrana svela je SC Derbi na četiri poena za gotovo devet minuta igre. Ređale su se napadačke minijature crveno-belih koji su uhvatili sjajan ritam na krilima odbrane. 20:4 je bila serija, duga dvojka Nikole Ivanovića postavila je na semafor ogromnih 44:69.

Ostatak posla bio je rutina i prilika za dodatno uigravanje. Ubedljivo vođstvo je i u tim okolnostima zadržano bez ikakvih problema, a misli su usmerene na Uniks. U petak, u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ crveno-beli nastavljaju takmičenje u Evroligi.

Naredno kolo u ABA ligi na programu je 6. decembra kada Crvena zvezda dočekuje Cibonu.

SC Derbi – Crvena zvezda mts 67:99 (19:27, 21:22, 8:23, 19:27)

Crvena zvezda mts: Volters 10 (4as), Davidovac 7 (6sk), Mitrović 8 (4as), Lazić 11, Kalinić 12 (7sk, 4as), Dobrić 10, Holins 7, Simonović 6, Ivanović 14, Marković, Kuzmić 8 (4sk), Cirbes 6.

Izvor: SDCZ, zvanični sajt 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama