Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Nova pobeda! Crveno-beli bolji i od Asvela

Crvena zvezda je u pomoć pozvala šestog igrača, on se odazvao i pokazao zašto je jedinstven i najbolji na svetu. Na krilima fenomenalne podrške pune dvorane ”Aleksandar Nikolić” crveno-beli su savladali Asvel 73:67. Na taj način Crvena zvezda mts je upisala i četvrtu uzastopnu pobedu gledajući Evroligu i ABA ligu, a i četvrtu u devet odigranih kola najelitnijeg evropskog takmičenja.

Granitna odbrana je bila ponovo recept što će reći i pogled na semafor, ali i neviđena energija koja se praktično slila sa tribina dvorane na teren. Izabranici Dejana Radonjića su leteli po terenu, a hala se pretvorila u pravi vulkan krajem treće četvrtine i početkom četvtog perioda. Tada je viđena prave erupcija i Zvezdina serija koja je odlučila pitanje pobednika. Pobeda je mogla biti i ubedljivija, ali je manji pad koncentracije utisao da protivnik značajno smanji razliku do kraja, ne i da ugrozi sigurnu pobedu crveno-belih.

Briljirao je Nikola Kalinić koji je nosio tim i u momentima kada nije bilo puno raspoloženih napadača. On je bio i najefikasniji akter utakmice sa 22 poena. Sjajnu energiju i dalekometnu paljbu u veoma važnim momentima doneo je iskusni Marko Simonović koji je meč završio sa šest poena, ali i doprinosom u odbrani koji statistika krije. Meč je prelomljen kada su se pridružili i ostali, a prvi među jednakima bio je Nikola Ivanović sa ubitačnom serijom od dve trojke od svojih ukupno 14 poena.

Košarkaši Crvene zvezde od početka su praktično upijali energiju sa tribina. Fantastična i fanatična igra u odbrani crveno-belih kreirala je tok utakmice. Asvel je jako teško dolazio do koša pored granitne odbrane crveno-belih, a kreativna rešenja su se smenjivala. U takvim okolnostima, uz izvrsne minijature Nikole Kalinića, povratnika u tim Nikole Ivanovića… Prednost Zvezde je samo rasla i nakon deset minuta igre Asvel je ostao na jednocifrenom broju poena – 18:9.

Atraktivni poeni Holinsa završili su prvu četvrtinu, ali je Zvezda nastavila u istom pravcu. Kapiten Lazić iz odbojke, a zatim i Luka Mitrović iz karakterističnog horoga doneli su crveno-belima 13 poena prednosti – 22:9.

Međutim i Asvel je zaigrao značajno agresivnije, sjajne atlete francuskog predstavnika odgovorili su čvrsto i crveno-belima je trebalo vremena da se prilagode. Seriju 8:0 gostiju prekinuo je sjajni Marko Simonović trojkom – 27:19.

Međutim, crveno-beli nisu uspeli da odbiju nalet Asvela koji je zaista igrao jako dobro, visoki Fol je pravio probleme u reketu i skoku i Asvel je uspeo da se potpuno vrati u rezultatski egal – 33:32.

Trojka Okoba probudila je publiku koja je počela još glasnije da podržava izabranike Dejana Radonjića. Prubudila je i Nikolu Kalinića koji je preuzeo odgovornost i vezao poene kada crveno-belima nije išlo sve od ruke – 38:35. Ipak, vidno je bilo da Zvezdi treba još raspoloženih igrača i tačno je to nedostajalo da se crveno-beli dodatno odlepe. Stigla su dva! Zvezdin šesti igrač sa tribina, ali i Ognjen Dobrić koga je razigrao Ivanović i koji je posle snažnog zakucavanja pogodio i trojku. Usledila je trojka Nikole Kalinića i erupcija u dvorani ”Aleksandar Nikolić” (50:41). Do kraja četvrtine Asvel je uspeo da smanji vođstvo crveno-belih (50:45).

Zvezda je ponovo upalila sve motore. Granitna odbrana, furiozne kontre i poeni Ivanovića, Holinsa i kao šlag na tortu trojka Marka Simonovića. Serija 7:0 i Zvezda je na sedam i po minuta pre kraja stekla 12 poena prednosti (57:45).

Pokušao je Asvel da se vrati, ali je Nikola Ivanović rešio da ga razoruža. Dve uzastopne trojke reprezentativca Crne Gore donele su crveno-belima 15 poena prednosti (63:58). Usledio je mali pad koncetracije u redovima Crvene zvezde pa je protivnik uspeo da značajno smanji razliku do kraja, ne i da ugrozi visoko vođstvo.

Karnevalska atmosfera se zadržala do kraja utakmice, a misli su se polako usmeravale ka velikom derbiju koji je na programu na istom mestu u nedelju od 19 časova. Podrška će i tada biti važna, a utakmica protiv Asvela je najbolji dokaz koliko ona znači!

Crvena zvezda mts – Asvel 73:67 (18:9, 15:23, 17:13, 23:22)

Crvena zvezda mts: Volters 4 (4as), Uskoković, Davidovac, Mitrović 4 (4sk), Lazić 5, Kalinić 22 (4sk), Dobrić 8, Holins 6 (5sk), Simonović 6, Ivanović 14 (5as), Kuzmić 4 (9sk).

Izvor: KKCZ, zvanični sajt 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama