Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Makabi (Tel Aviv) 63:75 Crvena zvezda (07.10.2021.)

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Makabi u Tel Avivu u okviru drugog kola Evrolige 2021/22.

Prve poene na meču postigao je Kalinić sa slobodnih bacanja. Isti igrač je sa poludistance povećao na 0:4, da bi Volters ubrzo ukrao loptu i povećao na 0:6. Makabi je u tim trenucima lako gubio lopte, Nanali je promašio otvorenu trojku, Kuzmić je igrao dobru odbranu u prvom napadu meča… sve je išlo na našu stranu.

Mirnom i pametnom igrom povećali smo prednost na 0:8 pogotkom Davidovca sa poludistance na isteku napada. Sferopulos je tražio tajm-aut. Nastavili su domaći da gube lopte, a Volters u kontri povećava na 0:10. Prve poene na meču Makabi postiže u 5’ preko Nanalija (duga dvojka). Kuzmić ubrzo dobija svoj drugi faul, izlazi iz igre, a Vilijams sa slobodnih bacanja smanjuje na 4:10.

Mitrović je uspeo da odoli dobroj odbrani Lesora i poveća na 4:12, a onda Vilbenin trojkom diže publiku na noge. Par sekundi kasnije Mitrović asistira ka Voltersu za 7:14. Davidovac dodaje Dobriću koji protrčava iza odbrane Makabija i poentira za 7:16. Vilbenin pogađa novu trojku. Košarkaši Makabija su pokušavali brzo da rešavaju svoje napade, što je često dovelo do brzopletih poteza i gubitaka lopte.

Zvezda je igrala odličnu odbranu, a Makabi je imao 8 izgubljenih lopti u 1/4. Kalinić o tablu pogađa za 10:18. Mitrović je pred istek četvrtine pronašao put do koša i zakucao uz faul, bez realizacije dodatnog slobodnog bacanja.

Rezultat posle 1/4 je bio 10:20. Poene za Zvezdu postizali su Volters (6), Kalinić (6), Mitrović (4), Davidovac (2) i Dobrić (2). Poene za Makabi su postigli Vilbenin (6), Vilijams (2) i Nanali (2).

Simonović drugu deonicu otvara trojkom iz „kornera”. Vilbenin uzvraća sa velike daljine preko Lazarevića (13:23). Dobio je i tehničku jer se bunio smatrajući da je načinjen faul nad njim pri tom šutu. Ivanović je promašio slobodno bacanje. Publika je počela ozbiljno da zviždi u narednim minutima.

Simonović, ovoga puta sa suprotnog ugla, pogađa novu trojku. Nervozni Makabi žuri da što pre odgovori, gube loptu pod košem, a onda Ivanović u tranziciji pogađa za 13:28 i novi tajm-aut Sferopulosa. Usledila je serija poena Kalojara – prvo trojka, pa koš uz faul, što je primoralo Radonjića da traži tajm-aut. Pogodio je slobodno bacanje i smanjio na 19:28. Kalinić pri izvođenju lopte dodaje Kalojaru, koji pogađa 2+1. Tako nam se prednost istopila na 22:28.

Kalinić prekida tu seriju poenima sa slobodnih bacanja. Odbrana Makabija je postala još agresivnija, tako da smo uprkos dobrom protoku lopte teže dolazili u situacije da poentiramo. Jednu od takvih prilika je imao Volters kome je lopta izašla iz koša pri polaganju. Naravno, Zvezdina odbrana je ostala na visokom nivou.

Volters pod košem vraća Zvezdi +10. Kuzmić pogađa 1 od 2 sa slobodnih bacanja. Nastavili su igrači Makabija da završavaju napade u prvih 5-6 sekudi. Derik Vilijams je iznudio treći prekršaj Kuzmića, a pogodio 1/2 sa penala. Bili smo u velikom problemu sa odbranom domaćih koji su imali mnogo preuzimanja, ali se onda Lazarević pojavio niotkuda i zakucao za 23:35 na dodavanje Kalinića.

Kada smo izašli iz bonusa, domaći su uglavnom pogađali 1 od 2 (govorim pre svega o Lesoru) pa nisu uspeli da nam se približe koliko su mogli. Lesor u 20’ smanjuje na 8 razlike i Radonjić traži tajm-aut (27:35). Veliki presing su vršili nad nama u zadnjem napadu, ali se rezultat do kraja poluvremena se nije promenio.

Strelci za Zvezdu na poluvremenu su bili: Volters (8), Kalinić (8), Simonović (6), Mitrović (4), Lazarević, Dobrić, Davidović i Ivanović po 2, Kuzmić (1). Za Makabi: Vilbekin (9), Kalojaro (9), Lesor (4), Vilijams (3), Nanali (2). 

Rejnolds i Ivanović su poentirali na početku 3/4. Nanali trojkom smanjuje na 32:37. Kalinić sa slobodnih bacanja donosi +7. Mitrović je uhvatio promašaj Ivanovića i pogodio 2+1 (32:42). Imao je još jednu lepu minijaturu za 32:44, a onda Derik Vilijams pogađa 2+1 i vraća na jednocifreni zaostatak.

Videli smo nekoliko loših poteza na obe strane. Lazarević iz „odbojke” na isteku napada pogađa za 37:48. Volters u pravom trenutku pogađa trojku za +14 i tajm-aut Sferopulosa. Novom trojkom Volters donosi +17 u Tel Avivu!

Na kraju 3/4 je bio 37:54. Volters je imao 14 poena, Kalinić 12, Mitrović 9, Lazarević i Ivanović po 4, Dobrić i Davidovac po 2, a Kuzmić 1 poen. U Makabiju su Vilbekin i Kalojaro imali po 9 poena, Vilijams 6, Nanali 5, Lesor 4, Sorkin i Rejnolds po 2.

Dobrić je položio za 19 razlike na početku 4/4, Vilbekin je odgovorio trojkom. Lazarević protrčava pod košem i pogađa za 40:58. Lesor mini-serijom smanjuje na 44:58. Dobrić u poslednjoj sekundi napada pogađa trojku za +17!

Mnogo opuštenija Zvezda nastavila je da pogađa sa daljine – Volters je trojkom vratio Zvezdi najveću prednost (46:64). A onda Kalinić iz velike daljine „sipa” za +21 u 36’! Ni ovako ubedljiva prednost nije sprečila naše košarkaše da igraju ozbiljnu odbranu. Nanali baca alley-oop Lesoru koji kuca za 50:68.

Kalinić zatim dobija nesportsku grešku. Iz te situacije su domaći izvukli 5 poena i Radonjić je tražio tajm-aut. Do kraja smo videli dosta prekršaja, kao i zadržavanje lopte način igrača. Kalinić iz „rolinga” pogađa za 58:72.

Vilbekin je pogodio još jednu trojku. Lesorova slobodna bacanja su stavila tačku na meč. Zvezda je danas bila mnogo bolji rival. Pokupili su pregršt skokova, igrali mirno i pametno u napadu, dok su domaći mnogo žurili i grešili. Obe ekipe su igrale dobru odbranu, ali je Zvezdina presudila.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama