Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Макаби (Тел Авив) 63:75 Црвена звезда (07.10.2021.)

Кошаркаши Црвене звезде савладали су Макаби у Тел Авиву у оквиру другог кола Евролиге 2021/22.

Прве поене на мечу постигао је Калинић са слободних бацања. Исти играч је са полудистанце повећао на 0:4, да би Волтерс убрзо украо лопту и повећао на 0:6. Макаби је у тим тренуцима лако губио лопте, Нанали је промашио отворену тројку, Кузмић је играо добру одбрану у првом нападу меча… све је ишло на нашу страну.

Мирном и паметном игром повећали смо предност на 0:8 поготком Давидовца са полудистанце на истеку напада. Сферопулос је тражио тајм-аут. Наставили су домаћи да губе лопте, а Волтерс у контри повећава на 0:10. Прве поене на мечу Макаби постиже у 5’ преко Наналија (дуга двојка). Кузмић убрзо добија свој други фаул, излази из игре, а Вилијамс са слободних бацања смањује на 4:10.

Митровић је успео да одоли доброј одбрани Лесора и повећа на 4:12, а онда Вилбенин тројком диже публику на ноге. Пар секунди касније Митровић асистира ка Волтерсу за 7:14. Давидовац додаје Добрићу који протрчава иза одбране Макабија и поентира за 7:16. Вилбенин погађа нову тројку. Кошаркаши Макабија су покушавали брзо да решавају своје нападе, што је често довело до брзоплетих потеза и губитака лопте.

Звезда је играла одличну одбрану, а Макаби је имао 8 изгубљених лопти у 1/4. Калинић о таблу погађа за 10:18. Митровић је пред истек четвртине пронашао пут до коша и закуцао уз фаул, без реализације додатног слободног бацања.

Резултат после 1/4 је био 10:20. Поене за Звезду постизали су Волтерс (6), Калинић (6), Митровић (4), Давидовац (2) и Добрић (2). Поене за Макаби су постигли Вилбенин (6), Вилијамс (2) и Нанали (2).

Симоновић другу деоницу отвара тројком из „корнера”. Вилбенин узвраћа са велике даљине преко Лазаревића (13:23). Добио је и техничку јер се бунио сматрајући да је начињен фаул над њим при том шуту. Ивановић је промашио слободно бацање. Публика је почела озбиљно да звижди у наредним минутима.

Симоновић, овога пута са супротног угла, погађа нову тројку. Нервозни Макаби жури да што пре одговори, губе лопту под кошем, а онда Ивановић у транзицији погађа за 13:28 и нови тајм-аут Сферопулоса. Уследила је серија поена Калојара – прво тројка, па кош уз фаул, што је приморало Радоњића да тражи тајм-аут. Погодио је слободно бацање и смањио на 19:28. Калинић при извођењу лопте додаје Калојару, који погађа 2+1. Тако нам се предност истопила на 22:28.

Калинић прекида ту серију поенима са слободних бацања. Одбрана Макабија је постала још агресивнија, тако да смо упркос добром протоку лопте теже долазили у ситуације да поентирамо. Једну од таквих прилика је имао Волтерс коме је лопта изашла из коша при полагању. Наравно, Звездина одбрана је остала на високом нивоу.

Волтерс под кошем враћа Звезди +10. Кузмић погађа 1 од 2 са слободних бацања. Наставили су играчи Макабија да завршавају нападе у првих 5-6 секуди. Дерик Вилијамс је изнудио трећи прекршај Кузмића, а погодио 1/2 са пенала. Били смо у великом проблему са одбраном домаћих који су имали много преузимања, али се онда Лазаревић појавио ниоткуда и закуцао за 23:35 на додавање Калинића.

Када смо изашли из бонуса, домаћи су углавном погађали 1 од 2 (говорим пре свега о Лесору) па нису успели да нам се приближе колико су могли. Лесор у 20’ смањује на 8 разлике и Радоњић тражи тајм-аут (27:35). Велики пресинг су вршили над нама у задњем нападу, али се резултат до краја полувремена се није променио.

Стрелци за Звезду на полувремену су били: Волтерс (8), Калинић (8), Симоновић (6), Митровић (4), Лазаревић, Добрић, Давидовић и Ивановић по 2, Кузмић (1). За Макаби: Вилбекин (9), Калојаро (9), Лесор (4), Вилијамс (3), Нанали (2). 

Рејнолдс и Ивановић су поентирали на почетку 3/4. Нанали тројком смањује на 32:37. Калинић са слободних бацања доноси +7. Митровић је ухватио промашај Ивановића и погодио 2+1 (32:42). Имао је још једну лепу минијатуру за 32:44, а онда Дерик Вилијамс погађа 2+1 и враћа на једноцифрени заостатак.

Видели смо неколико лоших потеза на обе стране. Лазаревић из „одбојке” на истеку напада погађа за 37:48. Волтерс у правом тренутку погађа тројку за +14 и тајм-аут Сферопулоса. Новом тројком Волтерс доноси +17 у Тел Авиву!

На крају 3/4 је био 37:54. Волтерс је имао 14 поена, Калинић 12, Митровић 9, Лазаревић и Ивановић по 4, Добрић и Давидовац по 2, а Кузмић 1 поен. У Макабију су Вилбекин и Калојаро имали по 9 поена, Вилијамс 6, Нанали 5, Лесор 4, Соркин и Рејнолдс по 2.

Добрић је положио за 19 разлике на почетку 4/4, Вилбекин је одговорио тројком. Лазаревић протрчава под кошем и погађа за 40:58. Лесор мини-серијом смањује на 44:58. Добрић у последњој секунди напада погађа тројку за +17!

Много опуштенија Звезда наставила је да погађа са даљине – Волтерс је тројком вратио Звезди највећу предност (46:64). А онда Калинић из велике даљине „сипа” за +21 у 36’! Ни овако убедљива предност није спречила наше кошаркаше да играју озбиљну одбрану. Нанали баца alley-oop Лесору који куца за 50:68.

Калинић затим добија неспортску грешку. Из те ситуације су домаћи извукли 5 поена и Радоњић је тражио тајм-аут. До краја смо видели доста прекршаја, као и задржавање лопте начин играча. Калинић из „ролинга” погађа за 58:72.

Вилбекин је погодио још једну тројку. Лесорова слободна бацања су ставила тачку на меч. Звезда је данас била много бољи ривал. Покупили су прегршт скокова, играли мирно и паметно у нападу, док су домаћи много журили и грешили. Обе екипе су играле добру одбрану, али је Звездина пресудила.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

 

Скочи на траку са алаткама