Блог ЦЗБГ

ЦЗБГ портал: Новинари, зашто ћутите?

Спортски новинари у Србији ретко када имају за интерес да одређене ствари испитају до краја. Углавном се све своди на пуштање одређених информација које служе да још више продубе односе у већ, и онако, нарушеним односима између Црвене звезде и Партизана. Ово се односи на све секције, а посебно фудбалску и кошаркашку, где се у последње време долива уље на ватру.

Неколико пута смо писали да спортско новинарство у Србији има мађехински однос према фудбалском и кошаркашком клубу Црвена звезда. Наиме, опште је познато да чим Звезда доведе неког играча или тренера, новинари се утркују да пишу о висини плате и/или обештећења, док када комшије доведу некога, о платама и обештећењима се ћути као да им је маца појела језик.

Тако је било и овај пут када је на једном од спортских портала, Моцарту, освануо одговор Ивице Илијева Генералном директору ФК Црвена звезда, Звездану Терзићу, а везано за коефицијенте у Европи. Наиме, Илијев је потегао питање где је то била Црвена звезда када су они (Партизан) играли Европу, те како црвено-бели нису једини одговорни за тај добар коефицијент који српски фудбал тренутно има. Пре него одговоримо господину Илијеву, као и новинарима који не желе да сами напишу неке податке о томе, осврнућемо се на један други проблем оног и овог времена.

Вероватно сте сви ви (навијачи) могли да читате у последње време кукњаве и жалопојке из табора ФК Партизан (посебно од њиховог тренера Станојевића) како није нормално то што Звезда не може да доживи пораз у Суперлиги Србије, како је то преседан што је Звезда четири пута узастопно првак Србије итд. Сигурно вас то подсећа на жалопојке из КК Партизан о томе како Црвена звезда врши апартхејд над Партизаном и сл., па је шест пута узастопно првак Србије и три пута узастопно освајала АБА лигу. Очито и Станојевић, заједно са људима из ФК Партизан, те људи из КК Партизан заборављају да је пре овог “апартхејда, ФК Партизан освојио шест узастопних титула, а КК Партизан осам узастопних државних првенстава и пет узастопних у АБА лиги. 

Све то ми звездаши и можемо да разумемо. Није нама страно да су комшије кратког памћења, па да само гледају у наше двориште, али нас чуди како нико од вас новинара нема петљу и храброст да пита дотичну господу о периоду њиховог апартхејда, када је један од њихових главних протагониста, Душко Вујошевић, рекао:  “Лицемерне, клубашке и погрешне су приче да је спас за српску кошарку спасити Звезду”. Пре тога сећамо се и изјаве председника ФК Партизан (касније премијера Србије), Мирка Марјановића, који је смело рекао да ће Партизан наредних десет година бити првак државе.

Ух…како смеле изјаве су давали људи из комшијског табора. Нешто се не сећамо да је тада било ко из Црвене зевзде говорио како ће да иде пред Скупштину да протестује. Нико није плакао на конференцијама за штампу и говорио како Звезду нико неће смети да краде. А у то време када је Партизан “харао” домаћим првенствима, Црвена звезда је доспела на најниже могуће гране. Доспела је толико ниско да на дресовима КК није било ни једног спонзора, а на дресовима ФК се налазио број за позив и донацију путем позива. 

Партизан је у то време играо групне фазе ЛШ и ЛЕ, али какве је резултате остваривао да би се њима дичио? И где је у то време био целокупни српски фудбал? Како то да тада српски фудбал није ојачао и остварио завидне успехе који би довели до тога да се два наша клуба нађу у квалификацијама за Лигу шампиона, или чак да се боримо за то да један клуб (првак државе) има чак шансу да директно иде у Лигу шампиона? Вероватно би из табора црно-белих рекли да смо сами себи криви за наше посртање и да то није до њих. Донекле то има смисла јер су се на наше секције у свим спортовима накалемиле толике пијавице да је о томе и сувишно причати, али крађе, отимања,и сл. што је долазило из табора вечитог ривала, никако не може да буде занемарено нити гурнуто под тепих.

Замислите само да се за време ових Звездиних успеха у фудбалу и кошарци нпр. виорила застава са ликом неког предсендика Савеза, као што се ономад, на југу, виорила застава Томислава Караџића. Када је бивши председник државе, Борис Тадић, долазио на утакмице КК Партизан, то се сматрало сасвим нормалним. Али први пут када се на утакмици КК Црвена звезда појавио Александар Вучић, одмах је то био апартхејд. Е сад, какав је то апартхејд када тај исти председник Вучић немилице сипа у КК Партизан и жели му да опет буде првак Европе? Какав је то апартхејд када се из Савеза ћути на кукњаве из ФК Партизан и претње неким штрајковима? И не само да се ћути, него и селектор (иначе легенда и Звездина звезда) Драган Стојковић Писки, изјави како сада нема намештених утакмица? 

Е сад, драги наши новинари, замислите да су из Црвене звезде, последњих пет година, долазиле изјаве попут оних од стране Вујошевића и Марјановића. Да ли би ви тада писали о томе? 

Никада Црвена зевзда није хтела да угаси Партизан, што за супротну страну не можемо да кажемо. Никада наши тренери нису певали да је Партизан курва, што такође за супротну страну не можемо рећи. Има тога још сијасет, али не вреди изгледа да се пише, јер ви новинари о томе вешто ћутите. Само је велико питање, ЗАШТО ЋУТИТЕ?

За крај да вам дамо податке о последњих 22 сезоне и кратко појашњење.

У време Звездиног посртања, од сезоне 2000/01, па закључно са сезоном 2016/17, Црвена зевзда је у Европи освојила свега 57 бодова (3,35 у просеку), док је Партизан освојио чак 93,5 (5,5 у просеку). То је разлика од 2,15 бодова по сезони у корист Партизана.

Од сезоне 2017/18, закључно са овом сезоном која још траје, Партизан је освојио 38,5 бодова (7,7 у просеку), а Црвена звезда 60,5 (12,1 у просеку), а то је 4,4 бода у просеку у корист Црвене звезде.

Пошто је Партизан за 17 сезона остварио само 2,15 бодова предности у односу на Црвену звезду, питамо господина Илијева: Како то да је само Партизан тада вукао и доприносио бољем коефицијенту Србије? Пре ће бити да у тој силној доминацији Партизана и Звездином посртању, Партизан није остварио Бог зна какве резултате у Европи, а посебно треба нагласити да Црвена звезда две сезоне (2014/15 и 2015/16) није освојила ни један једини бод.

Са друге стране, од сезоне 2007/08 до сезоне 2012/13 (6 узастопних титула Партизана), Партизан је у Европи освојио 32,5 бодова, а Црвена звезда у истом периоду 16,5. 
За време Звездиних узастопних титула (4 титуле, сезоне од 2017/18 до 2020/21) Црвена зевзда је освојила чак 53 бода (13,25 по сезони), а Партизан 30,5 (7,625 по сезони).

Закључак:
Партизан је своју предност (о којој прича Илијев) остварио у време највећег посртања Црвене звезде и за то му је било потребно чак 17 сезона. Црвена звезда је скоро све то успела да неутралише за само 4 сезоне.  

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама