Fudbal Fudbal/Najava utakmica

Stanković: Marakana velika prednost

Šef stručnog štaba Dejan Stanković izneo je očekivanja pred meč prvog kola grupne faze Lige Evrope, koji će fudbaleri Crvene zvezde odigrati sutra protiv Brage na stadionu „Rajko Mitić“ od 18 časova i 45 minuta.

– Zadovoljni smo kako smo reagovali posle ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Reagovali smo fenomenalno dve evropske utakmice, tri u prvenstvu, sve su to pobede. Ne bih se složio da su naredne dve utakmice ključne, ima dosta manje pritiska sada kada igramo grupnu fazu . Jedan cilj je ostvaren i pritisak koji smo imali tokom leta i kvalifikacija za Ligu šampiona i posle u mečevima za grupnu fazu Lige Evrope je skinut. Sada igramo mini ligu, nije toliko strašno, kao što je bilo u kvalifikacijama. Očekuju nas lepe utakmice, prvo Braga, zatim večiti derbi, ali ne vidim da su ključne, jer nas posle njih očekuje još oko 40 utakmica, što u prvenstvu, Kupu Srbije, ali i u Evropi. Mečevi koji slede mogu da nam daju vetar u leđa, samopouzdanje, mogu mentalno da utiču, ali ne i ključno za neki dalji rasplet u takmičenju – istakao je Stanković.

Istakao je Stanković da je će njegovim izabranicima i više nego značiti podrška sa tribina stadiona „Rajko Mitić“.

– Sigurno da prednost domaćeg terena, pogotovo pune Marakane mnogo znači i da je jedna velika i lepa prednost. Imamo obavezu da pred svojim navijačima odigramo lepu utakmicu, protiv izvanrednog protivnika. Kada je izvučena grupa svi su komentarisali da je grupa laka, nije laka, ako se je to četvrta, peta ekipa u Portugalu. Po istoriji 2010/11 su igrali finale Lige Evrope protiv Porta. Zadnjih 10-12 godina su sigurno u nekom evropskom takmičenju, osvojili su prošle godine kup Portugala. Ne ograđujemo se, kao što to nismo radili protiv Milana, nećemo raditi ni sad. Znamo protiv koga igramo, koliko su talentovani, brzi, fenomenalni u tranziciji, Braća Orta, Galeno, Ruiz kao špic koji je reprezentativac Španije, zaista su ozbiljna ekipa. Očekuje nas lep susret sutra, jedna dobra utakmica i presrećan sam što će biti pun stadion. Verujem u momke, iskustvo je na našoj strani. Ova ekipa igra zajedno tu koliko sam godinu i po dana, znamo gde su nam boljke, a pre svega znamo gde nam je kvalitet. Gledaćemo da sakrijemo mane i da u prvi plan stavimo naše kvalitete. Sto posto verujem u momke, radili smo dobro, iskoristili ovu pauzu na fenomenalan način. Žao mi je što momci koji su bili deo reprezentacija nisu uspeli da odmore i da rade kao ovi što su ostali u Beogradu. Pun sam optimizma, ali želim da prihvatim jedan pametan rizik.

Prisetio se šef stručnog štaba i grupe u kojoj je naš tim igrao prošle godine.

– Grupa je kvalitetnija od one u kojoj smo igrali prošle godine. Ne možemo da upoređujemo Bragu i Hofenhajm, radi se o dve različite kulture fudbala i dva različita stila.

Osvrnuo se nekadašnji kapiten Crvene zvezde i na zdravstveno stanje Milana Pavkova.

– Pavkov ovu utakmicu sigurno neće moći da igra, radimo na tome i učinićemo sve da se vrati za derbi. Nećemo rizikovati, Crvena zvezda je takav klub i takva ekipa da je dobro što možemo da kažemo da možemo bez svakoga, ali to ne znači da se odričemo Pavkova, jedva čekamo da se vrati. Krivo mi je jer je uhvatio zalet, odigrao 4-5 utakmica zaredom i onda u najlepšem momentu, kada polako vraćaš snagu i samopouzdanje i kada smo se namestili na terenu, malo promenili fomaciju zadesila ga je povreda. To je sastavni deo fudbala bez svakoga moramo i možemo, njega jedva čekamo da se vrati. Ko god bude igrao na njegovom mestu zna za koga igra i protiv koga igra.

Govorio je Stanković i o načinu igre ekipe iz Portugala.

– Igramo kod kuće, ovaj stadion branimo svim mogućim snagama. Nećemo se uplašiti, branimo našu kuću, ali će to biti pametno, kalkulisan rizik. Razmišljamo da li će to biti sa tri špica, dva, jednim, sitnice nas još dele do startnih jedanaest. U toku utakmice se transformišu u dve do tri formacije, u zavisnosti kako njima odgovara i kako protivnik igra. Startna formacija je 3-4-3, posle toga 4-2-3-1, u nekim momentima 4-4-2. U nekoj situaciji bek drži širinu, u drugoj krilo, oni mogu da se nameste, igraju i sa tri i sa četiri pozadi, kako njima to odgovara. Dosta ukomponovana ekipa, sviđa mi se na koji način igraju fudbal. Totalna ofanziva, nekada kalkulisana, nekada kako inercija ponese. Imaju izvanredan individualni kvalitet, svi su jaki na lopti, biće ovo jedan lep test za nas, dugo nismo igrali protiv jedne ovakve ekipe.

Nije propustio priliku šef stručnog štaba Dejan Stanković da pohvali Mirka Ivanića, najboljeg strelca ekipe za prošlu godinu.

– Ivanić je protiv Kluža imao 11 oduzetih lopti na sredini terena, i to pravi razliku. Nemam ništa od njegovog gola ako ne radimo dobro, jer od ofanzivnih igrača tražim da dosta rade na terenu. Ovakav način igre iziskuje dosta trčanja, dosta pomeranja, po dva do tri posla moraju da odrade u toku utakmice. Više sam zadovoljan njihovim učinkom i ako ne daju gol, jer ako Ivanić odradi posao, kao što je odradio protiv Kluža ili Kairata ovde mi uvek igramo dobro – zaključio je Stanković.

Izvor: FKCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama