Фудбал Фудбал/Најава утакмица

Станковић: Маракана велика предност

Шеф стручног штаба Дејан Станковић изнео је очекивања пред меч првог кола групне фазе Лиге Европе, који ће фудбалери Црвене звезде одиграти сутра против Браге на стадиону „Рајко Митић“ од 18 часова и 45 минута.

– Задовољни смо како смо реаговали после испадања из квалификација за Лигу шампиона. Реаговали смо феноменално две европске утакмице, три у првенству, све су то победе. Не бих се сложио да су наредне две утакмице кључне, има доста мање притиска сада када играмо групну фазу . Један циљ је остварен и притисак који смо имали током лета и квалификација за Лигу шампиона и после у мечевима за групну фазу Лиге Европе је скинут. Сада играмо мини лигу, није толико страшно, као што је било у квалификацијама. Очекују нас лепе утакмице, прво Брага, затим вечити дерби, али не видим да су кључне, јер нас после њих очекује још око 40 утакмица, што у првенству, Купу Србије, али и у Европи. Мечеви који следе могу да нам дају ветар у леђа, самопоуздање, могу ментално да утичу, али не и кључно за неки даљи расплет у такмичењу – истакао је Станковић.

Истакао је Станковић да је ће његовим изабраницима и више него значити подршка са трибина стадиона „Рајко Митић“.

– Сигурно да предност домаћег терена, поготово пуне Маракане много значи и да је једна велика и лепа предност. Имамо обавезу да пред својим навијачима одиграмо лепу утакмицу, против изванредног противника. Када је извучена група сви су коментарисали да је група лака, није лака, ако се је то четврта, пета екипа у Португалу. По историји 2010/11 су играли финале Лиге Европе против Порта. Задњих 10-12 година су сигурно у неком европском такмичењу, освојили су прошле године куп Португала. Не ограђујемо се, као што то нисмо радили против Милана, нећемо радити ни сад. Знамо против кога играмо, колико су талентовани, брзи, феноменални у транзицији, Браћа Орта, Галено, Руиз као шпиц који је репрезентативац Шпаније, заиста су озбиљна екипа. Очекује нас леп сусрет сутра, једна добра утакмица и пресрећан сам што ће бити пун стадион. Верујем у момке, искуство је на нашој страни. Ова екипа игра заједно ту колико сам годину и по дана, знамо где су нам бољке, а пре свега знамо где нам је квалитет. Гледаћемо да сакријемо мане и да у први план ставимо наше квалитете. Сто посто верујем у момке, радили смо добро, искористили ову паузу на феноменалан начин. Жао ми је што момци који су били део репрезентација нису успели да одморе и да раде као ови што су остали у Београду. Пун сам оптимизма, али желим да прихватим један паметан ризик.

Присетио се шеф стручног штаба и групе у којој је наш тим играо прошле године.

– Група је квалитетнија од оне у којој смо играли прошле године. Не можемо да упоређујемо Брагу и Хофенхајм, ради се о две различите културе фудбала и два различита стила.

Осврнуо се некадашњи капитен Црвене звезде и на здравствено стање Милана Павкова.

– Павков ову утакмицу сигурно неће моћи да игра, радимо на томе и учинићемо све да се врати за дерби. Нећемо ризиковати, Црвена звезда је такав клуб и таква екипа да је добро што можемо да кажемо да можемо без свакога, али то не значи да се одричемо Павкова, једва чекамо да се врати. Криво ми је јер је ухватио залет, одиграо 4-5 утакмица заредом и онда у најлепшем моменту, када полако враћаш снагу и самопоуздање и када смо се наместили на терену, мало променили фомацију задесила га је повреда. То је саставни део фудбала без свакога морамо и можемо, њега једва чекамо да се врати. Ко год буде играо на његовом месту зна за кога игра и против кога игра.

Говорио је Станковић и о начину игре екипе из Португала.

– Играмо код куће, овај стадион бранимо свим могућим снагама. Нећемо се уплашити, бранимо нашу кућу, али ће то бити паметно, калкулисан ризик. Размишљамо да ли ће то бити са три шпица, два, једним, ситнице нас још деле до стартних једанаест. У току утакмице се трансформишу у две до три формације, у зависности како њима одговара и како противник игра. Стартна формација је 3-4-3, после тога 4-2-3-1, у неким моментима 4-4-2. У некој ситуацији бек држи ширину, у другој крило, они могу да се наместе, играју и са три и са четири позади, како њима то одговара. Доста укомпонована екипа, свиђа ми се на који начин играју фудбал. Тотална офанзива, некада калкулисана, некада како инерција понесе. Имају изванредан индивидуални квалитет, сви су јаки на лопти, биће ово један леп тест за нас, дуго нисмо играли против једне овакве екипе.

Није пропустио прилику шеф стручног штаба Дејан Станковић да похвали Мирка Иванића, најбољег стрелца екипе за прошлу годину.

– Иванић је против Клужа имао 11 одузетих лопти на средини терена, и то прави разлику. Немам ништа од његовог гола ако не радимо добро, јер од офанзивних играча тражим да доста раде на терену. Овакав начин игре изискује доста трчања, доста померања, по два до три посла морају да одраде у току утакмице. Више сам задовољан њиховим учинком и ако не дају гол, јер ако Иванић одради посао, као што је одрадио против Клужа или Каирата овде ми увек играмо добро – закључио је Станковић.

Извор: ФКЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама